Machida o suplementima i doping suspenziji: Biti oprezan nije dovoljno, svi znamo koliko je USADA stroga

UFC 30.09.2017 19:39h Autor:

Lyoto Machida

Iako tvrdi da je nevin, Lyoto Machida je zbog suspenzije izgubio 18 mjeseci karijere. Uoči svog povratka u Octagon bivši prvak poluteške kategorije upozorava sve borce da moraju biti oprezni pri korištenju suplemenata, ali i da se moraju pomiriti s mogućim sankcijama čak i ako su nevini.

Machida je suspendiran nakon što je u travnju prošle godine antidopinškoj agenciji USADA-i priznao korištenje steroida 7-Keto-Dehidroepiandrosterona. Brazilac je kaznu nazvao nepravednom budući da je USADA-i sam priznao kršenje propisa i objasnio da nije znao da se radio o nedozvoljenoj supstanci.

U novom razgovoru za MMA Fighting Machida upozorava da se njegova situacija može dogoditi bilo kojem UFC borcu.

“Suplementi koje ja koristim su prilično jednostavni, protein sirutke i slične stvari. Ponekad osudimo ljude zbog tog što se dogodi, ali bilo tko se može naći u ovoj situaciji. Ljudi ne razumiju da doping nisu samo anabolički steroidi. To može biti puno stvari i ovo se može dogoditi svakome. Ja sam mnogo naučio.”

“Nikad nisam volio nikoga osuđivati, pogotovo nakon ovog. Vidim kolege kako prolaze kroz slične situacije, ali nitko ne zna što se stvarno dogodilo. Ponekad uzmete lijek za prehladu ili nešto slično, morate biti oprezni. Ako nešto uzmete nehotice i onda padnete na testiranju, morate dati neko objašnjenje.”

“Morate biti na oprezu, ali čak i ako ste oprezni to ne znači da vam se ništa neće dogoditi jer znamo koliko je USADA stroga. Ovako ja razmišljam danas: Ja se brinem za sve, ali stvar prepuštam prirodi. Živim svoj život, na pravom sam putu, no ne mogu živjeti u strahu. Nemam nikakvu kontrolu nad životom. Moram se pripremiti za svaku situaciju. To je moj cilj. To je poruka koju sam naučio u ovom razdoblju.”

Suspenzija 39-godišnjem Brazilcu vrijedi do 8. listopada, a u kavez se vraća 20 dana kasnije na UFC Fight Night 119 priredbi u Sao Paulu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI