Otkrivena supstanca na koju je Cyborg pozitivna, stigla je i reakcija brazilske borkinje

UFCIZDVOJENA VIJEST 23.12.2016 09:56h Autor:

Cris Cyborg

Sinoć je u javnost puštena vijest kako je Cristiane “Cyborg” Justino pala na izvannatjecateljskom doping testu zbog uzorka uzetog 5. prosinca ove godine. Ono što se čekalo je reakcija brazilske borkinje, kao i informacije o kojoj se točno supstanci radi, a to smo izgleda i dobili.

Prema najnovijim informacijama, Cyborg nije bila pozitivna na stupstancu za poboljšanje performansi, ali je kao i u većini slučajeva s kojima se susrećemo u posljednje vrijeme riječ o tvari koju sportaši koriste kako bi zakamuflirali uporabu steroida. Preciznije, po mnogima najbolja svjetska borkinja je pala na diuretik spironolakton. O kojoj je supstanci riječ mogli smo saznati iz njene objave, a istu je potvrdio i glasnogovornik USADA-e Ryan Madden koji je istaknuo da je ona zabranjena i tijekom i izvan natjecanja.

“USADA me obavijestila o potencijalnom kršenju pravila na temelju uzorka iz izvannatjecateljskog testiranja koje se odvilo 5. prosinca 2016. godine.

Moj uzorak je sadržavao susptancu poznatu kao spironolakton. Ona je dio liječničkog tretmana kojeg mi je pripisala doktorica još 26. rujna i isti je trebao trajati najmanje 90 dana. Uz tretman koji mi je pripisan dobila sam i medicinsku suspenziju da ne ulazim u treninge za natjecanja ili u proces skidanja kilograma tijekom perioda oporavka. Upravo sam iz tih razloga i odbila borbu prvi pojas u perolakoj koja će se održati 11. veljače.

Ponosna sam članica USADA-e i prva sam među borcima i borkinjama koji su odradili jednu godinu pod njenim testiranjima u UFC-u. Testirana sam 14 puta otkako sam se priključila ovom progamu, dva puta u četvrtom kvartalu 2016. godine i nikada nisam bila pozitivna.

Moja je doktorica dobro upoznata s USADA-inim testiranjima i ona me informirala kako nisu potrebni dodatni koraci kojima bi se tražilo dopuštenje za tretman koji je započeo nakon moje borbe u Brasiliji. Trenutno surađujemo s USADA-om i već sam započela proces prijave za retroaktivno terapisko izuzeće.

Svim fanovima koje je ova vijest razočarala poručujem kako mi je žao. Možete biti sigurni kako ova supstanca ne služi za poboljšanje performansi te je isključivo korištena u terapijske svrhe. Budite uvjereni kako sam čista sportašica.

Nadam se kako će moje iskustvo podići svijest o opasnosti ekstremnog skidanja kilograma, a ja sam ih skidala tri puta u osam mjeseci tijekom natjecanja u 2016. Upravo je zbog spuštanja na 140lbs moje tijelo zahtjevalo ovaj tretman.

Drago mi je što je UFC formirao perolaku kategoriji i veselim se borbi za naslov jednom kada se moje tijelo oporavi i kada budem spremna za natjecanje. Dodatne informacije ćete dobiti u prikladno vrijeme kako se ovaj proces bude razvijao”, napisala je Cyborg na svom Facebook profilu.

Treba naglasiti i kako ova supstanca spada pod one zbog kojih bi se Cyborg mogla suočiti s barem jednogodišnjom suspenzijom.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI