Ševčenko izvukla polugu Peni, Masvidal porazio Cerronea, Ngannou nokautirao Arlovskog prvim udarcem

UFCIZDVOJENA VIJEST 29.01.2017 04:29h Autor:

Ševčenko vs. Pena / Ngannou vs. Arlovski

Event prepun neočekivanih poteza i iznenađenja bio je UFC on FOX 23, večeras održan u Denveru. Tamo je poziciju prve izazivačice bantam kategorije potvrdila Valentina Ševčenko, Jorge Masvidal je došao do najvrjednije pobjede u karijeri protiv Donalda Cerronea, a svoj ogromni potencijal potvrdili su brutalni Francis Ngannou i tehnički sjajni Jason Knight.

Borba Valentine Ševčenko i Julianne Pene je dokaz da u ovom sportu razne prognoze, analize ili procjene kvalitete određenih segmenata ne igraju nikakvu ulogu. Sve je vodilo k tome kako bi ovo trebala biti borba u kojoj će Ševčenko imati prednost na nogama te borba u kojoj će morati raditi na zadržavanju distance i izbjegavanju klinča. S druge strane, vjerovale se kako bi situacija na podu, posebno gdje je Pena u gornjoj poziciji, mogla biti pogubna za Ševčenko. Na kraju se sve ovo pokazalo netočnim i zapravo potpuno suprotnim!

Vrlo brzo su djevojke došle do klinča, gdje je Ševčenko bila ona leđima prema ogradi, a Pena je jako dobro radila koljenima, od kojih su mnoga snažno pogađala u predio stomaka njene protivnice. Očekivalo se kako će Pena iz ove situacija tražiti priliku za rušenje, no zapravo se dogodilo suprotno. Prvo rušenje u borbi upisuje Valentina, no bez prevelike akcije i borkinje su uskoro ponovno na nogama i u klinču. Tamo Ševčenko dolazi do još jednog rušenja, no ostao je dojam kako je Pena tog puta pustila, pošto je na podu krenula raditi iz garda. To je izgledalo jako dobro te je krajem runde uhvatila trokut i odmah nakon toga ruku svoje protivnice, no vremena nije bilo dovoljno. Izgledalo je kao da Peni nedostaje tek nekih desetak sekundi za “zaključati” ruku i prisiliti svoju protivnicu na tapkanje. Nažalost po nju, nije ih imala.

U drugoj rundi slična priča. Borkinje su uskoro ponovno u klinču i to je trajalo oko dvije i pol minute. Ponovno su koljena Pene bila ubojita, no ovog puta do rušenja dolazi ona. Vrlo brzo su se našle blizu sredina kaveza, gdje je Pena bila u gornjoj poziciji te je tražila priliku za dolazak u “full mount” iz kojega bi mogla plasirati seriju udaraca. U takvoj situaciji, Pena se malo previše koncentrirala na ofenzivu te je dozvolila pogrešku koja ju je koštala pobjede. Tijekom jednog pokušala kratke tranizicije, Ševčenko je dočekala priliku da uhvati ruku. Pena je na to reagirala, činilo se kako će se prebacivanjem pozicije uspjeti osloboditi, no zahvat je bio jako čvrst te je Valentina napravila ogromno iznenađenje time što je na tapkanje prisilila borkinju koja je po analizama imala apsolutnu prednosti na podu. Samo da potvrdimo koliko su analize bile krive navesti ćemo podatak kao je Pena u borbi pogodila 47 značajnih udaraca, dok je Ševčenko, koju se smatra najboljom udaračicom u diviziji, pogodila tek šest. Ali tih 47:6 je zanemarivo, budući da je do pobjede i mjesta izazivačice došla potezom koji od nje nije nitko očekivao, pa tako niti njena protivnica Juliana Penna.

Donald Cerrone u borbi protiv Jorgea Masvidal bio je neprepoznatljiv, odnosno ovo je bilo nešto slično onom izdanju protiv Rafaela Dos Anjosa u borbi za naslov prvaka lake kategorije. Ovog puta je ponovno u borbu, koja je trebala biti prekretnica i pogurati ga prema vrhu veltera, ušao s vjerojatno krivim mentalnim stanjem. Gotovo ništa što je Cowboy radio nije izgledalo dobro, dok se na licu Masvidala vidjela glad za pobjedom, ali je u borbi bio vrlo opušten i prepun samopouzdanja. Strpljivo je radio, bez ikakvog srljanja, pogađao kada je trebalo i tražio svoju priliku. Ona je došla na samom kraju prve runde. Samo pet sekundi prijez znana za završetak prve dionice, Masvidal je provukao desni kroše koji Cerronea šalje na pod te je uslijedilo još nekoliko udaraca. Sudac Herb Dean je uletio i prekinuo, čini se čak i oko pola sekunde prije sirene za kraj runde, ali na kraju je ipak rekao kako je zaustavio akciju jer je isteklo vrijeme. Tako je Cerroneu dao priliku da se pokuša oporaviti, ali on je jedva došao do svog kuta.

Ipak, Cerrone je ušao u drugu rundu, no odmah se vidjelo kako još uvijek nije došao sebi i Masvidalu nije trebalo više od minutu za najveću pobjedu njegove dosadašnje karijere. Osujetio je Cerroneov pokušaj kicka u tijelo i na to odgovorio desnim krošeom točno u bradu. Cowboy ponovno pada, no podiže se uz rub kaveza, ali Masvidal prilazi i pokreće masovnu seriju udaraca u tijelo, nakon čega Herbu Deanu nije bilo druge nego da prekine borbu.

Francis Ngannou iskoristio je priliku za dodatni iskorak pred velikom publikom na javnoj televiziji te je savladao borca kojeg su mu UFC matchmakeri servirali. Ciljano riječ servirali, budući da je Andrei Arlovski borac koji stilski potpuno odgovara nevjerojatno snažnom Kameruncu. To se vrlo brzo dokazalo, budući da je Bjelorus poražen nakon doslovno prvog primljenog udarca. Bila je to borba gdje se Arlovski nije postavio defenzivno kao što se moglo očekivati, nego je čak bio podosta “naget” prema naprijed, uvjeren da on može biti taj koji će napasti i pogoditi, bez da primi kontra udarac. To mu ipak nije uspjelo, odnosno čini se kako su Arlovski, Greg Jackson i ekipa malo krivo procijenili ovu kamerunsku zvijer. Minutu i pol su se ispitivale snage te su udarci letjeli blizu glava oba borca, a onda je Arlovski osjetio prigodu za žešće krenuti. Prilika ipak nije bila dobra, jer tada je Ngannou izbjegao udarac Arlovskog i odmah povezao svoje fatalne udarce. Lijevi kroše je pokrenuo kraj priče, a završio ju je odmah povezani desni aperkat i Arlovskog više nije bilo u ovom meču. Francis Ngannou u UFC-u ima pet nastupa, pet pobjeda i svih pet su došli prekidom. Zastrašujuće!

Uvodni program otvorila je uistinu fantastična borba u kojoj je velikom auditoriju predstavljen Jason Knight, borac o kojem će se uskoro glasno pričati unutar perolake divizije. Ovaj je 24-godišnji momak protiv sebe imao Alexa Caceresa, uvijek atraktivnog borca neočekivanih poteza, no nije dozvolio da ga ovaj niti u jednom trenutku ugrozi. Caceres je zapravo bio dobar prvu polovicu prve runde, dok je na nogama uspijevao napraviti neku malu štetu, no nakon što je Knight prvi put Caceresa srušio, pokazao je koliko je opasan. Na kraju runde je i uhvatio gušenje, no nije bilo dovoljno vremena da bi Caceresa završio. Ipak, završio ga je nakon četiri minute druge runde, ali četiri minute kroz koje je u potpunosti dominirao. Brzo je došao do rušenja te je na podu cijelo vrijeme bio agresivan i u potrazi za prekidom. On je došao u posljednjoj minuti runde, kad je Caceres tapkao tijekom gušenja s leđa. Knight je sada na skoru 16-2, a prozvao je borca s kojim bi borba bila nevjerojatno uzbudljiva, Doo-Ho Choija.

S uvodnog programa, nama je svakako posebno zanimljiv bio UFC debi FFC prvaka poluteške kategorije, Jeremya Kimballa. On je borbu protiv Marcosa Rogeria De Lime prihvatio samo deset dana prije održavanja, a na kraju mu se dogodila i situacija da mu je protivnik pao vagu te je vrlo vjerojatno da je u kavezu imao šest ili sedam kilograma više od njega. Jeremy je ušao hrabro i nije izbjegavao borbu, može se čak reći i kako je bio bolji borac do trenutka koji je presudio. A presudio je prvi ozbiljan udarac koji je Jeremy primio. Bilo je to tijekom jednog izlaženja iz klinča, kad se Kimball kratko okrenio te ga je u bijegu iz klinča točno preko potiljka zakačio jedan Limim udarac. Budući da nije bilo namjerno, taj je udarac bio potpuno legalan, ali je zbog mjesta gdje je pogodio automatski Kimballa poslao na pod. Tamo se Lima odmah zaletio te sucu, nakon par udaraca, nije bilo druge nego da prekine borbu.

Za ranking najzanimljivija uvodna borba bila je između Raphaela Assuncaoa i Aljamaina Sterlinga, a oni su odradili potpuno izjednačen dvoboj gdje je gotovo nemoguće bilo bodovati ijednu rundu. Ipak, suci su to morali, a na kraju su dvojica prednost dali Brazilcu te je tako Assuncao ponovno našao svoje mjesto na pobjedničkom putu, putu koji ga vodi prema vrhu i potencijalnom napadu na titulu prvaka. Fanovima je sigurna bila zanimljiva borba Sama Alveya i veterana Natea Marquardta, u kojoj je odlukom slavio mlađi i brži Alvey. Li Jingliang je dodatno potvrdio kako Kina napokon ima MMA borca sposobnog odrađivati najteže ispite, a Eric Spicely je još jednom došao do slavlja svojom impresivnom i vrlo atraktivnom grappling tehnikom. Pobjede su još upisali Jordan Johnson, Alexandre Pantoja i Jason Gonzalez.

UFC on FOX 23 – Rezultati

Valentina Shevchenko def. Julianna Peña – SUB (R2 4:29)
Jorge Masvidal def. Donald Cerrone – TKO (R2 1:00)
Francis Ngannou def. Andrei Arlovski – TKO (R1 1:32)
Jason Knight def. Alex Caceres – SUB (R 2 4:21)

Sam Alvey def. Nate Marquardt – jednoglasna sudačka odluka
Raphael Assunção def. Aljamain Sterling – podijeljena sudačka odluka
Li Jingliang def. Bobby Nash – KO (R2 4:45)
Jordan Johnson def. Luis Henrique da Silva – jednoglasna sudačka odluka
Eric Spicely def. Alessio Di Chirico – SUB (R 1 2:14)
Marcos Rogério de Lima def. Jeremy Kimball – TKO (R 1 2:27)

Alexandre Pantoja def. Eric Shelton – podijeljena sudačka odluka
Jason Gonzalez def. J.C. Cottrell – SUB (R1 3:54)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI