Kompletna analiza i statistika: Je li Bojan Veličković zakinut za pobjedu u Sydneyu?

UFCIZDVOJENA VIJEST 19.11.2017 13:41h Autor:

Veličković vs. Matthews

Ne smiruju se strasti među MMA fanovima u regiji, nakon što je Bojan Veličković poražen podijeljenom sudačkom na odlukom na UFC Fight Nightu u Sydneyu. Opći dojam, i to ne samo fanova u ovim krajevima nego i globalno, je da je Jake Matthewsu poklonjena pobjeda na domaćem terenu. Da ne žurimo s davanjem dojma, u redu je napraviti kompletnu analizu borbe, uz priloženu službenu UFC-ovu statistiku.

Borbu ćemo analizirati detaljno, rundu po rundu te ćemo navesti sve što bi moglo imati utjecaja na sudačku odluku, a na kraju slijedi i jedna usporedba s borbom koja je ponudila situaciju vrlo sličnu prvoj rundi ovog okršaja. Cijela analiza odrađena je uz ponovno gledanje borbe.

1. runda

Prvih dvadeset sekundi runde borci se gledaju na distanci, gdje Veličković stidljivo pokušava uputiti udarac. Nakon toga Matthews kreće na prvo rušenje, ali Veličković se dobro kreće i završavaju u klinču uz ogradu. Matthews drži desnu nogu Veličkovića, dok ga pritišće glavom, a za to vrijeme srpski borac pogađa laktom i radi prvu ozbiljnu štetu. Nakon nešto više od pola minute, Matthews pušta nogu i kreće hvatati oko struka, dok Veličković i dalje pogađa laktom, da bi u jednom trenutku pokušao uhvatiti glavu svog protivnika. Matthews krajem druge minute napokon hvata nogu i dolazi do rušenja, no Veličković je odmah na nogama i ponovno su u klinču. Pred kraj četvrte minute runde, još jedno rušenje, gdje je Matthews u gornjoj poziciji, ali bez ikakve opasnosti po Veličkovića, koji je i i iz donje pozicije uputio određen broj udaraca.

Statistika runde kaže da je Matthews ima četiri i pol minute kontrole, no ona je bila apsolutno jalova, čemu svjedoći samo šest udaraca, od kojih niti jedan ne ulazi u kategoriju značajnih. S druge strane, Veličković je pogodio 59 udaraca, većinom dok su bili u klinču, odnosno dok je Matthews pokušavao doći do rušenje. To se može nazvati kontrolom, no prave kontrole situacije zapravo nije bilo, budući da je Matthews četiri i pol minute pokušavao nešto što mu je uspjelo samo dva puta, odnosno rušenje, s tim da je za cijelo to vrijeme primao štetu, bez nanošenja iste.


2. runda

Nakon pola minute bez akcije, Matthews pokušava rušiti, no dolazi do sprawla i okreta, gdje u prednost dolazi Veličković, koji odmah ide na gušenje, ali Australac se izvukao. Srpski borac nastavlja dalje biti u prednosti, pokušava nanijeti štetu, koju je velikim dijelom uspio nakon minutu i pol, kad je uspio uhvatiti leđa. Sredinom runde pokušava ponovno doći do gušenja, no Australac se gotovo minutu borio za izlazak te je uspio o tome. Posljednjih 90 sekundi runde, borci su na nogama, gdje obojica pogađaju podjednak broj udaraca. Cijeli dojam, kao i statistika, govore da je ovo apsolutno runda Bojana Veličkovića.


3. runda

Za rušenje u trećoj rundi, Jakeu Matthewsu je trebalo oko 40 sekundi. Čak je uspio doći u full mount, no Veličković ponovno odlično brani i ne prima gotovo niti jedan ozbiljan udarac. Oko minutu mu je trebalo da se ustane i sad je Veličković taj koji kontrolira klinč te dolazi do rušenja brzo nakon toga. Početkom treće minute, Veličković ponovno drži leđa Matthewsa i traži priliku da mu stavi ruke oko vrata. Tu bi možda bila bolja taktika da se odlučio na više udaraca, umjesto hvatanja pozicije. Dvije minute prije kraja borbe, Matthews se uspijeva okrenuti i ponovno je on gornji borac. Tu su zapravo uslijedili jedini ozbiljni Matthewsovi udarci u ovoj borci. Do kraja borbe su borci grapplali, a pola minute prije kraja vidimo pokušaj gušenja od strane Matthewsa, iz kojeg se Veličković lako izvukao. Dojmom i statistikom, ovo je runda za koju se mora priznati kako je ipak pripala Matthewsu, iako je bila podosta izjednačena i neizvjesna, ali nijasne su odlučile.

Matthews je na kraju slavio rezultatom 29-28, 29-28 i 28-29, što bi značilo da je pobijedio 2:1 u rundama po mišljenju dva suca, dok je samo jedan sudac presudio u korist srpskog borca. Dojam je da je odlučila prva runda, odnosno runda u kojoj je Matthews imao prividnu kontrolu, ali runda u kojoj nije nanio niti jedan spomena vrijedan udarac.

Primjer slične borbe – Pearl Gonzales vs. Poliana Botelho (UFC 216)

Ono što je bitno navesti je da su na ovom eventu na snazi bila nova ABC pravila, koja uključuju drugačije bodovanje te gdje se prividna kontrola i kontrola oktogona više ne računaju kao što su se računali prije. Primjer jedne borbe s takvim suđenjem je borba Pearl Gonzalez i Poliana Botelho s UFC 216 eventa, održanog početkom listopada ove godine. Ta je borba zapravo u cijelosti bila preslika prve runde ove borbe.

Kao što se velikim dijelom vidi po statistica, Gonzalez je bila borkinja koja je držala kontrolu i to baš na ovaj način kako je to radio Matthews. Pritiskala je u kličnu tražeći rušenje, no nije uspijevala u tome, a za to vrijeme je primala udarce od Botelho, većinom laktovima u glavu. Za razliku od Matthewsa, Gonzalez je u trenucima dok su bile u stand upu bila bolja borkinja te je nanijela dobrim udaraca, ali to joj nije bilo dovoljno, jer su suci više bodovali štetu koju joj je nanijela Botelho. No, zanimljivo je vidjeti kada je Botelho nanijela tu štetu. Nanijela ju je u trenucima dok je statistički bila “kontrolirana” borkinja. Kao što je Bojan Veličković bio kontroliran u trenucima dok je udarcima pogađao Jakea Matthewsa. Ovu borbu su sva tri suca presudila rezultatom 30-27 u korist Botelho. Po starim pravilima, ne bi trebalo čuditi da je Gonzalez došla do pobjede u ovoj borbi.

Apsolutno je takva situacija i u borbi Matthewsa i Veličkovića. Da su u pitanju stara pravila bodovanja, nitko ne bi mogao prigovoriti na pobjedu Jakea Matthewsa. Ovako, čini se da je presudio domaći teren, što zapravo velikim dijelom na dušu ide Veličkoviću, koji ponovno nije pokazao dovoljno inicijative i želje da borbu pokuša završiti prije nego bude potrebno poslušati mišljenje sudaca. Nije da mu se to događa po prvi put. Da je zasluženo izgubio, nije! Da je mogao napraviti više da osigura pobjedu u ovoj borbi, apsolutno je!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI