Prodaja UFC-a pod istragom!

UFCIZDVOJENA VIJEST 10.10.2016 11:43h Autor:

UFC

Dugo se nagađalo hoće li se, kome i za koji iznos prodati danas najveća svjetska MMA promocija. U konačnici, samo dan nakon jubilarne UFC 200 priredbe, otkriveno je kako će se UFC naći u vlasništvu WME-IMG-a u transferu vrijednom otprilike četiri milijarde dolara.

Prema izvještajima Bloomberga, bankarska firma Goldman Sachs je možda precijenila UFC-ovu sposobnost ostvarivanja profita. Supervizori Banke federalnih rezervi su upozorili Goldman Sachs oko rizika u dužničkom dogovoru kojim se financirao otkup vrijedan četiri milijarde.

Naime, potencijalnim investitorima su prikazane procjene prema kojima bi se nakon otkupa, UFC-ova dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), barem udvostručila na 298 milijuna dolara. Ova brojka je uključivala prilagodbe kao što su smanjenje troškova i predviđeni rast u prihodima licenciranja.

Samim time, s 298 milijuna godišnje, dug od 1.8 milijardi dolara bi upao u parametre od šest EBITDA, što bi značilo da Wall Street jako vjeruje u budućnost brenda.

Kompanija je ubilježila dobit od 142 milijuna dolara prije kamata, poreza i amortizacije i to sve u 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2016. godine. To je veliki pad i značio bi da bi dug na temelju ovakvog profita upao u parametre od čak 13 EBITDA.

Prema odvjetničkoj firmi Kramer Levin Naftalis & Frankel LLP, standard za sve izvanredne jednokratne troškove, bilo da se radi o velikima ili malima, ovisi o tome predstavljaju li razumne, poštene i dostižne prilagodbe. Samim time, posudbe koje se oslanjaju na veliki postotak EBITDA izvanrednih jednokratnih troškova su SNC odobrene (Shared National Credit), dok one s minimalnim izvanrednim jednokratnim troškovima nisu, navodi izvještaj.

UFC i WME-IMG bi trebali biti sigurni u ovoj priči, ali tvrtka Goldman Sachs bi se mogla naći u problemima. Ipak, sve to bi na svojim leđima mogli osjetiti i borci koji su očekivali povećanje plaće pod novim vlasnicima, a to vjerojatno neće biti moguće s procijenjenim godišnjim profitom.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI