Predstavljamo: Tko je Marcos ’Pezao’ Lima – protivnik Igora Pokrajca?

UFCIZDVOJENA VIJEST 20.12.2014 08:46h Autor:

Marcos Rogerio de Lima

Igor Pokrajac svoj će sutrašnji nastup odraditi protiv Marcosa Rogeria Lime, opasnog brazilskog borca, no i borba o kojem hrvatska javnost jako malo zna. Iz tog razloga smo vas ga odlučili predstaviti u kratkim crticama.

Osobna karta:

Ime: Marcos Rogerio de Lima
Nadimak: Pezao
Visina: 188 cm
Težina: 93kg (borio se na 85 kg, no i na 106.5 kg, u svom prvom UFC nastupu)
Godine: 29

Zanimljivo, Lima koristi isti nadimak kao i Antonio BigFoot Silva, odnosno "Pezao", što je stvorenje iz brazilskih priča, kojima su se plašila mala djeca, a ima puno zajedničkih crtica upravo s američkim Bigfootom, po kojem zovu poznatog teškaša. U karijeri je nastupao u tri kategorije, srednjoj, poluteškoj i teškoj, a iako se mislio vratiti borbama do 85 kilograma, ovu borbu je ipak odlučio prihvatiti u poluteškoj kategoriji.

Borilačko iskustvo i profesionalni skor:

Profesionalni skor: 12-2-1
Važnije organizacije u kojima je nastupao: First Class Fight, Strikeforce, UFC

Svoje ime Pezao je počeo graditi u brazilskim organizacijama, a sigurno je najvažnija ona First Class Fight, gdje je postao prava zvijezda. Nakon toga je uslijedio i poziv u veliki Strikeforce. Tamo je debitirao protiv iskusnog Mike Kylea. Nakon tri teške runde, u kojima je nanio štetu iskusnijem borce, odlukom sudaca ipak dolazi do prvog poraza u karijeri. Ponovno se vraća u Brazil gdje doživljava još jedan poraz, no nakon toga dolazi do tri pobjede i jedne neodlučene borbe te mjesta u 3. sezoni brazilskog Ultimate Fightera.

Tamo ulazi u kuću pobjedom gušenjem te biva odabran kao prvi izbor teškaškog tima Chaela Sonnena. Prvu borbu unutar showa dobiva sudačkom odlukom, no u polufinalu gubi polugom od kasnijeg pobjednika Antonia Carlosa. UFC debi je doživio na finalnom eventu, gdje je nakon samo nakon dvadeset sekundi nokautirao drugog polufinalista, Richardsona Morreiru. Nakon te borbe odlučuje se spustiti u polutešku kategoriju.

Čak devet od svojih 12 pobjeda ostvario je nokautom, dva puta prisiljavanjem na predaju, a samo je jednom slavio odlukom sudaca. Od dva poraza, jedan je došao odlukom, a drugi nokautom.

Najjače karakteristike:

Ovaj borac ima odličnu hrvačku pozadinu te veliku snagu udarca, što je i dokazao više puta. Kao teškaš je često koristio svoju masu za dolazak u 'ground n' pound' poziciju, no za očekivati je da bi mu takva taktika mogla biti i u poluteškoj kategoriji. Član je 011 MMA tima, u kojem se ne nalazi gotovo nijedno malo poznatije MMA ime osim njega i prema tome se teško može zaključiti kakva bi mu mogla biti taktička pozadina.

Gdje Pokrajac treba tražiti priliku:

Najveća prilika hrvatskom borcu se otvara ukoliko se ova borba održi na nogama i to u klasičnom boksačkom obračunu. Pezao nije toliko brz kao Igor, koji bi intenzivnim kretnjama te promjenama smjera i garda mogao dovesti svog protivnika u probleme i natjerati ga na srljanje, gdje bi Igor mogao pogoditi kontru.

Pokrajac nikako ne smije dozvoliti skračivanje distance i klinč, kao što mu se dogodilo protiv još jednog bivšeg teškaša, Joeya Beltrana, jer bi to moglo biti kobno. Također, niti našem borcu se ne smije dogoditi srljanje, pošto je i Lima odličan kontraš koji kroz borbu traži priliku za plasirati desni kroše, što mu je zapravo najjače oružje.

Također, Igor nikako ne smije dozvoliti rušenje i dolazak u donju poziciju, no ukoliko se pojavi prilika za hvatanje leđa Brazilcu, trebao bi ju iskoristiti, pošto Pezao nije okretan borac i teško se izvlači iz takvih pozicija, a Igor bi tu također mogao doći do prilike za gušenje.

Video materijal:

Pripremio: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI