MacDonald vs Maia – pogled kroz statistiku

UFCIZDVOJENA VIJEST 21.02.2014 16:54h Autor:

Rory MacDonald i Demian Maia dva su borca koje su porazi podijeljenim odlukama u posljednjim borbama pomalo izbacili s "prave staze", no najbolja prilika za jednog od njih da se na nju vrati upravo je njihova međusobna borba.

Ovog puta smo vam odlučili ponuditi analizu borbe koja nije glavna na programu UFC-a 170, no sigurno će biti zanimljiva i zbog razlike između ova dva borca. Rory MacDonald i Demian Maia su borci koji bi pobjedom mogli doći vrlo blizu osvajanja velteraškog pojasa i iz tog razloga je ova borba važna i zanimljiva.

Skor u karijeri/Skor u UFC-u/Skor u posljednjih pet godina

MacDonald 15-2 / 6-2 / 8-2 ; 18-5 / 12-5 / 8-5

Postotak "završavanja" poraženog protivnika

MacDonald 80% ; 67%

Najimpresivniji niz

Rory MacDonald je najimpresivniji niz imao upravo do borbe protiv Robbiea Lawlera koju je izgubio. Imao je niz od pet pobjeda nad elitnim imenima kao što su Nate Diaz, Mike Pyle, Che Mills, B.J. Penn i Jake Ellenberger. No, poražen je baš kada mu je pobjeda značila najviše u karijeri.

Maia je svoj prvi poraz doživio tek u 12. borbi, a prije toga je već ostvario pet pobjeda u UFC-u od dolaska u organizaciju. Među tih pet boraca najveća imena su Ed Herman, Nate Quarry i Chael Sonnen, sve ih je pobijedio prisiljavanjem na predaju, a jedino za borbu protiv Quarrya nije dobio bonus za najbolji "submission".

Borbe protiv boraca sličnog profila

Jedini pravi jiu jitsu borac visoke klase s kojim se MacDonald borio bio je Nate Diaz, a Rory je odnio pobjedu jednoglasnom odlukom, no apsolutno je dominirao u sve tri runde, uspijevavši održati borbu na nogama. No, treba uzevši u obzir činjenicu da je i Rory crni pojas BJJ-a

Jedini borac koji je nokautirao Maiu bio je Nate Marquart koji je borac sličan Roryu po tome da oba imaju agresivan pristup. Ostala četiri poraza su od klasičnih hrvača te Andersona Silve i svi su bili odlukom. Jedini agresivan borac većeg imena kojeg je Maia pobijedio je Rick Story, pa nije lako zaključiti kako bi mogao reagirati protiv MacDonaldovog stila.

Najčešći način završavanja protivnika

Roryev stil svodi se na pokušavanje uzdrmavanja protivnika i završavanje serijom udaraca i na taj način slavio je šest puta u karijeri. Svoje prve tri borbe dobio je gušenjem, a u UFC-u je samo jednom slavio "submissionom" i to u svom debiju, polugom na ruci.

Maia voli koristiti različite verzije gušenja, no najviše je pobjeda ostvario gušenjem s leđa, tzv. "rear naked chokeom". No, vrlo često pobjede ostvaruje držanjem dominantne pozicije na podu korištenjem svoje fenomenalne jiu jitsu tehnike.

Iskustvo protiv "high profile" protivnika

Ova je karakteristika na strani Maie, no to je i za očekivati budući da je iskusniji borac od Rorya. No gledajući kroz prizmu rezultata, takve je borbe većinom izgubio.
Za Rorya se može reći da se u posljednje vrijeme i borio samo s protivnicima iz samog vrha (ako izuzmemo Millsa), a porazili su ga samo Condit i Lawler. MacDonald već neko vrijeme upravo želi revanš protiv Condita.

 

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI