Liječnik: Steroidi su mogli mnogo ubrzati Silvin oporavak!

UFCIZDVOJENA VIJEST 05.02.2015 21:46h Autor:

Anderson Silva

Anderson Silva se čudesno vratio samo 13 mjeseci nakon što mu se noga prepolovila u drugom meču s Chrisom Weidmanom te je nekim osobama tako brzi povratak s pravom pobuđivao sumnju.

U utorak je otkriveno od strane portala Yahoo! Sports kako je bivši UFC-ov prvak u srednjoj kategoriji pao na nenajavljenom doping testiranju koje je provedeno 9. siječnja te su otkriveni tragovi dvije nedozvoljene supstance koje poboljšavaju izvedbu sportaša.

Anderson negira bilo kakvo uzimanje nedozvoljenih sredstava te je privremeno suspendiran od strane Atletske Komisije Nevade (AKN).

Silva je bio pozitivan na Drostanolone i Androstane, dva steroida koja se nalaze na listi zabranjenih supstanci Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA).

Dr. Ali Mohamadi je za MMAFighting.com objasnio kako navedeni steroidi utječu na ljudsko tijelo.

"Ovi steroidi ne bi pomogli u zacjeljivanju kosti, ali je moguće da bi pomogli u bržem povećavanju tkiva, što bi ubrzalo proces rehabilitacije."

Koliko bi mu te supstance mogle pomoći tijekom trening kampa i borbe? Vrlo mnogo, kaže Dr. Mohamadi.

"Te supstance bi mogle biti od velike koristi u smislu brzog rasta mišića. Tu postoji još jedan faktor vezan uz naporne treninge. One olakšavaju borcu da ima lakši oporavak nakon treninga, a to povećava učinkovitost treninga."

Drostanolone je anabolički steroid, a Androstane je malo drukčiji. Androstane nije stvoren za poboljšavanje izvedbe, ali može pomoći u tome te je zbog toga na listi zabranjenih supstanci WADA-e.

"Postoji još jedna mogućnost, da je Silva uzimao neke druge supstance koje sadrže DHT i DHEA koji se, kad se razgrade u tijelu, pretvore u Androstane i uzrokuju pozitivan test," izjavio je Mohamadi. "To je moja teorija."

"Efekti Drostanolonea su značajni i brzi;" rekao je Dr. Ali. Drostanolone služi u dvije namjene. Prva povećava mišićnu masu, a druga mišićnu definiciju.

Prva uzrokuje proizvodnju proteina. Zbog toga mišići brzo rastu. Druga je mogućnost skraćivanje vremena oporavka tijela između dva naporna treninga. To se postiže smanjivanjem stresa. Korištenjem te supstance, sportaš može postići enormne rezultate kroz nekoliko tjedana."

I Drostanolone i Androstane se mogu vrlo lako otkriti putem doping testiranja. Zašto je onda Silva riskirao da ga uhvate u varanju ako postoje neke druge sintetičke supstance koje običan doping test ne može otkriti? Mohamadi nije siguran, ali misli da to ima veze s lakoćom nabavljanja tih steroida.

"Lakše nabavljanje je vjerojatno razlog zbog čega bi ljudi izabrali nešto pout HGH-a, koji je učinkovit, ali ga je vrlo teško nabaviti zbog strogih propisa o izdavanju tih steroida."

Da bi Silva dobio Drostanolone ili Androstane, samo treba upotrijebiti Google.

"Na internetu se mogu pronaći starije verzije anaboličkih steroida koji se prodaju preko distributera. Te proizvode je vrlo lako dobiti. Mnoštvo novih steroida je vrlo teško nabaviti."

Mohamadi je rekao kako se Drostanolone može otkriti dva mjeseca nakon uzimanja. Silva je pao na testu koji je napravljen 9. siječnja, ali dva testa, ona koji su napravljeni 18. i 31. siječnja, laboratoriji još uvijek nisu dovršili analiziranje te se ne znaju njihovi rezultati.

"Sportaš može imati iznimne rezultate po pitanju izgradnje mišićne mase i oporavljanja bez previše truda i vremena," objasnio je Dr. Ali.

Ako je Silva uistinu uzeo te steroide, postoji velika natjecateljska razlika između njega i Nicka Diaza, medicinski rečeno.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI