Khabib Nurmagomedov uzeo, a Rose Namajunas obranila titulu nakon pet rundi jednoglasnim odlukama!

UFCIZDVOJENA VIJEST 08.04.2018 07:58h Autor:

Khabib Nurmagomedov, tim Khabib i Joe Rogan

Khabib Nurmagomedov postao je UFC prvak nakon dominacije kroz većinu vremena pet rundi borbe protiv Ala Iaquinte. Rose Namajunas savladala je Joannu Jedrzejczyk i u revanšu, no ovog puta nakon napornih pet rundi. Novi impresivni nastup upisao je Zabit Magomedsharipov, a pobjede su ostvarili Renato Moicano, Chris Gruetzemacher, Karolina Kowalkiewicz i još nekoliko boraca.

Vrlo zabavnu borbu pružili su Khabib Nurmagomedov i Al Iaquinta, posebno nakon jednolične prve dvije runde. U spomenutih deset minuta odmah se vidjelo koliko dominantno izgleda hrvanje Dagestanca. Vrlo rano je rušio Iaquintu te oba puta dominirao, a u drugoj rundi je imao i jedno gušenje koje je došlo blizu tapkanja, no Iaquinta je u borbu ušao s velikom snagom volje. Ta se snaga volje posebno vidjela u trećoj rundi, kada Iaquinta počinje braniti rušenja te je time izborio stand up borbu. Ipak, još nije dobro izgledao u njoj, odnosno Khabib je pogađao puno bolje boksačke kombinacije. Tek u četvrtoj rundi vidimo nešto ozbiljno od Iaquinte i dobivamo najbolju rundu meča, vrlo izjednačen stand up dvoboj, u kojem je svaki imao svojih trenutaka. Khabib ipak izgleda puno svježije, uspješno kontrolira tempo i ne dozvoljava primanje ozbiljnije štete. Posebno se to dobro vidi u posljednjoj rundi, kada je Khabib ponovno digao tempo i on je bio taj koji napada. Prvu polovicu runde su se ozbiljno potukli, da bi onda ponovno došlo do rušenje i kontrola od strane novog prvaka sve do kraja borbe. Alu Iaquinti treba “skinuti kapu” na hrabrosti i čestitati mu što je izdržao svih pet rundi, iako se pripremao za borbu na tri. Što se tiče novog prvaka, Khabiba Nurmagomedova, sudačke kartice govore dovoljno. Dva puta 50-43 i jednom 50-44 dovoljan su dokaz dominacije kojom je on postao prvak. I to ne samo dominacije u ovoj borbi nego kroz svoj cijeli dosadašnji UFC put. I biti će ga jako teško skinuti s trona na koji je napokon došao.

“And Still!”, rekao je Bruce Buffer, nakon što su odličnih pet rundi odradile Rose Namajunas i Joanna Jedrzejczyk. Prvakinja je bolje otvorila borbu i odmah u početku radi štetu na licu bivše prvakinje, kojoj je u studenom prošle godine oduzela titulu slamka kategorije. Dobar je ritam držala Rose i koristila je inače spor start Joanne, koja je u početku radila samo low kickovima, s ciljem da uspori ritam Rose. U tome je uspjela tek u drugoj polovici druge runde, koju je Rose također dominirala, da bi onda ipak usporila kao što je spomenuto. Prvakinja je uzela prve dvije runde, no nije još bilo za otpisati Joannu, budući da je jednako tako gubila i protiv Claudie Gadelhe. I podigla je Poljakinja ritam u iduće dvije runde i činilo se kako preuzima kontrolu. Treća runda svakako joj pripada, zahvaljujući kvalitetnoj selekciji udaraca, dok se nešto slično činilo i za četvrtu rundu, koja je bila vrlo neizvjesna, no subjektivni dojam vukao je na Poljakinju. Vjerojatno je i kut Rose Namajunas mislio da je 2:2 te joj je rečeno da posljednju rundu mora napasti. I tako je i bilo, završna dionica donijela je najviše akcije, budući da je Namajunas bila ona koja grize i napada te odmah na početku kreće s ciljem da potpuno zatvori već oštećeno oko Poljakinje. Početak runde tako pripada Rose, no drugu polovicu je opet Joanna konkretnija. Ipak, Namajunas upisuje rušenje u posljednjih pola minute borbe te ju kontrolira do kraja i činilo se da je to ono što odlučuje borbeu. Ipak, na kraju dolazimo do zaključka da joj nije bilo niti potrebno, budući da su sva tri suca bodovali 49-46 za prvakinju. Možda malo čudna odluka, jer se činilo da dvije runde ipak pripadaju bivšoj prvakinji, no u oba slučaja ishod je isti, Rose Namajunas ostavlja pojas u svom vlasništvu!

Renato Moicano odradio je fantastičnu borbu i pobrinuo se da brzo ugasi još jedan pokušaj hypea. Calvin Kattar se “ni kriv ni dužan” drugi put za redom našao usred jakog PPV glavnog programa, ali ovog puta je imao puno ozbiljnijeg protivnika nego što je to bio prethodni, odnosno Shane Burgos. Moicano je pokazao da pobjede nad Zubairom Tukhugovim i Jeremyem Stephensom nisu slučajne, kao niti to da je dvije runde dominirao protiv Briana Ortege, prije nego je napravio veliki kiks u trećoj rundi. Ovog puta kiksa nije bilo, nego je Brazilac prezentirao tehnički fantastičan stand up. Kattar je imao 15 minuta da nađe odgovor na ritam koji je Moicano postavio, konstantno radeći štetu low kickovima, na koje je onda vezao ručne tehnike. Amerikanac iz Bostona u tome jednostavno nije uspio, zapravio nije biti niti blizu.Unatoč zanimljivim nastupima u prva dva ulaska u UFC kavez, Kattar je pokazao da je još zelen za ovakvu razinu protivnika, dok je Moicano sada siguran kao borac u Top 10. Gdje je jedan sudac pronašao jednu rundu za bodovati u korist Kattara, to ostaje najveća misterija ove jednostrane borbe.

Činjenicu da su se našli na glavnom programu jako su dobro iskoristili Zabit Magomedsharipov, fenomenalni atraktivni Dagestanac i njegov protivnik, Kyle Bochniak. Amerikac je prihvatio ovu borbu nakon što je Zabita odbila čak pet puno jačih imena od njega samog i nikako nije razočarao. Bochniak je od prve sekunde bio borac koji napada, borac koji ide naprijed, svjestan da može primiti veliki broj udaraca, no on je odlučio pokušati ovu borbu dobiti prekidom ili barem biti “iznesen na štitu”, što je figurativno na kraju uspio. Bila je to borba prepuna akcije, u kojoj je Zabit ponovno prezentirao svoj nevjerojatno raznovrstan arsenal, no ovog puta je pokazao i dobru bradu, jer Bochniak nije ostajao dužan. Upravo je hrabrost Amerikanca dovela do toga da je ovo bila sjajna borba za gledatelje koji su pozdravili oba borca, Magomedsharipova koja je uzeo čistu jednoglasnu odluku, ali i Bochniaka, koji je odradio nastup vrijedan hvale, ali i uvijek sjajnih 50.000 dolara bonusa za borbu večeri.

Glavni program otvorila je možda i posljednja borba miljenika publike, Joea Lauzona, u UFC promociji, ako ćemo gledati po onome što je pokazao. Bio je Lauzon favorit protiv Chrisa Gruetzemachera, borca koji je po do sada prikazanom trebao dobiti otkaz iz promocije, no ostao je na rosteru i poslan je Lauzonu kao prilika za povratak pobjedama. Na kraju se dogodilo apsolutno suprotno. Lauzon je dvije runde više podsjećao na vreću za udaranje te ne treba čuditi što je borba prekinuta prije ulaza u treću rundu, budući da Joe jednostavno više nije mogao. Njegov kut donio je odluku kako se borba neće nastaviti te ne bi trebalo čuditi ukoliko je ovo posljednje što smo vidjeli od Lauzona. Čak bismo rekli da je u pitanju bila borba previše, jer on očito više nema ono što je potrebno za pružati borbe kakve je pružao nekada.

Na uvodnom programu vidjeli smo pobjedu Karoline Kowalkiewicz protiv Felice Herrig podijeljenom odlukom sudaca, koja zapravo izgleda jako čudna, jer se dobio dojam da je Poljakinja dominirala kroz sve tri runde. Ovime je ona ponovno među kandidatkinjama za titulu, dok je prekinut niz od četiri pobjede, s kojim je Herrig ušla u ovu borbu. Olivier Aubin-Mercier zaustavio je Evana Dunhama prekidom već u prvoj rundi, čime on dolazi do mjesta u Top 10 lake kategorije, a Ashley Evans-Smith savladala je Bec Rawlings u slaboj borbi, nakon koje je ostao dojam da ove obje djevojke nemaju mjesta na ovom nivou natjecanja. Australka će sigurno dobiti otkaz, budući da joj sada i profesionalni skor u minusu, dok je teško zamisliti da Evans-Smith ovakvim predstavama može napraviti nešto protiv bilo koje iole ozbiljne borkinje. Program je otvorila pobjeda Devina Clarka nad Mikeom Rodriguezom, jednoglasnom sudačkom odlukom.

UFC 223 – Rezultati

Khabib Nurmagomedov def. Al Iaquinta – jednoglasna sudačka odluka
Rose Namajunas (c) def. Joanna Jędrzejczyk – jednoglasna sudačka odluka
Renato Moicano def. Calvin Kattar – jednoglasna sudačka odluka
Zabit Magomedsharipov def. Kyle Bochniak – jednoglasna sudačka odluka
Chris Gruetzemacher def. Joe Lauzon – TKO (R2 5:00)

Karolina Kowalkiewicz def. Felice Herrig – podijeljena sudačka odluka
Olivier Aubin-Mercier def. Evan Dunham TKO (R1 0:53)
Ashlee Evans-Smith def. Bec Rawlings – jednoglasna sudačka odluka
Devin Clark def. Mike Rodriguez – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI