Najveća ženska MMA nada “pala” na – cannabis!

UFCIZDVOJENA VIJEST 18.01.2018 11:49h Autor:

Cynthia Calvillo

Prvi poraz popularne UFC-ove borkinje i velike ženske MMA nade Cynthie Calvillo je u srijedu dobio još malo gorči okus. Samo tri tjedna nakon što je u  meču protiv Carle Esparze poražena jednoglasnom odlukom sudaca na UFC-u 219, 30-godišnja Calvillo je obaviještena od strane USADA-e i nadležnih tijela u UFC-u da je pala na doping testu.

U tijelu Calvillo nisu pronašli doping, ali je nađen “Carboxy-Tetrahydrocannabinol” ili prevedeno na manje stručan riječnik – ostatak cannabisa. S obzirom da je cannabis i dalje na listi zabranjenih supstanci, Calvillo najprije čeka saslušanje ispred USADA-e i Atletske Komisije Nevade, pod čijom je jurisdikcijom i održan event, a zatim najvjerojatnije i suspenzija. Ovisno o tome kako će proći čitav proces saslušanja, UFC borkinja će biti kažnjena s većom ili manjom kaznom.

Posljednji poznati UFC borac koji se našao u istom problemu je bio Kelvin Gastelum. On je pao na metabolite cannabisa u travnju nakon pobjede protiv Vitora Belforta. Posljedica je bilo otkazivanje meča protiv Andersona Silve na UFC-u 212, ali i tromjesječna suspenzija.

Kritičari ovakvih propisa tvrde kako nema nikakvog smisla da se cannabis i dalje nalazi na listi zabranjenih supstanci, a posebno na doping listi. Sasvim je jasno da on ne daje nikakvu prednost sportašu koji ga koristi, a sve više američkih saveznih država dopušta i rekreativno korištenje, dok je ono medicinsko već duže vrijeme na snazi. Posljednja država koja je dopustila potpuno legalno rekreativno korištenje cannabisa je Kalifornija.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI