Najbolji suci svijeta objasnili zašto bacanje Andrade nije bilo ilegalno

UFCIZDVOJENA VIJEST 12.05.2019 18:30h Autor:

Marc Goddard

Bacanje kojim je Jessica Andrade savladala Rose Namajunas ostavilo je MMA javnost bez teksta. Neki su bili oduševljeni njenom snagom, a neki načinom na koje je to izvela. Ipak, bilo je onih koji su postavili pitanje nije li to bacanje bilo ilegalan potez. Najbolji suci svijeta objasnili su zbog čega nije.

Spomenuto bacanje na prvu je izgledalo kao “pile driver”. Radi se o bacanju koje je zabranjeno, a za njega u MMA pravilima postoji službena definicija.

“Pile driver je svako bacanje u kojem borac kontrolira protivnikovo tijelo tako da mu noge usmjeri prema nebu, a glavu uspravno prema podu, da bi ga nakon toga bacio tako da mu glava prva udara u pod. Ipak, ukoliko je drugi borac u poziciji gdje pokušava protivniku napravili polugu ili bilo koji drugi pokušaj završavanja borbe, spomenuti borac smije ga baciti na koji god način želi”, glasi pravilo.

Ipak, nekim borcima kao što je Corey Anderson pravilo nije bilo u potpunosti jasno. Tako ga je objasnio jedan od najboljih svjetskih sudaca, Marc Goddard. Upravo on bio je treća osoba u kavezu s Rose i Jessicom.

“Corey, što ima? Prijatelju, u ovom slučaju nije se radilo o spomenutom bacanju. Svaki bacanje gdje te protivnik pokušava završiti može se izvesti na koji god način želiš. Rose je držala grip za kimuru. Ilegalno bacanje je 12-6 pokret gdje imaš potpuno kontrolu nad svojim protivnikom. Hvala ti na pitanju i nadam se da si dobro”, odgovorio je Goddard jednom od najboljih UFC-ovih poluteškaša.

Svoj komentar situacije dao je i John McCarthy, sudac kojeg se smatralo najboljim na svijetu prije nego se umirovio i otišao raditi kao Bellatorov komentator.

“Kad je Rose napala ruku imala je izbor. Mogla je pustiti ruku ili nastaviti raditi na tome i prihvatiti vožnju koju joj je Andrade krenula priuštiti. Nema ilegalnog bacanja ukoliko postoji pokušaj submissiona. U tom slučaju nije bitno na koji je način osoba pala”, napisao je McCarthy na Twitteru.

Tako je apsolutno sve legalno i po pravilima. Navijačima Rose Namajunas ostale žal zbog toga što je njihova ljubimica do tog trenutka izgledala fenomenalno. Potvrdila je kako je tehnički puno kvalitetnija borkinja od nove prvakinje. No, ovog puta je presudila sirova snaga i jedna tehnička greška Namajunas. Nadamo se kako razmišljanja o umirovljenju nisu ozbiljna i kako ćemo gledati revanš koji fanovi zaslužuju.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI