Mirsad Bektić: Teško djetinjstvo me pripremilo za MMA karijeru

UFCIZDVOJENA VIJEST 21.01.2015 11:01h Autor:

Mirsad Bektić

Mirsad Bektić jedan je od mnogobrojnih momaka čije su obitelji spas iz ratom zahvaćene BiH odlučili potražiti u inozemstvu. Bilo je to teško djetinjstvo za Mirsada, prepuno neugodnih trenutaka, no kaže kako ga je upravo to pripremilo za uspješnu MMA karijeru.

23-godišnji Mirsad Bektić trenutno je uspješni MMA borac i član UFC-ove perolake divizije. No, odrastanje ovog momka iz Srebrenice nije bilo lako, kao ni gotovo ijednom njegovog sugrađaninu iste generacije. Bio je to put preživljavanja i borbe, puno veće nego što su ove u kojima zarađuje za život.

Iz Srebrenice su uspjeli otići prije nego je postalo najgore, a prva stanica bila je Njemačka, o kojoj Mirsad za MMAJunkie kaže: "U Njemačkoj sam se osjećao izdvojen i odbačen. Sjećam se da sam imao problema kad smo igrali nogomet, jer sam uvijek upadao u neke tuče. Isto tako, jednom sam nešto pokvario na tipkovnici računala za kojim sam radio, a nastavnik je došao i opalio me licem o stol. Krvario sam po svuda i to jako dobro pamtim."

Nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, otišli su u Američku ambasadu, gdje je majka molila da ih se primi u Sjedinjene Države. Bilo je to teško vrijeme, vjerovali su da mu je otac mrtav, a tek su kasnije saznali da je ipak preživio. Onda je napokon stigla vijest da će ih primiti, u gradu Lincolnu, savezna država Nebraska.

"O Lincolnu, kao ni o samoj Americi, nisam znao gotovo ništa, osim što sam slušao Tupaca i znao da je on otamo. Kad sam došao počeo sam se oblačiti i ponašati kao on, da se lakše uklopim, jer sam smatrao da je to Amerika i da se tako svi ponašaju", kaže Mirsad o vremenu kratko nakon dolaska u novu domovinu.

I tamo je brzo shvatio da se potrebno znati obraniti, a svo to iskustvo mu je jako dobro pomoglo kad se odlučio prijaviti u dvoranu American Top Teama, u Coconut Creeku na Floridu. Suosnivač te dvorane, Conan Silveira, se prisjetio njegovog dolaska: "Prva stvar koji smo odmah vidjeli bila je nevjerojatna želja za treningom i borbama. Iako tehnički nije bio na visokom nivou, ta glad za napretkom je bila nevjerojatna te smo ga odlučili primiti. Kad prođeš sve što je on prošao, to te ili potpuno slomi ili napravi jačim. A njega nije ni malo slomilo."

Bektić u subotu ima svoj drugi UFC nastup, a protivnik mu je irski borac Paul Redmond. Za pretpostaviti je da će među 30.000 ljudi na stadionu biti jako puno iseljenika iz njegove domovine, veliki broj upravo njegovih Srebreničana, koji će ga glasno bodriti.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI