Revolucija u UFC-u: Od 1. srpnja do 4 godine suspenzije zbog pada na doping testu!

UFCIZDVOJENA VIJEST 04.06.2015 09:54h Autor:

Doping

UFC je u srijedu na press konferenciji otkrio da bi novi, vrlo rigorozni "anti-doping" program, koji je već ranije najavljen,  trebao krenuti s primjenom već 1.srpnja. Program će provoditi Američka anti-dopinška agencija (USADA), a radi se o neprofitnoj udruzi koju američki Kongres prepoznaje kao službenu anti-dopinšku agenciju za olimpijski sport u SAD-u. Upravo ta je institucija odgovorna za "predstavljanje" Amerike u Svjetskoj anti-dopinškoj agenciji, poznatoj WADA-i.

Ukoliko se zaista bude provodio, ovaj program bi trebao drastično promijeniti stanje u elitnoj promociji. Kazne su izuzetno drakonske te bi već prvi prekršaj mogao rezultirati i suspenzijom u trajanju do 4 godine. Prema onome što se moglo čuti na press konferenciji, USADA će godišnje provesti 2750 doping testova, a program će nadgledati Jeff Novitzky od strane UFC-a.

Kazne za specificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj – 2 godine suspenzije s mogućnošću dodatne dvije godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slučno

drugi prekršaj – dupla kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj – dupla kazna u odnosu na drugi prekršaj

Kazne za ne-specificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj – Jedna godina s mogućnošću divje dodatne godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slučno

drugi prekršaj – dupla kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj – dupla kazna u odnosu na drugi prekršaj

Osim ovih drakonskih kazni, sportaši koji su pali na doping testu će biti diskvalificirani ukoliko imaju zakazan meč, uzet će im se titula, ukoliko su UFC prvaci, bit će maknuti s rang ljestvice i bit će novčano kažnjeni. Novac od kazni bi se trebao upotrebljavati za dodatni razvitak anti-doping programa i edukaciju boraca.

Novost je i program za "zviždače", one borce koji imaju informacije o zlouporabi dopinga i drugih nedozvoljenih sredstava, kod njihovih kolega. Njima će biti omogućeno da ukažu na nepravilnosti i izađu u javnost.

Iz USADA-e obećavaju potpunu transparentnost, a agencija ima apsolutnu autonomnost u odnosu na UFC u smislu koga će se i kada testirati.

Ovo, ukoliko se u ovom obujmu bude primjenjivalo, jest zaista revolucija za elitnu svjetsku MMA promociju koja je očito procijenila da "ovako više ne ide". Učestali padovi na doping testovima i najvećih njihovih zvijezda su negativno utjecale na imidž najveće svjetske MMA organizacije. To sada moraju hitno popraviti ukoliko žele naprijed.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI