SAD legalizirao sportsko klađenje! Namještanje borbi postaje ozbiljna prijetnja UFC-u

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.05.2018 19:41h Autor:

Foto: Igor Mićić/ Fight Site

Vrhovni sud SAD-a ukinuo je zabranu na sportsko klađenje. Riječ je o povijesnoj odluci budući da je isto do sada bilo legalno tek u nekoliko država, a u potpunosti jedino u Nevadi gdje se nalazi Las Vegas- svjetski centar kockarske industrije i borilačkih sportova, ali i sjedište UFC-a.

Vijest je bez sumnje obradovala UFC-ovog komentatora i velikog ljubitelja kladionice, Jona Anika, koji je rekao da je “ovo najbolji dan u njegovom životu.” No kako će legalizacija sportskog klađenja utjecati na MMA i vodeću organizaciju, Ultimate Fighting Championship?

Prvo je bitno naglasiti kako odluka ne znači da je sportsko klađenje sada automatski legalno diljem SAD-a. Sud je ovom odlukom zapravo omogućio pojedinačnim saveznim državama da same odluče, hoće li klađenje legalizirati.

S obzirom da mnoge države kocku planiraju što prije legalizirati, nema sumnje da će  broj oklada na borbe u budućnosti samo rasti. Promocije također sada imaju dobar mamac da klađenjem privuku veći broj gledatelja u dvorane.

No, budući da Nevada ovime gubi svoj kockarski monopol, UFC bi tako potencijalno mogao doživjeti pad posjećenosti na svojim priredbama u Las Vegasu gdje organiziraju sve najveće borbe. Isti bi, s druge strane, mogli nadoknaditi povećanjem posjećenosti na eventima koje organiziraju izvan Vegasa.

Najveći problem koji nastaje s legalizacijom je, naravno, namještanje borbi.

Namještene borbe nisu nepoznanica borilačkom svijetu, pa tako ni MMA-u. Za mnoge mečeve iz PRIDE-a javnost opravdano sumnja da su namješteni, a neki borci su čak i priznali da je u Japanu to bila normalna praksa.

I UFC je imao incident s Taeom Hyun Bangom koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je na priredbi u Seulu planirao predati meč za cifru od samo 92 tisuće dolara, iako se na kraju uplašio i borbu zapravo dobio podijeljenom odlukom.

S obzirom da je MMA individualan sport u kojem je potrebno potplatiti samo jednu osobu, postoji velika vjerojatnost da će manje poznati borci koji u ovom jako rizičnom sportu slabo zarađuju pasti u napasti da namjeste borbu i tako dođu do dodatne zarade.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI