Može li koja žena zaustaviti Tatianu Suarez? Statistika borbe protiv bivše prvakinje izgleda nestvarno

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.09.2018 13:45h Autor:

Tatiana Suarez i Carla Esparza

Tatiana Suarez novo je ime u vrhu ženske slamka kategorije, no ona nije samo to. Ona je rijetko dominantna borkinja čiji svaki nastup izgleda sve više zastrašujuće za ostale pripadnice ženske divizije do 52.5 kilograma. Uostalom, svoju najveću borbu je već pobijedila, kada je imala samo 21 godinu.

Kada je nevjerojatnom lakoćom prošla kroz 24. sezonu Ultimate Fightera, komentiralo se da je konkurencija bila slaba. Kada je apsolutnom dominacijom savladala Viviane Pereiru, slučaj je bio taj da je Brazilka premala za kategoriju i da nije mogla parirati. Kada je u prvoj rundi prekidom savladala Alexu Grasso, komentar je bio kako je hype oko Meksikanke ipak ne leži na dobrim osnovama te da treba još vremena za rasplamsati njen talent. No, što reći nakon što je izdominirala bivšu prvakinju na način kakav je rijetko tko očekivao? Iako su joj i kladionice u startu dale ogromnu prednost, a boomakeri su oni koji inače provjeravaju sve detalje i rijetko kada pogriješe. Iako, i oni znaju nekada nasjesti na hype. No, ovog puta nije bilo hypea, Tatiana Suarez je svoj put prema vrhu napravila u tišini, a ujedno tako dominantno.

Protiv sebe je imala najteži ispit karijere. Carla Esparza bivša je Invicta prvakinja i prva UFC prvakinja slamka kategorije. Zapravo, djevojka koja je do prije četiri godine izgledala dominantno u diviziji. Uostalom, na takav je način prošla kroz 20. sezonu Ultimate Fightera, kojom se kategorija uvela u UFC, u finalu savladavši Rose Namajunas prekidom u trećoj rundi. No, dominirala je i do tada. Istina, već u prvoj obrani detronozirana je od strane Joanne Jedrzejczyk, koja ju je jednostavno uništila na nogama, no Esparza je i dalje ostala ime. Sve dok nije došla Tatiana Suarez koja ju je savladala prekidom pola minute prije kraja. No, statistika kaže kako je Suarez imala 13 minuta potpune kontrole, upisala je devet rušenja iz 11 pokušaja, a i značajni udarci su 82 za nju, a samo šest za njenu protivnicu. Ovakve apsolutne dominacije se rijetko kada viđaju protiv bivših prvaka, posebno dok su i oni zapravo i dalje borci, odnosno borkinje iz samog vrha svoje kategorije.

Dodatni dokaz dominacije je statistika Esparzine borbe protiv nominalno Top 3 borkinje kategorije, Claudie Gadelhe. Ta je borba održana prije tri mjeseca i Gadelha je slavila podijeljenom odlukom sudaca, iako je po mnogima i Esparza napravila dovoljno za pobjedu. No, ono što je bitno je to da je Esparza odradila neizvjesnu borbu protiv borkinje koja je savladala većinu borkinja iz vrha kategorije, koja je izgubila tek od Joanne Jedrzejczyk i Jessice Andrade. Ako računamo na to da će Andrade sada u borbu za titulu, za očekivati je kako bi se Suarez mogla boriti za prvu izazivačicu. A to bi upravo mogla biti Gadelha, koja prije toga ima borbu protiv Nine Ansaroff, u kojoj će biti veliki favorit te bi prema svemu trebala doći do pobjede. Ako gledamo kako je koja odradila protiv Esparze, Brazilki se možebitno crno piše.

Ono što se obavezno mora navesti kod Tatiane Suarez je njena kombinacija građe, snage i tehnike. Na 165 centimetara visine posebno se ističu njene izuzetno duge noge i ruke, a sama tjelesna građa joj osigurava da bez problema može skidati na 52.5 kilograma. Osim toga, ova 27-godišnjakinja posjeduje klasnu hrvačku tehniku, vjerojatno već sada najbolju od svih borkinja u UFC-u i to ne samo u njenoj kategoriji. Uostalom, dominirala je u hrvanju te je svoju prvu svjetsku broncu uzela s nepunih 18 godina, da bi dvije godine kasnije uzela i drugu. Tijekom priprema za Olimpijske igre u Londonu je osjetila bol u vratu, mislila je da je ozljeda, da bi pretrage pokazale kako je u pitanju rak štitnjače koji je metastazirao na limfne čvorove. Bolest je hrabro pobijedila, uklonjena joj je štitnjača i spomenuti limfni čvorovi a tada je imala samo 21 i pol godinu. Do kraja života morati će uzimati zamjensku hormonsku terapiju. Nakon tako nečega, kako da je bude strah ikoje protivnice?

Njenu dominaciju je posebno zanimljivo za usporediti s Jessicom Andrade, koja djeluje podjednako dominantno. Za razliku od Andrade, koja razliku radi svojom snagom, brzinom i eksplozivnošću, ali uz daleko od neke velebajne tehnike, Suarez djeluje kao borkinja koja može sve, borkinja je koja izgleda nevjerojatno školovana. Kako u hrvanju koje joj je pozadina, tako i u stand upu, za kojeg se vidi da na njemu maksimalno radi. Inteligencija je također nešto što je obavezno za spomenuti. Zapravo, u ovom trenutku djeluje kao borkinja koja će se prošetati do naslova UFC prvakinje slamka kategorije i to već do sredine iduće godine.

Hoće li u tome uspjeti, sigurno ćemo saznati vrlo brzo. Uostalom, već je prozvala prvakinju Rose, no realno stvari stoje tako da će Jessica Andrade dobiti priliku prije nje. Neka Tatiana u međuvremenu osigura svoje mjesto i onda bismo mogli gledati spektakl između dvije najdominantnije borkinje u trenutnom ženskom MMA svijetu. No, idemo borbu po borbu, svakako će biti uzbudljivo pratiti.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI