Ronda Rousey: Ženski MMA je stagnirao u eri Cris Justino

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.02.2015 18:09h Autor:

Ronda Rousey

Povijest ženskog MMA-ja bi mogli podijeliti na tri razdoblja i tri vladarice: prvo razdoblje pripada Gini Carano koja je vladala od 2006 do poraza od Cris Justino 2009. Tad je nastupilo drugo razdoblje predvođeno popularnom "Cyborg", a završilo je 2011. kad je na scenu došla karizmatična Ronda Rousey. Tad je počelo njeno razdoblje.

Upravo zbog te Olimpijske judašice Dana White je u svoju organizaciju uveo ženski MMA. Tri godine prije toga nije imao lijepe riječi o toj grani slobodne borbe, a danas 4 borkinje predvode jedan od najvećih evenata promocije kojoj je na čelu.

Rousey u noći sa subote na nedjelju brani svoj pojas protiv neporažene Cat Zingano.

Ronda smatra kako razdoblje pod vladavinom Cris Justino nije bilo dobro za ženski MMA.

"Stagniralo je," pojasnila je Rousey na press konferenciji prije meča. "Mislim, stagnacija je dosta imala veze sa Cyborg. No, mi smo podigli MMA na novu razinu, unatoč njoj."

2009. se održao vrlo bitan meč koji je zapravo bio prekretnica ženskog MMA-ja. Gina Carano je branila svoj perolaki pojas Strikeforce prvakinje protiv Cris Justino. Brazilka je u prvoj rundi porazila Carano nanijevši joj prvi poraz u karijeri, nakon čega je lijepa Amerikanka otišla u Hollywood i od onda se nije borila. Za taj meč je prodano 13 967 karata, a gledanost na Showtimeu je bila 856 000, što je bio rekord u to vrijeme. Cyborg je narednih nekoliko godina držala pojas Strikeforceove prvakinje.

Što se tiče Rondinog razdoblja ženskog MMA-ja, ono je nadmašilo prethodna dva i ostavilo neizbrisiv trag u vremenu. Od UFC-a 157, eventa na kojem je Rousey prvi put branila svoj pojas UFC-ove bantam prvakinje u meču protiv Liz Carmouche, pa sve do UFC-a 168 kad je obranila pojas protiv Mieshe Tate, je bilo razdoblje ogromne gledanosti i prodaje PPV-a.

"Mislim da je nekoliko mojih posljednjih borbi bilo veće od one između Carano i Cyborg. To je zbog pozornosti koju žene dobivaju u ovom sportu. Na početku je toga bilo malo, ali smo je povećavale i povećavale i ona neprestano raste."

Prijenos UFC-a 184 možete pratiti na Fight Channel PPV-u ili FCWorld.tv u nedjelju s početkom u 4 sata iza ponoći.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI