Prije devet godina život je tragično izgubio bivši UFC prvak (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 10.09.2017 15:29h Autor:

Evan Tanner

Priča o Evanu Tanneru i njegovim unutarnjim demonima svakako nije laka za ispričati, a njegov život je završio tajanstveno i dijelom bizarno, kao što je zapravo bio svojim cijelim tokom. U kalifornijskoj pustinji, početkom rujna 2008. godine.

5. veljače 2005. godine bio je velik datum za jednog momka iz Kalifornije, koji se u životu bavio stvarima koje je teško nabrojati. Samo šest dana prije svog 34. rođendana, postao je UFC prvak srednje kategorije. Isplatilo se osam godina borbi po raznim japanskim i američkim ringovima i kavezima, razni poslovi koje je radio, od pranja čaša u restoranima, preko pekarskog posla, posla izbacivača i montera kabelske televizije, sve do posla radnika u klaonici. Evan Tanner je tog dana napokon mogao reći da je u potpunosti uspio, u svojoj 35. profesionalnoj borbi u karijeri, u kojoj je došao do 31. pobjede.

U danima kada je UFC prolazio svoju prekretnicu, kada je 1. sezona Ultimate Fightera bila u emitiranju, na dan kada je Tito Ortiz savladao Vitora Belforta, a neki se klinac iz Bjelorusije prvi puta susreo s Timom Sylviom, osvojivši naslov UFC prvaka teške kategorije, Evan Tanner je nokautirao Davida Terrella i oko svog pasa stavio pojas prvaka srednje kategorije. Tri godine, sedam mjeseci i tri dana kasnije, njegovo je beživotno tijelo pronađeno u kalifornijskoj pustinji…

Tanner je svoju MMA karijeru započeo 1997. godine, kada mu je bilo 26 godina. U prvih godinu i osam mjeseci svoje karijere, odradio je 17 profesionalnih borbi, nastupajući po američkim promocijama, ali i velikom japanskom Pancraseu. Poražen je tek od Heatha Herring i uslijedio je poziv u UFC. Nakon dvije pobjede u tada još uvijek maloj promociji, idućih nekoliko borbi ponovno nastupa izvan UFC-a, da bi u prosincu 2000. godine pristigao nazad u UFC, gdje je krenuo najvažniji dio njegove karijere. U idućih pet godina je ostvario devet pobjeda i dva poraza, što ga je dovelo do gore spomenute borbe za titulu, koju je osvojio. Popeo se na vrh, no onda su zapravo krenuli njegovi najveći problemi.

Prije borbe protiv Terrela, Tanner je napustio Team Quest, tim u kojem je trenirao od početka svoje karijere te je počeo trenirati sam. To mu se isplatilo u tom prvom nastupu, no već u idućoj borbi gubi od Richa Franklina, koji ga je već savladao nekoliko godina ranije. Nakon toga doživljava još jedan poraz te upisuje pobjedu nad Justinom Levensom, nakon čega napušta UFC i pokreće borilački projekt u svojoj kući u Oregonu. Bilo je to sredinom 2006. godine, a vrlo brzo je Tanner upao u probleme s alkoholizmom. Iako je cijelo vrijeme pokazivao namjeru vratiti se borbama, to se dogodilo dvije godine kasnije. U ožujku 2008. je nokautom poražen od Yushina Okamija, a tri mjeseca kasnije podijeljenom odlukom od Kendalla Grovea. Odmah nakon te borbe je otvorio dušu i progovorio o svojim problemima s alkoholom te koliko su negativno djelovali na njega i izvedbu u toj borbi.

Tanner je tada odlučio promijeniti svoj život, a jedna od misija mu je bila odlazak motorom u pustinju na kampiranje. Iako su mu od početka savjetovali kako to nije najpametnija odluka, Tanner je odlučio iste ignorirati. Štoviše, nešto o tome je pisao na svom blogu:

“Čini se kako su se MMA siteovi raspisali o priči kako bih mogao umrijeti u pustinji i kako je to moj najteži i najveći protivnik do sada. Dajte ljudi, potpuno je normalna stvar u južnoj Kaliforniji otići izvan ceste na rekreacijska područja u pustinji, to je samo sat vožnje od Los Angelesa i San Diega. Moj je plan otići u pustinju, malo kampirati, voziti bicikl te pucati iz puške. Meni to zvuči kao dobra zabava i puno ljudi to radi. Ovo nije neka verzija “Into The Wild”, ne odlazim u pustinju s jednim hlačama i nožićem. Odlazim potpuno opremljen i idem se zabaviti.”

Tanner je otišao 3. rujna, a već isto poslijepodne je javio prijateljima kako je njegov motocikl ostao bez goriva. Rekao je kako će prošetati do kampa, gdje je kasnije njegov motocikl i pronađen. Temperatura tog dana bila je 48 stupnjeva celzija. Tannerovo tijelo pronađeno je 8. rujna, a uočio ga je vojni helikopter angažiran za potragu. Pronađen je u blizini izvora, s praznim bocama vode. Pretpostavlja se kako je krenuo napuniti te boce, ali je vidio da je izvor presušio tek kada je došao do njega. To je javio porukom svom prijatelju, ali je rekao kako će se vratiti do kampa u večernjim satima. Pronađen je na mjestu gdje je stao odmoriti se, a uzrok smrti bila je Hyperthermia, odnosno izlaganje ekstremnim vrućinama. Ukratko, njegovo tijelo je dehidriralo i tim putem su mu organi jedan po jedan otkazali. Činjenica da je bio sportske građe i muskulature nije nikako pomogla, budući da je njegovom tijelu trebalo više vode i sredstava nego što je uobičajeno.

Ipak, pravi način na koji je Tanner napustio svijet neće biti nikada poznat, a barem djelomično je situaciju pokušavao rasvijetliti Bobby Razak, svojim dokumentarcem “1”, kojeg donosimo ispod teksta. Tannerovu životnu priču nećemo iznositi, jer bi jednostavno bilo predugo, za to možete pogledati dokumentarni film “Once I Was A Champion”, u kojem se nalaze snimke iz Tannerovog života i karijere. Ovim putem smo se samo prisjetili tragedije kojom je život izgubio jedan veliki borac, šampion koji to nije uspio biti vremena koliko je zaslužio. Iza njega ostaje jedan od posljednjih upisa na njegovom blogu, koji najbolje opisuje ono za čime je u svojim posljednjim danima žudio.

“Nadam se da ću uskoro sjediti u miru pustinje, ispod dubokog plavog neba, slušajući mirni pustinjski povjetarac. Ideja da odem u pustinju mi je došla vrlo kratko nakon što sam se doselio živjeti uz ocean. Motivirala ne priča moje prijateljice Sare, o lovu na blago i izgubljenom zlatu, zajedno s mojoj stalnom željom i apetitom za avanturom i otkrivanjem. Počeo sam zamišljati što se sve može pronaći  u dubini neotkrivene pustinje. To mi je na neki način postalo opsesija.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI