Otkrivamo što je nadrolon zbog kojeg je Beltran pao na doping testu!

UFCIZDVOJENA VIJEST 11.01.2013 09:38h Autor:

Beltran VS Pokrajac

Rani jutarnji sati ovog petka donijeli su nam prilično iznenađujuću vijest iz SAD-a nakon što je UFC objavio rezultate doping testa kojem su podvrgnuli sve borce koji su nastupili na priredbi sredinom prosinca u Gold Coastu u Australiji.

Dok su, primjerice, na doping testu nakon UFC-a 155 koji je provela Atletska komisija Nevade svi bili negativni, u Australiji su dva borca ipak bila pozitivna na ilegalne supstance, a nije nebitno spomenuti i kako je to test koji je izvršen u vlastitoj organizaciji, baš kao što to UFC prakticira već određeno vrijeme kada nastupa van SAD-a.

Joey Beltran koji je pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom našeg Igora Pokrajca bio je pozitivan na anabolički steroid nadrolon te vam otkrivamo malo detaljnije o kakvoj se supstanci radi.

Nadrolon je jedan od najkorištenijih anaboličkih steroida, poznat je također i pod nazivom Deca-Durabolin, a radi se o derivatu nortestosterona kojeg je razvila tvrtka Organon.

Nakon injekcije u mišiće ulje se lagano razgrađuje i ester se postupno hidrolizira kontrolirano otpuštajući nandrolon te je na taj način "preporučeno" davati samo jednu injekciju mjesečno od 50 mg. No, profesionalni sportaši nerijetko ga koriste i više nego prekomjerno, pa nisu rijetki slučajevi da ga iniciraju svakog tjedna i to u dozama od 400 pa čak i suludim dozama od 600 mg tjedno!

Nadrolon ne izaziva dramatično povećanje mišićne mase, već donosi tvrdoću tih istih mišića, ali i dodatnu snagu, pa čak i izdržljivost, što ide u tezu svih onih koji su bili prilično začuđeni kako je Beltran uspio biti toliko dominantniji tijekom borbe protiv Pokrajca, pogotovo u posljednjoj fazi meča koji je trajao ukupno 15 minuta.

Konzumiranjem nadrolona ne dovodi do ginekomastije i zadržavanja vode u mišićima što je vrlo često karakteristično za ovaj steroid, ali zato iznimno snažno ometa vlastitu produkciju testosterona, pa je zbog toga potrebna i naknada terapija određenim supstancama. No, treba spomenuti i kako se nadrolon može koristiti u terapeutske svrhe jer zahvaljujući svojim svojstvima potiče obnovu hrskavičnog tkiva, pa je prilično koristan osobama koje pate od oštećenja zglobova i ligamenata.

Brojni su profesionalni sportaši koji su pali na doping testu upravo zahvaljujući nadrolonu, a ako se fokusiramo isključivo na borilačke sportove, vrijedi izdvojiti jednog od najpoznatijih UFC-ovih boraca svih vremena Roycea Graciea. On je pao na doping testu zbog nadrolona nakon svoje borbe protiv Kazushija Sakurabe 2007. godine te je zbog toga kažnjen suspenzijom i novčanom kaznom u iznosu od 2.500 dolara.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI