Mousasi vs. Munoz kroz statistiku

UFCIZDVOJENA VIJEST 31.05.2014 19:26h Autor:

Mark Munoz i Gegard Mousasi

U glavnoj borbi večerašnjeg Fight Nighta u Berlinu sastat će se dva borca koji svoje mjesto vide u vrhu UFC-ove srednje kategorije. Ono što im je zajedničko je da su obojica u svojoj posljednjoj borbi poraženi od Lyota Machide te na taj način se malo odmaknuli od samog vrha kategoriji. Pobjeda u ovoj borbi bi boljem borcu trebala osigurati povratak tamo.

Kroz statističke podatke pogledaj ćemo kakve su šanse ova dva borca i to u nekoliko aspekata.

Skor u karijeri/Skor u elitnim organizacijama (UFC,Strikeforce,Pride,Dream)/Skor u posljednjih pet godina

Mousasi 34-4-2 / 16-3-1 / 10-2-1 ; 13-4 / 8-4 / 8-3 Munoz

Postotak "završavanja" poraženog protivnika

Mousasi 85% ; 54% Munoz

Najimpresivniji niz

Mousasiev najimpresivniji niz također datira iz 2008. i 2009. godine. Tada 23-godišnji Gegard je, boreći se u tri različite kategorije, u 11 mjeseci naredao Melvina Manhoefa, Jacarea Souzu, Marka Hunta i Renata Sobrala. I to tako da mu je za završiti sva četiri protivnika ukupno bilo potrebno šest minuta i dvije sekunde. Impresivno!

Munoz u UFC-u ima jednu seriju od tri pobjede, koju je prekinuo poraz od Okamia, no nakon toga je naredao četiri sjajne pobjede, prije nego je poražen od Chrisa Weidmana. Simpson, Dollaway, Maia i Leben su protivnici koje je tad savladao, a posebno je impresivno izgledao protiv Mainog jiu-jitsua.

Borbe protiv boraca sličnog profila

Mousasiev najuvjerljiviji poraz došao je od vrhunskog hrvača, Mohammeda Lawala. Gegard je u toj borbi izgledao poprilično bespomoćno i nije se mogao oduprijeti Mo-ovoj kontroli. Vrijedi spomenuti pobjede nad Ilirom Latifiem i Hectorom Lombardom, no vidjet ćemo što može protiv Munozovog hrvanja. Što se tiče borbe na podu, puno mu bolje odgovaraju jiu-jitsu borci, kojih je savladao jedan impresivan broj i to boraca vrhunske klase.

Svoj posljednji poraz Munoz je doživio od Machide, za kojeg se govori da je borac sličnog stila kakav je Mousasi. Munoz nije imao rješenja za Machidinu kontru te je bio nokautiran, a upravo je i Mousasi sjajan kontraš. Pobijedio je dobre udarače, kao što su Leben ili Dollaway, no s borcem ovako tehnički sjajnog kick boksa još se nije susreo.

Najčešći način završavanja protivnika

Mousasi je čak 13 puta u karijeri slavio serijom udaraca i to vrlo često na način da izmori protivnika, lagano mu nanoseći štetu, sve do zadnje serije, koja većinom završi tehničkim nokautom. No, dokazao je da mu ni borba na tlu nije strana te je u čak tri, od posljednjih šest borbi koje je pobijedio, slavio gušenjem.

Munozovo najjače oružje je ground n' poundom i kad ima protivnika na leđima vrlo je opasan, ponajviše zbog nevjerojatno energije i sjajnih laktova. To su osjetili mnogi borci, kao što su Tim Boetsch (kojeg ipak nije završio), Chris Leben, CB Dollaway i drugi. Također, često je znao dobivati borbe čistom kontrolom pozicije, do koje bi došao sjajnim hrvanjem.

Iskustvo protiv "high profile" protivnika

Mousasi se borio po velikim organizacijama (Pride, Dream, Strikeforce) i pobjeđivao velika imena. Hunt, Manhoef, Jacare Souza, Kyle, St. Preux se tu ističu, a tu se npr. našlo i ime Hectora Lombarda koji je jedan od jedina dva poraza u prvih 35 borbi doživio upravo od tada 20-godišnjeg Mousasia.

Munoz se gotovo cijelu karijeri bori u UFC-u, no najveće ime koje je dobio je Demian Maia. Ostaje dojam da je od svih većih boraca izgubio, a to su Matt Hamill, Yushin Okami, Chris Weidman i Lyoto Machida.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI