Povratnička pobjeda Machide, dominantna i brutalna Ševčenko poslala poruku svojoj diviziji

UFCIZDVOJENA VIJEST 04.02.2018 10:17h Autor:

Lyoto Machida i Valentina Ševčenko

Lyoto Machida vratio se pobjedama na najbolji mogući način. Pred svojom je publikom pokazao kako Eryk Anders ipak mora još malo trenirati da bi mogao parirati takvom iskusnom taktičaru. Valentina Ševčenko dominantno je i brutalno savladala Priscilu Cachoeiru, pokazavši zašto se toliko nadala ovoj diviziji, dok posebno sretna može biti Brazilska publika, jer je samo dvoje od 11 njihovih pulena doživjelo poraz.

Machida je prije borbe najavio kako će se vratiti svojim korijenima te da će Andersa savladati na način koji ga je svojevremeno doveo do titule UFC prvaka. Amerikanac je prema tome mogao biti spreman na ono što će uslijediti, ali prve dvije runde dale su dojam kako taktički ipak nije sposoban odraditi ono što treba. Tako smo prvih deset minuta gledali gotovo presliku “prime time” Machide, borca koji se jako dobro kreće, drži defenzivni pristup, ali i jako dobro pogađa iz kontre. Nema tu više one brzine, ali bilo je to dovoljno za potpuno neutralizirati Andersa, kojem je ipak prerano dodijeljen prvi main event u karijeri.

Godine Lyota Machide ipak su se primijetile u trećoj rundi, kada više nije mogao pratiti isti tempo, koji je u prve dvije runde sam zadao te je Anders uspijevao skratiti distancu te doći do klinča. Jednom uspijeva doći do rušenja gdje neko vrijeme drži kontrolu, no bez efektnih poteza te su uskoro ponovno na nogama. Ipak, Anders se sada bolje kreće i dobiva se dojam da preuzima borbu. Nešto slično tome viđeno je u četvrtoj rundi, gdje Anders ponovno ruši, no tehnički je još nedovoljno izgrađen da bi napravio nešto više. Prije pete runde je tako Amerikanac imao sve u svojim rukama, no Lyoto vadi posljednje atome snage i ponovno odrađuje borbu kao u prve dvije runde. Pola minute prije kraja umalo ga je koštala želja za atraktivnim potezom, kad je Anders anulirao njegov kružni udarac i srušio ga, no iskusno se izvukao i priveo borbu kraju. Na kraju je ovo trebala biti čista pobjeda Machide, koji je sigurno uzeo prve dvije te posljednju rundu, no jedan je sudac na neki način vidio Andersa kao pobjednika, tako da Dragon ovo uzima podijeljenom odlukom, u kojoj mu je jedan sudac dao četiri runde.

Valentina Ševčenko je napokon dočekala debi u svojoj prirodnoj kategoriji i to je izgledalo i više nego impresivno. Protiv sebe je imala izuzetno agresivnu domaću borkinju, Priscilu Cachoeiru, koja je prema tom opisu otvorila borbu. Krenula je pokušati se potući, no Ševčenko je ovog puta odabrala drugačiji pristup. Anulirala je napad i srušila Brazilku, a onda je uslijedila kanonada udaraca na podu, sve do kraja runde. Krvava i prebijena Cachoeira ipak ulazi nešto pokušati napraviti u drugoj rundi, no ponovno je jako brzo dolje na podu i kreće novo prebijanje od strane Valentine. Nije se Brazilka predavala, no kirgistansko-peruanska borkinja ipak ju je lišila dodatne muke kada ju je gušenjem prisilila na predaju, pred kraj druge runde. Što se tiče dominacije, statistika kaže 230:3 udaraca u korist Valentine, koja je odmah iskoristila priliku da prozove prvakinju Nicco Montano. Gledajući na ovu predstavu Valentine, mislimo da prvakinji neće biti svejedno niti pogledati ovu borbu, a kamoli prihvatiti obranu protiv Ševčenko.

Michel Prazeres došao je do svoje šeste pobjede u nizu, dominantnom predstavom u drugoj i trećoj rundi protiv Desmonda Greena, no teško je znati koliko će mu taj niz značiti, budući da će biti prisiljen otići u velter kategoriju. Kako će tamo reagirati sa svojih 167 centimetara visine, teško je zaključiti. U lakoj je većinu boraca rješavao svojom snagom, no mora se priznati kako je tri puta u četiri posljednje borbe pao vagu, a to je svakako previše te je vrijeme za njegov odlazak u velter. Jednako uvjerljivu pobjedu odlukom upisao je Timothy Johnson, teškaš koji je svojom snagom kontrolirao mladog i talentiranog Brazilca, Marcela Golma, kojem je ipak nedostajalo malo tehničke potkovanosti da bi došao do pobjede u ovoj borbi.

Douglas Silva de Andrade također je bio uvjerljiv kroz 15 minuta borbe protiv Marlona Vere, gdje je bio vrlo atraktivan i raznovrstan u stand up i sada se nalazi na profesionalnom skoru 25-2, impresivno. Glavni program otvorila je nova nokaut pobjeda Thiaga “Marette” Santosa, koji je udarcem nogom u tijelo riješio Anthonya Smitha, koji se tako ovog puta nije uspio vratiti iz ponora, što je zapravo poštao njegov zaštitni znak.

Na uvodnom programu vidjeli smo upitnu podijeljenu sudačku odluku, kojom je Sergio Moraes savladao Tima Meansa, ali kakav bi to bio brazilski event bez ijedne sumnjive odluke u korist domaćeg borca. Alan Patrick bio je kroz 15 minute potpuno dominantan protiv Damira Hadžovića, koji ipak nije uspio pronaći način za neutralizirati stil borbe Brazilca. Mlada Brazilka Polyana Viana bila je impresivna u svom debiju, u prvoj rundi prisilivši Maiu Stevenson na predaju, a nokautima su event otvorila dva Brazilca. Iuri Alcantara riješio je Joea Sota nakon samo minute borbe, dok je Deveison Figueiredo kapitalizirao svoju bolju predstavu nokautom u drugoj rundi, protiv Josepha Moralesa.

UFC Fight Night 125 – Rezultati

Lyoto Machida def. Eryk Anders – podijeljena sudačka odluka
Valentina Shevchenko def. Priscila Cachoeira – SUB (R2 4:25)
Michel Prazeres def. Desmond Green – jednoglasna sudačka odluka
Timothy Johnson def. Marcelo Golm – jednoglasna sudačka odluka
Douglas Silva de Andrade def. Marlon Vera – jednoglasna sudačka odluka
Thiago Santos def. Anthony Smith TKO (body kick and punches) 2 1:03

Sérgio Moraes def. Tim Means – podijeljena sudačka odluka
Alan Patrick def. Damir Hadžović – jednoglasna sudačka odluka
Polyana Viana def. Maia Stevenson – SUB (R1 3:50)
Iuri Alcântara def. Joe Soto – TKO (R1 1:06)
Deiveson Figueiredo def. Joseph Morales – TKO (R2 4:34)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI