Kriza: Bivša UFC izazvačica Andrade prodaje opremu kako bi mogla platiti pripreme

UFCIZDVOJENA VIJEST 31.08.2018 11:33h Autor:

Jessica Andrade

Nažalost, čak i ako ste UFC-ova “top contenderica” i bivša izazivačica, ne zarađujete dovoljno za lagodan život. Zoran primjer je Brazilka Jessica Andrade koja je prisiljena prodati svoju opremu koju dobiva od UFC-a kako bi mogla financirati kamp za sljedeći meč.

Informaciju da će pokušati prodati dio opreme kako bi sakupila novac je dala novinarima na “UFC media day” eventu u Rio de Janeiru, a vijest je prenio ugledni MMAFighting.

“Idem prema svojoj 14. borbi u UFC-u i jako je teško pronaći sponzore, pronaći ljude koji su ti spremni uskočiti financijski. Nekada moram prodati UFC odjeću, rukavice, ruksake i slične stvari kako bi skupila dodatan novac i mogla odraditi kamp do kraja. Jako je teško, ali moraš ići naprijed. Stvari koje koristim u meču su uspomena i njih ne prodajem, ali dobijem i dodatne stvari od UFC-a koje onda prodam. Imam toliko tih bijelih majica sa svojim imenom, pa onda nije teško prodati jednu, zar ne?”, objasnila je Andrade.

Brazilka ne dvoji da je njezina plaća korektna, no to je svejedno premalo za lagodan život i troškove koje borci moraju potrošiti za pripremni kamp, prehranu i ostale troškove koje imaju.

“Mislim da bi bilo dobro da imamo veću podršku grada ili države. Ne govorim tu samo o MMA-ju, tu govorim o svim sportovima. Bilo bi krasno da nam hoće pomoći bogati ljudi, biznismeni. Da daju svaki samo po 120 dolara, bilo bi super. Na kraju mjeseca i 120 dolara znači mnogo”, dodaje Andrade.

Ona je za posljednji nastup protiv Tecie Torres zaradila 48 plus 48 tisuća dolara. Ali mnogi ne znaju da se radi o bruto iznosu koji je i više nego prepolovljen kada borac plati sve poreze i postotke koji odlaze trenerima, dvorani i menadžmentu. I kada uračunate da se UFC borci najčešće bore tek jednom ili dva puta godišnje, a da su pripremni kampovi jako skupi, baš kao i treniranje i prikladna prehrana tijekom čitave godine, ne čudi da većina boraca spaja kraj s krajem.

Ranije, dok nije bilo ugovora s Reebokom, situacija je bila znatno bolja jer su UFC borci znatan dio svojih prihoda ostvarivali putem sponzora. No, posljednjih godina im je ta mogućnost oduzeta i nastao je velik problem. Većini boraca primanja su se prepolovila…

“Ja se ne žalim jer me UFC dobro plaća. Mislim da si plaćen prema svojim rezultatima i to je OK. Želim se boriti čitavo vrijeme, želim pokazati da sam najbolja, da napredujem… Jednog dana ću imati više novca i moći ću ga uložiti u neke druge stvari. Neću se boriti tek da preživim”, objašnjava i zaključuje:

“Iako UFC zarađuje milijarde, mi moramo živjeti svoje živote. To je naša realnost. Nažalost, UFC je taj koji zarađuje, a ne mi. Ali sretna sam s poslom koji radim i svojom plaćom.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI