Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
MacKenzie Dern: U UFC sam došla napredovati korak po korak te na kraju postati prvakinja! | Fight Site

MacKenzie Dern: U UFC sam došla napredovati korak po korak te na kraju postati prvakinja!

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.02.2018 19:23h Autor:

MacKenzie Dern

Došlo je vrijeme debi nastupa najbolje grapplerice svijeta, MacKenzie Dern, u UFC-ovom kavezu. U subotu je čeka njena prva borba u oktogonu i duel s Ashley Yoder, koji bi trebao biti prva stepenica na njenom putu prema zvijezdama. I ona ne misli žuriti u tome.

Mnogi su smatrali kako je MacKenzie ipak previše rano došla u UFC te da bi je neiskustvo moglo koštati brzog prizemljenja. Ali, odmah je potvrdila kako nju to ne brine i kako je apsolutno svjesna svih svojih nedostataka koje ima kao borkinja te koje namjerava što prije riješiti.

“Naravno da imam još puno toga za naučiti i još puno toga u čemu mogu i moram napredovati, no to sam spremna raditi unutar UFC-a, a ne izvan njega. Nevjerojatno sam uzbuđena što je napokon došlo vrijeme da debitiram”, rekla je u velikom razgovoru za MMA Fighting.

U UFC-u je završila nakon samo jedne borbe u Invicti, iako se mislilo da će malo dulje skupljati iskustvo u najboljoj ženskoj promociji. No, nastup protiv Kaline Medeiros pokazao je dovoljno toga da iz UFC-a odluče kako je vrijeme da ju povuku u svoje redove te da svoju veliku buduću zvijezdu krenu graditi sami. Vjerojatno su dovoljno naučili na greškama građenja nekih ranijih mladih zvijezda (VanZant, Northcutt) i ovog puta bi to vjerojatno trebalo biti puno bolje izvedeno.

“Invicta je bila sjajno iskustva koje mi je poslužilo da sama sebi dokažem neke stvari. Pokazala sam da mogu skinuti kilograme za slamka kategoriju, a to sam napravila na velikoj pozornici. Nikad nisam imala amaterskih borbi niti išta slično tome i svako mi je iskustvo bitno. Ovdje sam još dobila to da sam tri runde radila stand up s Kaline Medeiros, koja se prije naše borbe borila s Angelom Hill za titulu. Puno mi je pomoglo oko samopouzdanja i potvrdila sam sama sebi kako sam na dobrom putu. I bilo je sjajno potvrditi javnosti kako sam ja ozbiljna u ovome što radim.”

Zapravo, najveće pitanje oko nje bila je kategorija u kojoj će nastupati, pošto je u svoje prve tri borbe imala velikih problema sa skidanjem kilograma te je dva puta pala vagu za slamka kategorije,da bi onda jednom nastupila u muha kategoriji. Za Invictu je ponovno pokušala do 52.5 kilograma i tada je bila uspješna bez ikakvih problema.

“Radila sam pogreške i ne stidim ih se, a zapravo je oko toga bila jedna vrlo jednostavna stvar. Kada sam tek krenula u MMA, mislila sam da kilograme moram skidati poput drugih MMA boraca. Znači da radim dijetu na njihov način i da radim dehidracije, odnosno da bih trebala gubiti vodu. A ja zapravo treniram jiu-jitsu od malih nogu i moje je tijelo zapravo naviklo na taj način. Navikla sam se natjecati i trenirati na taj način i to sam učinila prije posljednje borbe. Nisam išla u saunu, nisam koristila kadu, ništa od toga. Radila sam puno cardio vježbi u kampu, plivala sam, vozila sam bicikl. Radila sam jako puno vježbi za trošenje kalorija i nisam na kraju morala ništa skidati putem izbacivanja vode. Probudila sam se na dan vaganja i bila sam na upravo onoliko na koliko sam trebala. Smijala sam se, sama sam počešljala kosu. Naravno, nisam do idućeg dana vratila kilograma koliko vraćaju neki drugi, no tri tjedna prije tog sam već sparirala i trenirala na manjoj težini, tako da mi je to sve bilo u redu. Osjećala sam se dobro, osjećala sam se brza i nisam se umarala između rundi. To je bila super stvar.”

U UFC-u za prvu protivnicu ima Ashley Yoder (5-3, 02 UFC), također grapplericu, no niti približno njenog nivoa i renomea. Yoder je u svoje prve dvije UFC borbe doživjela poraze i stvara se dojam kako je ovdje postavljena kao žrtveno janje. Ali ,to je za očekivati iz svega što je MacKenzie rekla. U UFC je došla napredovati, a takav će onda vjerojatno biti i njen matchmaking. Odnosno, prvih nekoliko borbi će vjerojatno protiv sebe imati djevojke koje u stand upu nisu na nekom višem nivou ili neke s lošijom obranom od rušenja.

“Biti će zanimljivo vidjeti kako će se Ashley boriti protiv mene. U dosadašnjoj karijeri nisam se borila protiv nikoga tko nije pokazao respekt prema mojoj borbi u parteru. I pod time mislim na to da rade deset koraka unazad ako ja napravim jedan unaprijed. Ne žele sa mnom završiti u parteru, ne žele grappling. Tako da u dosadašnjim borbama nisam ni primala puno udaraca. Vidjela sam da me žele udariti, ali više su se brinule oko toga kako da izbjegnu možebitno rušenje. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se prema tome odnositi u UFC-u, možda tu ima djevojaka koje toliko vjeruju u svoju obranu od rušenja da im to neće biti problem. Možda se ne boje partneri i misle da mogu obraniti gušenje, no niti tu se ne brinem. Ukoliko obrane gušenje, ja sam im već na ruci, a ako obrane i to, eto me u trokutu. Čak i da i to obrane, slijedi im omoplata. Možda mogu obraniti jednu, dvije ili čak tri tehnike, no jiu-jitsu je u meni godinama i one sve bi trebale trenirati još 20 da dođu na moj nivo.”

Naravno, za MMA uspjeh nije dovoljan samo grappling niti je tako Dern ikada razmišljala. Ona već neko vrijeme radi kompletan MMA trening, s kojim je krenula i prije nego se odlučila za karijeru u mješovitoj borbi.

“Ja ne dolazim biti jiu-jitsu borkinja. Ljudi će me vidjeti kako napredujem. Veselim se svima što će biti sa mnom na ovom putovanju i što će jednog dana, kada uzmem UFC pojas, vidjeti kako sam postala borkinja jednako dobra na nogama, kao i u parteru. Neki misle da ću biti kao Ronda Rousey, no ja sam drugačija. Od njenog vremena se sve promijenilo i mislim da nas nije u redu uspoređivati. Ne osjećam pritisak, ne osjećam nervozu, ne osjećam strah. Postoje dva načina kako možete završiti, kao pobjednik ili kao poražen. Ja treniram da pobjeđujem i želim pobjeđivati. U natjecanju sam cijeli život,nije me strah borbe i smatram kako je to zapravo moja velika prednost.”

U ožujku će MacKenzie napuniti 25 godina, a do sada je osvojila sve što se u grapplingu dalo osvojiti. Zbog toga ju nije previše uznemirio neuspjeh s prošlogodišnjeg ADCC-a, nego je samo najavila kako će se vratiti na to natjecanje iduće godine, s ciljem da ga ponovno osvoji i potvrdi da je najbolja. Za to vrijeme će graditi svoju MMA karijeru, uz veliku pomoć UFC-a, koji sigurno shvaća koliki je njen “star potential”.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI