Khabib šampionsku turneju nastavio odlaskom kod kontroverznog čečenskog diktatora (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 13.10.2018 10:32h Autor:

Khabib Nurmagomedov i Ramzan Kadyrov

Khabib Nurmagomedov nastavio je svoju turneju Rusijom, nakon obrane pojasa UFC prvaka lake kategorije te je posjetio Grozny, gdje je bio poseban gost čečenskog vođe Ramzana Kadyrova, koji ga je tim putem i proglasio počasnim građaninom glavnog grada te ruske oblasti.

Kontroverzni Kadyrov, čovjek koji je doveo mir u Čečeniju tako što je uspio sklopiti pakt s Vladimirom Putinom, veliki je fan borilačkih sportova te vlasnik borilačkog kluba i vrlo jake Akhmat MMA promocije. Već otprije su on i Khabib pružali podršku jedan drugom te ne treba čuditi što je Kadyrov zapravo bio jedan od prvih ljudi koje je Khabib posjetio nakon velike pobjede.

Kadyrov je organizirao veliko primanje za UFC prvaka, uz obilnu večeru i posebni program te veliki broj uzvanika. Nakon toga je Khabib proglašen počasnim građaninom Groznog te su mu uručeni i pokloni. Njegovo je obraćanje zapravo bilo vrlo kratko i jasno.

“Veliko hvala Ramzanu i cijeloj Čečeniji. Ne mogu riječima opisati koliko sam vam zahvalan i slavimo Boga koji nas je putem religije učinio braćom. Hvala na krasnom poklonu te na poštovanju koje mi pružate”, rekao je UFC-ov prvak lake kategorije.

Imao je Khabib nešto vremena za druženje s fanovima, da bi na kraju uz ovacije napustio Grozny.

Što se tiče Kadyrova i njegove slike u svijetu, u pitanju je vrlo kontroverzan političar, čija se vladavina može opisati riječju diktatura. Naime, vlast je naslijedio od svog pokojnog oca Akhmata, koji je danas u Čečeniji veliki simbol tog naroda te ga se gotovo štuje kao uzvišeno biče, a Kadyrov je mnoge ustanove nazvao upravo njegovim imena. Što se tiče zasluga, Kadyrov je uspio unijeti red i mir na čečenske ulice te minimizirati djelovanje čečenskih islamskih separatističkih postrojbi. Ipak, u njegovoj biografiji može se naći veliki broj primjera kršenja osnovnih ljudskih prava, a spominju se i neka druga djela, za koja ipak ne postoje konkretni dokazati. Ukratko, zapadnom svijetu Kadyrov je uglavnom negativac, dok ga islamski dio Rusije izuzetno poštuje.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI