Pokrajac vs. Soszynski: Meč života za hrvatskog borca!

UFCIZDVOJENA VIJEST 31.05.2011 10:16h Autor:

Krzysztof Soszynski

Samo je desetak dana ostalo do okršaja Poljskog eksperimenta i Igora Pokrajca. Pročitajte analizu.

Ispred Igora Pokrajca je vrlo ozbiljan test na UFC-u 131. Ne samo da je prihvatio borbu u posljednji trenutak (samo 4 tjedna priprema), nego će mu na drugoj strani kaveza stajati kvalitetni Kanađanin Krzysztof Soszynski. Upravo je “Poljski eksperiment”, kako zovu Soszynskog, presudio i UFC karijeri Gorana Reljića u svom posljednjem meču koji odradio još na UFC-u 122, 13. studenog prošle godine. Kanađanin je slavio sudačkom odlukom, a Reljić je nakon toga dobio otkaz.

Ono što smo vidjeli od Soszynskog u dvoboju protiv Reljića jest da se radi o fizički snažnom borcu koji je podjednako dobro (ili loše) potkovan i u stojci i u parteru. Nema sumnje kako je najveća prednost Kanađanina u meču protiv Pokrajaca njegova snaga. Bivši bodybuilder obično “hoda” s gotovo 110 kilograma mišićne mase, dok se Pokrajčeva uobičajena masa kreće oko stotke. Može se pretpostaviti da bi Soszynski u kavezu trebao biti teži minimalno 4 ili pet kilograma što je zasigurno određena prednost, posebno na parteru ili u klinču. Pokrajčevi mečevi u UFC-u su jasno pokazali kako Poki ima velikih problema s dobrim hrvačima (Matjušenko, Te Huna, čak i Bonnar) stoga bi protiv Soszynskog najbolje bilo izbjegavati situacije iz kojih bi dvoboj mogao završiti na parteru. Dobro kretanje je osnova taktike koje se Pokrajac treba držati, a ukoliko meč i završi na parteru, Poki bi što prije trebao tražiti bijeg i povratak u stojku. Dugo zadržavanje na podu ozbiljno bi izmorilo našeg borca i dovelo ga u opasnost da mu Soszynski proda svoju specijalku koja ga je proslavila – kimuru. Dodatna neugodnost za Pokrajca bi mogla biti činjenica da je Kanađanin kontra guard iako je Igor već naglasio kako mu to neće raditi nikakve posebne probleme.

Kada je u pitanju psihološki segment ovog meča, jasno je kako pritisak leži na hrvatskom borcu. Pozicija Soszynskog u UFC-u je relativno sigurna i Kanađanin od svog debija 2008. godine ima samo dva poraza i pet pobjeda. Već smo rekli da je u posljednjem dvoboju slavio protiv Reljića pa mu niti poraz od Zagrepčanina ne bi trebao rasklimati poziciju u američkoj organizaciji. Pobijeđivao je borce poput Stephana Bonnara i Briana Stanna, a gubio također od Bonnara, Brendona Vere, Bena Rothwella…

Poki, s druge strane, mora razmišljati o tome da mu eventualni novi poraz (sada ima 2-3) može čak donijeti i otkaz u UFC-u iako ga ugovor veže za još jednu dodantu borbu nakon meča protiv Soszynskog. No, prošlost nam govori da je Poki najjači upravo u ovakvim situacijama. Uvjerljive pobjede protiv Irvina i Browna u trenucima kada mu je sjekira otkaza visila nad glavom, samo su pokazale koliko je “The Duke” psihički stabilan borac. Pobjeda protiv Soszynskog Igoru bi definitivno bila najveća u karijeri. Gotovo sigurno bi mu osigurala novi ugovor s UFC-om i riješila budućnost u sljedeće dvije godine. Ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da je ispred dugogodišnjeg Cro Copovog sparing partnera meč karijere. Mi smo uvjereni kako može do velikog slavlja!

Igor Pokrajac

Visina: 183 cm

Ukupno mečeva: 31

Pobjede: 23

Porazi: 8

UFC karijera: 5-2

Krzystof Soszynski

Visina: 185cm

Ukupno mečeva: 37

Pobjede: 25

Porazi: 11

UFC karijera: 5-2

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI