Jones nije jedini: I Muslim Salikhov ima “pulsirajući efekt” Turinabola, USADA mu dopustila da se bori!

UFCIZDVOJENA VIJEST 05.03.2019 15:49h Autor:

Rainey vs. Salikhov

7. lipnja 2018. godine UFC borac Muslim Salikhov je na doping testu bio pozitivan na dugoročne metabolite zabranjenog steroida Turinabola. Od tada je testiran šest puta, četiri testa su pokazala da je čist, no dva su u sebi ponovno imala dugoročne metabolite Turinabola. Zvuči vam poznato? Upravo se u sličnoj situaciji nalazi i UFC prvak u poluteškoj kategoriji Jon Jones.

A baš kao i u Jonesovom slučaju, USADA je odlučila da neće kažnjavati Salikhova jer smatraju da se radi o dugoročnim metabolitima koji ne utječu na njegove performanse. Slobodan je boriti se u UFC-u unatoč tome što čisto tehnički govoreći krši pravila.

U razgovoru za MMAFighting čelnik UFC-a za anti-doping pitanja Jeff Novitzky je potvrdio kako je Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) već sakupila ekipu stručnjaka koja će pokušati dodatno proučiti “puslirajući” efekt metabolita M3, koji nastaje kao posljedica uzimanja Turinabola. No, za sada nemaju nikakve jasne zaključke.

“Već neko vrijeme smo vrlo strpljivi s ovim pitanje. Ali naše strpljenje je pri kraju, a vjerujemo i strpljenje USADA-e. WADA je nekada spora u svojim reakcijama. Radi se karijerama i o reputacijama koje su na kocki. Tako da ne želimo čekati puno dulje. Ako oni to ne mogu riješiti, onda ćemo se okrenuti drugim rješenjima. A ta rješenja uključuju neke opcije izvan WADA-e”, objašnjava Novitzky.

Osim toga, UFC više neće otkrivati da je neki borac potencijalno pao na doping testu jer ima previše sivih područja koja još uvijek nisu raščišćena.

“Mislim da je apsolutno bila pogrešna odluka otkrivati da je netko potencijalni prekršitelj. To je moja greška. Ja uzimam punu odgovornost za taj promašaj”, zaključuje Novitzky.

Salikhov je posljednji meč odradio u travnju 2018. kada je nokautrao Rickyja Raineyja. “Na ledu” je od 7. lipnja kada je pao na doping testu, no sada ga je USADA obavijestila da se može ponovno boriti.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI