Nicco Montano prva je UFC prvakinja muha kategorije!

UFCIZDVOJENA VIJEST 02.12.2017 09:50h Autor:

Nicco Montano

UFC je dobio svoju prvu prvakinju muha kategorije i to kroz jednu sjajnu priču. Nicco Montano bila je postavljena tek kao 14. od 16 djevojaka unutar turnira, da bi na kraju otišla do kraja i postala prvakinja, i to kroz impresivan niz i popis pobjeda.

Ukratko, Nicco Montano je savladala treće postavljenu borkinju, nakon toga šesto postavljenu, u polufinalu je bila bolja od drugopostavljene, da bi u finalu savladala i prvopostavljenu borkinju, koja se tamo našla nakon otkaza planirane protivnice, Sijare Eubanks. Ova 28-godišnja Navajo indijanka, koja je odrasla u rezervatu, u potpunosti je zaslužila ovo što je postigla, no zapravo za nju prave stvari kreću tek sada. No, prvo ima za proslaviti ono što je napravila kroz pet rundi borbe protiv Roxanne Modafferi.

Bila je to zapravo puno izjednačenija borba nego što bi krajnje sudačke kartice, koje su presudila jednom 50-45, a dva puta 49-46 u korist prvakinje, mogle ostaviti dojam. Djevojke su ušle otvoreno se potući za ono što su vjerovale kako im pripada i nikome nisu ostale dužne. Montano je ipak ostavila dojam spremnije borkinje, što je i jasno jer se pripremala za borbu na pet rundi, dok je Modafferi odradila kamp trenirajući za borbu na tri runde i to protiv grapplerice. Ovako ju je dočekala boksačica kojoj ipak nije uspjela odgovoriti onako kako je željela. Modafferi je imala svojih trenutaka, hrabro je ulazila, pogodila je mnoštvo opakih udaraca, no tu joj niti njena protivnica nije ostala dužna. Fightmetric kaže kako je statistika značajnih udaraca bila 186:132 u korist prvakinje, a po licima borkinja se vidjelo da je uistinu sjeo toliko veliki broj udaraca. Modafferi je cijelu borbu, unatoč primanju više udaraca, tražila svoju priliku, a posljednju je imala dvadesetak sekundi prije kraja. Tada je uhvatila ruku svoje protivnice, no Montano se krajnjim naporom uspjela izvuči i doći do sudačke odluke, koja joj je donijela pojas prvakinje u vlasništvo. Lov na Nicco Montano može početi!

Sunaslovna borba bila je ona u kojoj se svijetu predstavio Sean O’Malley i odradio je to rezultatski uspješno, iako nije došao do nokauta kojem su se mnogi nadali. Ovaj mladi bantamaš je prezentirao svoj atraktivni, ali i defenzivno vrlo otvoreni stil i ostavio je dobar dojam, ali i dojam borca koji prima suvišan broj udaraca i to bi ga protiv ozbiljnijeg protivnika moglo koštati. Terrion Ware nije bio taj. On je pokušavao, imao je svojih trenutaka, no apsolutno je bolji dojam ostavio O’Malley. Koliko će UFC biti zadovoljan, budući da u njemu vide novu zvijezdu, ne možemo znati, ali možda bi ovog momka netko trebao savjetovati oko nekih prilagodbi unutar njegovog stila. Atraktivan je, agresivan je i zanimljiv je. No, puno je tu još rupa i njegov uspon treba biti spor i kvalitetno isplaniran.

Lauren Murphy savladala je podijeljenom odlukom Barb Honchak, u najizjednačenijoj borbi današnjeg eventa. Sudačka odluka mogla je otići na obje strane, no izgleda da su dva suca izrazito uzela u obzir dva rušenja do kojih je Murphy došla u borbi te je vjerojatno to presudilo. Eric Spicely u potpunosti je iskontrolirao prvu rundu protiv Gerald Meerschaerta, više puta napavši vrat svog protivnika, da bi u drugoj rundi kondicijski pao i bio poražen prekidom nakon serije kickova u tijelo. Nakon zadnjeg od njih je samo pao i ostao grčiti se u bolovima.

DeAnna Bennett i Melinda Fabian odradile su neodlučenu borbu, a do toga je dovela prva runda, u kojoj je Mađarica pogodila high kick u doslovno posljednjih sekundama, koji je Bennett bacio na pod i vjerojatno bi tu borba završila, da je bilo vremena. U preostale dvije runde je Bennett ipak napravila dovoljno da bi osigurala bodove, što je na kraju dovelo do ove odluke.  Najbrži završetak borbe na eventu pripada Brettu Johnsu. Velšaninu je samo pola minute trebalo da na predaju prisili Joea Sota, čime on sada dolazi do profesionalnog skora 15-0, uz tri UFC pobjede.

Na uvodnom programu održano je pet borbi i sve su završile prekidima, neke vrlo brzima. Montana De La Rose je polugom na ruci savladala Christinu Marks i to nakon samo dvije minute. No, kuriozitet je što su još dvije djevojke slavile istom tehnikom, u gotovo istom potrebnom vremenu. Rachael Ostovich Berdon bila je bolja od Karine Gevorgyan, a program je otvoren pobjedom autsajderice Gillian Robertson nad Emily Whitmire. Ryan Janes preokreuo je borbu protiv Andrewa Sancheza, odnosno slavio je prekidom u trećoj rundi i za to mora zahvaliti sucu svoje borbe. Naime, on nije prekinuo borbu u prvoj rundi, iako je Janes bio u teškoj situaciji, a čak se i Daniel Cormier s komentatorskog mjesta derao da je gotovo. Izdržao je do kraja te runde i na kraju preuzeo kontrolu te ujedno spasio svoj UFC ugovor. Preostala borba je ona između dvije boksačice, u kojoj je Shana Dobson savladala Ariel Beck.

Ultimate Fighter 26 – Finale

Nicco Montaño def. Roxanne Modafferi – jednoglasna sudačka odluka
Sean O’Malley def. Terrion Ware – jednoglasna sudačka odluka
Lauren Murphy def. Barb Honchak – podijeljena sudačka odluka
Gerald Meerschaert def. Eric Spicely – TKO (R2 2:18)
DeAnna Bennett vs. Melinda Fábián – neodlučena borba
Brett Johns def. Joe Soto – SUB (R1 0:30)

Montana De La Rosa def. Christina Marks – SUB (R1 2:00
Ryan Janes def. Andrew Sanchez – TKO (R3 0:59)
Rachael Ostovich Berdon def. Karine Gevorgyan – SUB (R1 1:40)
Shana Dobson def. Ariel Beck – TKO (R2 2:53)
Gillian Robertson def. Emily Whitmire – SUB (R1 2:12)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI