Romero tužio proizvođača suplemenata zbog doping pada i dobio 27 milijuna dolara odštete

UFCIZDVOJENA VIJEST 29.05.2019 10:17h Autor:

Yoel Romero

Yoel Romero od jučer je bogatiji za 27 milijuna dolara. Jedan od najboljih boraca UFC-ove srednje kategorije tužio je proizvođača suplementa koji je uzrokovao njegov doping pad iz 2016. godine i dobio je tu parnicu. 

Ova cijela priča započela je u siječnju 2016. godine, kad je USADA obavijestila kako je Yoel Romero potencijalni prekršitelj njihovog pravilnika, što bi značilo da je bio pozitivan na doping testu. Radilo se o uzorku uzetom izvan natjecanja, a tim putem nije bilo navedeno na koju supstancu je test reagirao.

Romero je tada povukao riskantan potez, no na kraju se pokazao više nego uspješan. Odbio je ponuđenu nagodbu USADA-e kojom bi bio suspendiran na devet mjeseci. Tako je bio spreman na saslušanje, gdje je mogao dobiti i do dvije godine izvan kaveza, no kockanje se isplatilo. Kratko nakon toga, USADA i on došli su do dogovora kojim je Romerova suspenzija na kraju trajala šest mjeseci. No, tu je zapravo tek bio početak njegove borbe.

42-godišnji Kubanac tužio je tvrtku Gold Star Performance Products, proizvođača suplementa za koji je dokazano kako je bio kontaminiran zabranjenom supstancom. Tada je objavljeno kako je Romero pao na ibutamoren. Riječ je o stimulatoru hormona rasta. Nezavisna tvrtka testirala je suplement i spomenuta supstanca je pronađena, iako nije bila navedena na popisu sastojaka.

S takvom pozadinom Romero se uputio na sud američke savezne države New Jersey i tamo je ostvario veliku pobjedu. Gold Star Performance Products morat će mu isplatiti 27.4 milijuna dolara. Tri milijuna su za izgubljenu potencijalnu zaradu, tri za narušavanje reputacije i tri za emocionalnu bol. Sve to je utrostručeno zbog kršenja pravila nazvanog “New Jersey Consumer Fraud Act”. Radi se o zakonu koji štiti konzumente od bivanja žrtvom i plijenom proizvođača.

Romero je ovim došao do zarade kakvu u kavezu sigurno ne bi dostigao, zapravo je riječ o svoti kakvu možda zaradi jedino Conor McGregor i to nakon što u obzir uđe postotak prodanih prijenosa.

Što se tiče njegove borilačke karijere, Romero bi se u kavez trebao vratiti 17. kolovoza na UFC 241. Trebao bi se boriti protiv Paula Coste, a ta borba bit će sunaslovna okršaju Daniela Cormiera i Stipe Miočića.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI