Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
“Nisam imao namjeru ubiti Pride!” Sakakibara deset godina nakon zatvaranja legendarne japanske promocije | Fight Site

“Nisam imao namjeru ubiti Pride!” Sakakibara deset godina nakon zatvaranja legendarne japanske promocije

UFCIZDVOJENA VIJEST 07.04.2017 12:27h Autor:

Pride FC

Osmog travnja će proći točno deset godina otkako je Saitama Super Arena u Tokiju ugostila posljednju priredbu u organizaciji Pride Fighting Championshipa. Legendarna japanska promocija predvođena Nobuyukijem Sakakibarom u svoje vrijeme je bila jača od UFC-a i podarila nam je karijere istaknutih boraca poput Fedora Emelianenka, Mirka “Cro Cop” Filipovića i Antonia “Minotauro” Nogueire, a spektakularne evente kakve su radili još i dan danas nitko nije nadmašio.

Sakakibara je organizaciju 2007. prodao Zuffi, odnosno Lorenzu i Franku Fertitti, donedavnim vlasnicima UFC-a koji su se od MMA-a oprostili prošle godine prodavši UFC za 4 milijarde dolara.

Tijekom svoje ekspanzije UFC-a braća Fertitta su pokupovali većinu konkurentnih promocija pa tako i Sakakibarino dijete, iako otac novonastale Rizin promocije tvrdi da Zuffa nije bila jedina opcija.Ipak, u konačnici je prodao kompaniju upravo njima, ali očekivao da će Fertitte nastaviti producirati evente što se nikad nije dogodilo.

“Još se sjećam tog dana 2006. kad sam počeo pregovarati s Lorenzom”, rekao je Sakakibara za MMA Fighting.  “Tada nisam planirao nužno prodati Zuffi. Otvorio sam pregovore i bilo je više ponuda, unutar Japana i od vanjskih partnera koji su htjeli nastaviti Pride s nama. Pregovarali smo godinu dana, ali ne samo za Zuffom. Za mene se ta godina svodila na donošenje prave odluke. Nisam htio ubiti Pride. Nisam imao namjeru ubiti Pride. Htio sam da on nastavi s radom i nakon prodaje. Stoga, morao sam odabrati pravu osobu koja će naslijediti Pride i shvatiti koji je najbolji izbor za Pride.”

Posljednja priredba koju je Sakakbiara producirao bila je Pride 34: Kamikaze (na kojoj  je nastupio i Zelg Galešić).

“Znao sam da će mi to biti posljedni event koji produciram, to je bila deseta godišnjica Pride FC-a i Dream Stage Entertainmenta…No već je bio najvaljen Grand Prix u lakoj kategoriji za idući mjesec u Prideu i bio sam poprilično siguran da će Frank, Lorenzo i Dana (White) nastaviti posao. Za mene, to je bilo više kao da sam prihvatio činjenicu i osjećao sam se kao da šaljem svoju kćer novoj obitelji.”

Možda se radilo o njegovom djetetu, ali cijena je očito bila predobra da bi Sakakabira propustio priliku pa je tako prodao svoje dijete za cifru koju nije htio otkriti.

“Očito, ne mogu vam reći točnu brojku za koju je prodan”, rekao je u smijehu. “Ali mogu vam reći da je Lorenzo cijenio moj proizvod dovoljno da ga ja pustim. Recimo to tako. Bilo je dovoljno da se ja odreknem svog proizvoda.”

Iako nisu nastavili Pride, Sakakibara poštuje braću Fertitta i predsjednika UFC-a, Danu Whitea zbog svega što su učinili za MMA koji je za vrijeme njihovog rada postao pravi globalni sport.

“Velika je šteta što se Pride nije nastavio, ali što su Lorenzo i Dana napravili- oni stvarno vole MMA. Što su napravili sa sportom je uistinu nevjerojatno. Bili su jako dobri prema sportu. Njihov doprinos sportu je masivan i kakav su biznis izgradili od njega je nevjerojatno i morate im odati priznanje.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI