Rockhold doslovno uništio Machidu, fantastični nastupi Hollowaya, St. Preuxa i VanZant

UFCIZDVOJENA VIJEST 19.04.2015 09:32h Autor:

Luke Rockhold

Luke Rockhold dodatno je potvrdio svoju nevjerojatnu kvalitetu i dokazao da s razlogom tražio borbu za naslov prvaka. U točno dvije i pol runde borbe, doslovno je uništio Lyota Machidu, da bi na kraju slavio gušenjem. Do očekivane pobjede došao je i Jacare Souze, a fantastične nastupe i pobjede upisali su mladi Max Holloway i Paige VanZant, koja je potvrdila da hype oko nje dolazi s razlogom.

Vjerojatno je nakon jučerašnje predstave protiv Lyota Machide, Luke Rockhold konačno potvrdio koliko je zapravo dobar te napokon ušutkao sve njegove kritičare, a i onih koji pamte onaj nokaut poraz od Vitora Belforta, svakom je borbom sve manje.

Bivšeg prvaka poluteške i izazivača srednje kategorije, Rockhold je doslovno uništio, odnosno uništavao točno dvije i pol runde, prije nego je došao do pobjede gušenjem, u svom poznatom stilu, koji se kratko može opisati kao "obori protivnika u stand-upu, a onda ga submitaj". Sličan stil koristi i Donald Cerrone.

Već prvih pet minuta Machida je jedva izdržao. Rockhold brzo pokazuje da je snažniji borac, a ni 'Dragonova' brzina nije dolazila u prvi plan. Dva puta ga je bivši Strikeforce prvak rušio, dva puta pokušao i završiti na podu, ali nije uspio, no dovoljan znak Machidine krize bio je dolazak liječnika u njegov kut.

Lyoto je nastavio, ali i dalje nije nalazio pravi odgovor. Nakon nešto više od minute ponovno je oboren, Rockhold ovog puta dolazi na leđa, odakle točno na polovici runde dolazi do gušenje, koje je prisililo Machidu na predaju. Rockholdu je ovo četvrta pobjeda u nizu, sve protiv rangiranih boraca i sve prekidom. S razlogom je na kraju poručio Weidmanu da je on obavio svoj dio posla te da je na njemu da obavi svoj, pa da uslijedi međusobna borba.

Jacare Souza napravio je ono što se od njega očekivalo te već u prvoj rundi došao do prekida nad Chrisom Camozziem, kojeg je već ranije savladao jednakom rutinom i lakoćom. I on je također ozbiljan kandidat za napad na pojas, ali to nije uspio zatražio, pošto se dogodila jedna gotovo neviđena situacija. Joe Rogan nije došao u kavez uzeti izjavu brazilskog borca, što je inače praksa kod borbi glavnog programa. Čini se kako UFC već lagano baca Jacarea u drugi plan i radi na borbi Weidmana protiv Rockholda.

A mladi lavovi UFC-a su također briljirali. Posebno se to odnosi na Maxa Hollowaya, koji je bio autsajder protiv Cuba Swansona, no nakon ove borbe, taj status će se jako teško ponoviti. Borba je bila dinamična, brza i ukratko sjajna, gdje su oba borca napadala u stand-upu i tako pune dvije runde. Momak s Havaja je tu pokazao više, bio je raznovrsniji i fantastično koristio svoju prednost u dužini ekstremiteta. U posljednjih pet minute ipak mala promjena, budući da je Holloway dva puta borbu slao na pod, a iz drugog pokušaja ju je tamo i završio, ugušivši Swansona giljotinom te tako došavši do šeste pobjede u nizu, od čega je pet bilo prekidom.

Sav hype koji se stvorio oko nje nije smanjio fokus Paige VanZant na borbu i napredak, a upravo to je presudilo u borbi protiv iskusne Felice Herrig. Zapravo sve što je Herrig pokušala bio je pokušaj kontrole na podu u prvoj rundi te poluge na koljenu u drugoj, ali ostatak borbe je prevladava nevjerojatna kondicija VanZant, koja je na kraju borbe izgledala kao da je spremna na još pet rundi. Apsolutna dominacija VanZant, odnosno preživljavanje Herrig viđeno je u posljednjoj rundi, koju su dva suca bodovala čak 10-8 za Paige, za izuzetno dobru potvrdu da je puno više od lijepog lica.

Uvodne borbe nisu razočarale, što se imenima koja su se nalazila na programu moglo i očekivati. Ovince St. Preux je vrlo lako odgovorio na kladioničarsku besmislice koja je Patricka Cumminsa proglasila favoritom u njihovoj borbi. Sve što je Cummins pokazao bilo je hrvanje te par pokušaja bacanja, iz kojih se OSP lako podizao na noge, gdje je nastavio potvrđivati koliko je raznovrsniji i bolji borac, a sve je završilo pet sekundi prije kraja prvih pet minuta, obaranjem te završavanjem Cumminsa udarcima na podu. OSP je sad na 6-1 u UFC-u, a sve svoje pobjede ostvario je prekidom.

Uvjerljivo nastavlja i Beneil Dariush, učenik Rafaela Cordeira. Nakon slabije prve runde, u potpunosti je dominirao iduće dvije te slavio odlukom protiv Jima Millera. Trenutno je na 5-1 u UFC-u, a nakon poraza od Ramseya Nijema, koji je došao prije točno godinu dana, nanizao je četiri impresivne pobjede. Gian Vilante i Cody Anderson su ponudili borbu večeri, koja je Villanteu druga u nizu, a ovu je dodatno ukrasio pobjedom. U posljednoj minuti borbe, koja bi odlukom sudaca vjerojatno pripala Andersonu, Villante je pronašao snagu te s dva krošea, od kojih ga je prvi uzdrmao, a drugi završio, pobijedio Andersona. Sjajna pobjeda za vrlo dobrog prijatelja Stipe Miočića.

Još jedan mladi lav koji je došao do pobjede je Aljamain Sterling. Nakon dvije runde dominacije, također je u trećoj uspio doći do prekida, a žrtva mu je bio Takeya Mizugaki. Mladi član Serra-Longo tima trenutno je na 11-0, a vjerojatno je osigurao i ulazak u Top 15 poredak bantam kategorije. Noć s čak četiri završetka u trećoj rundi obilježio je i Tim Means, završivši Georgea Sullivana, a pobjede su upisali  Diego Brandao i Chris Dempsey.

UFC ON FOX 15 – Rezultati

Luke Rockhold def. Lyoto Machida- SUB, (R2, 2:31)
Ronaldo Souza def. Chris Camozzi – SUB, (R1, 2:33)
 Max Holloway def. Cub Swanson – SUB, (R3, 3:58)
Paige VanZant def. Felice Herrig – jednoglasna odluka sudaca

Beneil Dariush def. Jim Miller – jednoglasna odluka sudaca
Ovince Saint Preux def. Patrick Cummins – KO, (R1, 4:54)
 Gian Villante def. Corey Anderson – TKO, (R3, 4:18)
Aljamain Sterling def. Takeya Mizugaki – SUB, (R3, 2:11)

Tim Means def. George Sullivan – SUB, (R3, 3:41)
Diego Brandão def. Jimy Hettes TKO, (R1, 5:00)
Chris Dempsey def. Eddie Gordon – podijeljena odluka sudaca

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI