Lawler postao prvak čudnom odlukom sudaca, Pettis obranio naslov ugušivši Melendeza

UFCIZDVOJENA VIJEST 07.12.2014 13:41h Autor:

Anthony Pettis i ekipa

Robbie Lawler novi je svjetski prvak u velter kategoriji i to nakon izuzetno šokantne odluke protiv Johnnya Hendricksa. Anthony Pettis je odradio sjajan preokret te je, nakon slabe prve runde, iskoristio jedan trenutak te došao do pobjede nad Gilbertom Melendezom. Do pobjeda su također došli Travis Browne, Todd Duffee, Tony Ferguson i Uriah Faber.

Johnny Hendricks nije ljubitelj sudaca i to se još jednom dokazalo u Las Vegasu na UFC 181 eventu. Robbie Lawler ga je savladao podijeljenom odlukom, a mora se priznati da je ona bila izuzetno čudna i kontroverzna, posebno u slučaju suca koji je čak četiri runde dao Lawleru.

Novi prvak je krenuo žestoko po naslov, prvu minutu borbe je izgledalo da Hendricks neće dugo izdržati, Lawler je plasirao veliki broj udaraca, no brzo je Hendricks uhvatio balans te počeo kontrolirati situaciju te jednom i srušiti svog protivnika. Druga runda u potpunosti je pripala Hendricksu, koji je pogađao lijepe kombinacije, a prezentirao je i sjajnu bradu, nakon jednog front kicka Lawlera, no to je bilo sve što je Robbie napravio u toj rundi.

Treća runda je ponudila sličnu situaciju kao prethodna. Lawler je počeo izgledati umorno, a Hendricks je nastavio s kombinacijama, s tim da je uspio pogoditi i dva rušenja te podosta vremena provesti u potpunoj kontroli. Četvrta runda je također ponudila kontrolu dosadašnjeg prvaka, sve do posljednje minute, kad Lawler uspijeva doći u 'half mount' te plasirati desetak kvalitetnih ground n' pound udaraca.

Peta runda je dala do tad najboljeg Lawlera, posebno na samom kraju borbe, odnosno u posljednje dvije minute, kad je napao kao na početku i ponovno se dobio dojam da je Hendricks bio blizu kraja. Na kraju borbe, Lawler je bio vidno ljut, svjestan da je krenuo prekasno, no suci se nisu složili s tim. Jedan je dao tri runde Hendricksu, jedan tri runde Lawlera, a posljednji sudac čak četiri runde Lawleru za izuzetno šokantnu odluku, posebno u situaciji protiv prvaka. Sjetimo se samo kakva predstava Hendricksu nije bila dovoljna protiv Georgesa St-Pierrea.

Odluka nije trebala Anthonyu Pettisu, iako je prezentirao malo "sporije paljenje". Gilbert Melendez je imao sjajnu taktiku, prvu rundu je odlično pogađao, uspio prvaka i srušitii, a statistika kaže da će čak četiri minute imao kontrolu borbu. Druga runda je krenula slično, no Pettis je bio opasniji iz kontre, a onda je nakon minutu te druge dionice pokazao koliko je opasan i koliko mu je malo potrebno.

Pettis je prvo pogodio front kick, a onda je vidno uzdrmani Melendez primio i lijevi kroše. Pettis je tu vidio priliku, došao je do vrata, uhvatio ga, bacio se na pod i prisilio Melendeza na tapkanje zbog gušenja giljotinom. Melendez je na kraju čestitao Pettisu, proglasio da pravim prvakom te izrazio nadu za još jednu priliku u budućnosti.

Nokaut pobjede u prvoj rundi viđene su u teškaškim mečevima. Travis Browne je protiv Brendana Schauba prezentirao najbolji rad nogu do sad, a sve što je Schaub napravio bilo je rušenje sredinom runde. Browne se brzo ustao, a nakon jednog lijevog aperkata je on došao u 'full mount' poziciju. Malo nakon toga radi tranziciju na leđa, odakle Schaub više nije imao šanse za obranu te je borba prekinuta.

A Toddu Duffee je trebalo samo pola minute za pobjedu nad Anthonyem Hamiltonom. Borac koji prije godinu dana nije bezbolno mogao držati olovku, vratio se na nevjerojatan način. On i njegov protivnik se pravilno nisu stigli ni zagrijati, kad je Duffee plasirao desni kroše točno u Hamiltonovu bradu i to je bilo gotovo.

Preokret je viđen i u prvoj borbi glavnog program. Abel Trujillo je odradio vrhunsku prvu rundu, no vidno se tijekom nje i potrošio. Tony Ferguson je u drugoj prikazao svoju raznovrsnu tehniku, kako na nogama, tako i na podu, a nakon jednog neuspješnog gušenja te hvatanja ruke, s početka runde, krajem iste je uspio doći do gušenja s leđa i pobjede. Četvrta pobjeda u nizu i sedma pobjeda u osam UFC nastupa za ovog borca i nevjerojatno je da ga je jedan poraz, od Michaela Johnsona, toliko usporio da se još ne nalazi u Top 10 poretku, gdje mu je realno mjesto.

Na uvodnom programu je do nove pobjede došao Uriah Faber. Borba protiv Francisca Rivere bila je vjerojatno najslabija na cijelom programu, jer se niti jedan borac nije usudio napasti. Ipak, Faber je iskoristio kvalitetnu poziciju s početka druge runde da bi uhvatio bulldog choke gušenje te slavio. Zanimljivo, ovim rijetkim gušenjem je također slavila i Raquel Pennington, i to u posljednjoj sekundi prve runde svoje borbe protiv Ashlee Evans-Smith.

Josh Sammann je iznenadio nokaut pobjedom u drugoj rundi nad, do tada boljim i kominantnijim, Eddiem Gordonom, pokazavši da ga privatne tragedije nisu krivo usmjerile, a dominantan nastup je viđen od posljednjeg pobjednika Ultimate Fightera, Coreya Andersona.

UFC 181

Robbie Lawler def. Johny Hendricks, podijeljena odluka sudaca
Anthony Pettis (c) def. Gilbert Melendez , SUB (giljotina) – R2, 1:53
Travis Browne def. Brendan Schaub, TKO (udarci) – R1, 4:50
Todd Duffee def. Anthony Hamilton, KO – R1, 0:33
Tony Ferguson def. Abel Trujillo, SUB (gušenje s leđa) – R2, 4:19

Urijah Faber def. Francisco Rivera , SUB (bulldog gušenje) – R2 1:34
Josh Samman def. Eddie Gordon, KO – R2, 3:08
Corey Anderson def. Justin Jones, jednoglasna odluka sudaca
Raquel Pennington def. Ashlee Evans-Smith, SUB (bulldog gušenje) – R1, 4:59

Sergio Pettis def. Matt Hobar, jednoglasna odluka sudaca
Clay Collard def. Alex White, jednoglasna odluka sudaca

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI