Sjajna noć u Fortalezi! Gastelum nokautirao Belforta, impresivni Shogun savladao Villantea

UFCIZDVOJENA VIJEST 12.03.2017 10:18h Autor:

Gastelum vs. Belfort

Kao što se i očekivalo, UFC Fight Night u brazilskoj Fortalezi ponudio je pregršt uzbuđenja, bez ijedne dosadne borbe na programu. U onima glavnima slavili su Kelvin Gastelum, protiv Vitora Belforta, Shogun Rua protiv Gian Villantea i Edson Barboza, fenomenalnim koljenom nokautiravši Beneila Dariusha.

Mladost je savladala iskustvo u glavnoj borbi UFC Fight Nighta 106, odnosno Kelvin Gastelum potvrdio je status favorita protiv Vitora Belforta, no Phenom ovog puta nije pao bez ispaljenog metka. Nakon malo suzdržanijeg uvoda u borbu, prvi je napao Brazilac, no Gastelum se nakon par udaraca izvlači. Idući je napad američkog borca, gdje je Belfort prvi put primio nekoliko udaraca, no Vitor se odmah vraća i pogađa Gasteluma high kickom u glavu. Činilo se da je Gastelum uzdrman, no to nije bilo tako. Na to je odgovorio serijom koja baca Belforta na pod, gdje slijedi serija udaraca, ali Vitor se nekako izvlači i vraća na noge. Tamo ipak nije dugo potrajalo. Još jedna serija četiri udarca, koju je završio snažni lijevi direkt, završila je borbu i dovela Gasteluma do pobjede.

Najbolju borbu odličnog eventa odradili su Mauricio “Shogun” Rua i Gian Villante. U pitanju je 11 minuta stand upa, snažnih udaraca, gdje se niti jedan borac nije povlačio. Ipak, Shogun je bio precizniji i izdržljiviji, a može se reći kako je presudilo njegovo iskustvo. Tijekom prve minute treće runde pronašao je dovoljno snage za seriju koja završava tehničkim nokautom. Shogun još nije rekao svoje posljednje!

Edson Barboza je još jednom potvrdio koliko je opasan u svakom trenutku borbe te koliko mu je malo potrebno da sve preokrene. Borba protiv Beneila Dariusha zapravo je bila savršen primjer upravo toga. Američko-iranski borac bio je bolji kroz devet minuta ovog duela, Barbozi nije dozvoljavao ništa osim low kickova i djelovalo je kako kontrolira borbu. Ipak, sredinom druge runde počeo se vidjeti umor, što je dovelo do toga da je počeo razmišljati o rušenjima. Jedan takav pokušaj Barboza je predosjetio i dočekao Dariusha koljenom direktno u bradu. Ne moramo govoriti kako je nakon toga bilo sve gotovo, odnosno da je Dariush u potpunosti ostao bez svijesti.

Izuzetno bitnu borbu za situaciju u muha kategoriji odradili su Ray Borg i Jussier Formiga. Formiga je već po treći puta imao priliku pobjedom osigurati napad na titulu, no ponovno je pao na toj posljednjoj stepenici. Protiv Raya Borga radio je dobro, ali ne dovoljno. Mladi Amerikanac imao je odgovore na Formigu te je dokazao ono što je tvrdio kroz pripreme. Formiga je fenomenalan borac, ali i predvidljiv borac. Upravo to je presudilo da su na kraju dvije runde na sve tri kartice pripale Borgu, koji korača prema poziciji idućeg kandidata za napad na titulu muha kategorije, budući da mu je ovo peta pobjeda u šest nastupa.

Puno je iščekivanja bilo pred borbu Bethe Correie i Marion Reneau, budući da su se dugo međusobno prozivale. I borba je sama po sebi dokazala kako su obje imale veliku želju odraditi pravi nastup. Nije se ništa čekalo nego su napadi krenuli već od samog početka, a teško je odrediti kome je pripala izuzetno izjednačena prva runda, prepuna kvalitetnog i raznovrsnog stand upa. Correia je u drugoj ipak preuzela inicijativu i natjerala Reneau na defenzivan pristup, a to joj je, uz nekoliko opakih napada, sigurno donijelo drugu rundu. No, onda je treća dionica u potpunosti završila u korist Reneau. Na samom početku je pogodila snažan kick, koji je uzdrmao Correiu, dovoljno da Reneau dođe do rušenje i krene u napad. Napadi su trajali do kraja runde, bila je tu pokušaja dolaska do nokauta, nakon toga gušenja, ponovno nokauta iz ground n’ pound pozicije, a u posljednjoj minuti Reneau uspijeva uhvatiti i leđa. No, do prekida nije došlo. Treća runda neupitno je bila 10-8 i postavljalo se pitanja kako je presuđena prva. Nju je jedan sudac dao Reneau, a dva brazilskoj borkinji te je tako borba zaradila bez pobjednice, odnosno neodlučeno većinskom odlukom.

Alex “Cowboy” Oliveira i Tim Means već su se susreli krajem prosinca na UFC 207, a tada je borba prekinuta i poništena nakon ilegalnog udarca Oliveire. Ovog puta su borci krenuli jednako aktivno kao i tada te se mora priznati da akcije nije nedostajalo. Means je djelovao bolji i precizniji, no Oliveira nije stajao te je neprestano gurao prema naprijed. Ipak, nakon prve runde činilo se Means drži kontrolu. Tako je izgledalo i nakon otvaranja druge runde, da bi onda došlo do promjene. Oliveira je pronašao ritam, počeo bolje pogađati, a onda je jednu situaciju uz rub kaveza iskoristio na najbolji mogući način. Kratkom kombinacijom je Meansa uzdrmao dovoljno da ga može srušiti i doći mu na leđa, odakle hvata gušenje i prisiljava ga na pobjedu. To je još jedan sjajan trijumf za Brazilca, koji svoj UFC skor podiže na 6-2.

Borba koja je svakako trebala biti na glavnom programu ona je između Kevina Leea i Francisca Trinalda. Lee je došao sa sedam pobjeda u posljednjih osam nastupa, dok je Trinaldo imao niz od sedam uzastopnih trijumfa. Bila je to bitna borba za laku kategoriju, a kvaliteta izvedbe je potvrdila da ti nizovi nisu slučajni. Kroz prvu rundu se vidjelo koliko su ovi borci izjednačeni kvalitetom i nije bilo nikakve prednosti niti u jednom smjeru. Trinaldo je radio oprezno i precizno, dok je Lee u početku bio malo suzdržan. Par pokušaja rušenja nije mu uspjelo, no dobar stand up je to anulirao i sve je još uvijek bilo na početku. Ipak, Lee je uspio riješiti suce možebitno vrlo teške odluke svojom prezentacijom u drugoj rundi. Sredinom iste je kvalitetno odradio borbu u klinču, uspio Trinaldu doći s leđa, spustiti borbu na pod te prisiliti Brazilca na tapkanje, čime je prekinuo veliku seriju ovog 38-godišnjaka. 14 godina mlađi zato sada s razlogom gura prema samom vrhu. Top 10 je ovim nastupom možda i osigurao.

Dva vrhunska BJJ borca odradili su čisti kickboks duel, u kojem je slavio Sergio Moraes, Joe Soto odlukom je došao do pobjede nad Ranijem Yahyom, čime je prekinuo njegov pobjednički niz, ali svoj niz je zato nastavio Michel Prazeres, pobjedom nad Joshem Burkmanom, vrlo ranim prekidom. Mladi Kanađanin Jeremy Kennedy i dalje je neporažen nakon što je bio bolji od Ronya Jasona nakon tri runde, a impresivan debi odradio je Paulo “Borrachinha” Henrique Costa, koji je ekspresno nokautirao Garretha McLellana.

UFC Fight Night 106 – Rezultati

Kelvin Gastelum def. Vitor Belfort – TKO (R1 3:52)
Maurício Rua def. Gian Villante – TKO (R3 0:59)
Edson Barboza def. Beneil Dariush – KO (R2 3:35)
Ray Borg def. Jussier Formiga – jednoglasna sudačka odluka
Bethe Correia vs. Marion Reneau – neodlučena borba, većinska odluka (27-29 i 2x 28-28)
Alex Oliveira def. Tim Means – SUB (R2 2:38)

Kevin Lee def. Francisco Trinaldo – SUB (R2 3:12)
Sérgio Moraes def. Davi Ramos – jednoglasna sudačka odluka
Joe Soto def. Rani Yahya – jednoglasna sudačka odluka
Michel Prazeres def. Josh Burkman – SUB (R1 1:41)

Jeremy Kennedy def. Rony Jason – jednoglasna sudačka odluka
Paulo Henrique Costa def. Garreth McLellan – TKO (R1 1:17)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI