Pojavila se zanimljiva teorija! Jonesova kratka suspenzija rezultat je toga što je postao “druker”?

UFCIZDVOJENA VIJEST 20.09.2018 15:20h Autor:

Jon Jones

Postoji više objašnjenja zašto je Jon Jones dobio suspenziju u trajanju od 15 mjeseci, iako mu je prijetilo čak četiri godine izvan borilišta. Jednu od najzanimljivijih, potkrijepljenu zanimljivom dokumentacijom, otkrio je jedan od novinara Bloody Elbow portala. Prema njegovoj teoriji, Jon Jones sklopio je dogovor s USADA-om, odnosno postao je njihov doušnik.

U pitanju je novinar Iain Kidd, škotski član redakcije Bloody Elbowa, koji se specijalizirao upravo za teme dopinga u sportu te za nutricionizam i skidanje kilograma. Kako je vrlo dobro upućen u materiju prvonavedenoga, čim je saznao da bi Jon Jones mogao dobiti umanjenu suspenziju, došla mu je na pamet ideja koju je onda dodatno istražio.

I Kidd je došao do vrlo zanimljivog zaključka zašto je Jones dobio troduplo manju kaznu od one koja mu je prijetila. On pretpostavlja kako je sklopio dogovor s USADA-om o tome da bude njihov doušnik te da je već “odrukao” određeni broj boraca za koje zna da su uzimali razna sredstva sumnjivog porijekla. Do tog je došao kada je Jonesovu kaznu usporedio s člankom 10.6.1.1. USADA pravilnika za ophodnju u UFC-u.

Pravilnik, zajedno s tim člankom, možete pogledati na OVOM linku.

USADA, prema spomenutom članku, ima pravo ukinuti ili skratiti vrijeme suspenzije u slučaju da sportaš ili fizička osoba pridonese USADA-i ili nekoj drugi Anti-doping organizaciji, odnosno ukoliko im da informaciju koja bi mogla dovesti do otkrivanja nekog drugog prekršitelja. Količina vremena za koju bi suspenzija bila umanjena vezana je uz ozbiljnost prekršaja druge osobe te kvalitetu informacije koju je prvobitna osoba isporučila. Tu se ne prihvaća informacija u kojoj bi Jones rekao kako je od nekoga čuo da određena osoba krši doping pravilnik, nego se prihvaća samo ono čemu je osobno svjedočio.

Prema navedenom, Kidd je uvjeren da je Jones sklopio takav dogovor, odnosno da ih je oboružao s informacijama koje bi u narednom vremenu mogle prodrmati MMA svijet. Nedavno je potvrđeno kako je sličan slučaj viđen u dizanju utega, gdje je sportaš “odrukao” nekoliko kolega te mu je suspenzija umanjena s 24 na 12 mjeseci. Kod Jonesa je, smatra dalje Kidd, informacija vjerojatno bila još kvalitetnija, budući da mu je oprošteno čak 30 mjeseci, na što je dodano još tri mjeseca, budući da je navedeno kako je suspenzija prvobitno trebala biti u trajanju od 18 mjeseci.

Zanimljivo, u istom članku se navodi kako je u pitanju stalna suradnja te da USADA može u bilo kojem trenutku aktivirati prvobitno planiranu suspenziju, ukoliko vide da prekršitelj više ne poštiva njihov dogovor.

Ova teorija dovela je do žestokih rasprava, pogotovo na Twitteru, gdje je reagirao i Jonesov menadžer Malki Kawa, koji je napao Kidda za iznošenje neistina. Ipak, mnogi smatraju kako bi ovo uistinu mogla biti istinita teorija, a puno o tome ćemo saznati u narednim tjednima, kada budemo vidjeli što će se događati u Jackson Winkeljohn timu, kojeg je Jones član. Mi ćemo na kraju samo podsjetiti na jednu njegovu izjavu, koju je dao još davne 2009. godine, na početku svoje UFC karijere.

“Uvijek sam bio osoba koja se trudila napraviti prave stvari u životu. Nisam anđeo, ali sam uvijek bio ono dijete koje bi odrukalo djecu koja su posjedovala travu. Ne želim ovime napasti ljude koji puše travu, samo želim reći da sam bio svojevrsni druker. Uvijek sam radio ono što sam smatrao da je dobra stvar. Roditelji su me odgojili da budem dobra i poštena osoba. I zbog toga sam uvijek radio ono što sam u trenutku smatrao dobrim.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI