Pao i drugi test: Gleison Tibau pozitivan na doping nakon borbe s Trujillom

UFCIZDVOJENA VIJEST 25.12.2015 11:33h Autor:

Screenshot

UFC-ov veteran Gleison Tibau pao je na dopinškom testu nakon nastupa na UFC Fight Nightu 77 u Brazilu početkom studenog.

Prije tri tjedna USADA je privremeno suspendirala Tibaua zbog sumnji da je prekršio pravila, a on se kasnije ispričao uz opravdanja kako se radilo o slučajnom dopingu. Tada se radilo o uzorku uzetom izvan natjecanja, a ovog tjedna stigla je vijest da je pao i na testu nakon posljednje borbe.

U svom posljednjem nastupu Tibau je svladao Abela Trujilla na UFC FN 77 u Brazilu, i to dosta kontroverzno, budući da je sudac prekinuo borbu nakon zahvata, iako Amerikanac nije tapkao. Trujillu nije uvažena želja za poništavanjem borbe, no sada se očekuje da će biti poništena i registrirana kao “no contest”.

USADA tek treba odlučiti o težini kazne za Tibaua.

Tibau je bio pozitivan na rekombinirani humani eritropoetin (EPO), koji se koristi kao lijek kod anemije i problema s bubrezima. Eritropoetin je hormon koji se normalno proizvodi u bubrezima, a njegova je uloga u organizmu da povećava koncentraciju hemoglobina koji se nalazi u eritrocitima i odgovoranje za vezivanje i prijenos kisika. Osobito je popularan među biciklistima, a značajno povećava vrijeme iscrpljivanja sportaša. MOO ga je zabranio zbog nekoliko smrtnih slučajeva sportaša koji su ga koristili. Može biti opasan za zdravlje, što su pokazali slučajevi nekoliko biciklista i drugih sportaša čija se smrt povezuje s korištenjem tog hormona.

32-godišnji Tibau je u UFC-u devet godina tijekom kojih je u 26 borbi upisao 17 pobjeda.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI