Jon Jones- "Okulist" (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 27.12.2014 17:34h Autor:

Glover Teixteira i Jon Jones

Nedavno je K. J. Noons, na finalu The Ultimate Fightera 20, dva puta prstom u oko uboo Darona Cruickshanka koji nije mogao nastaviti meč. "Ubodi u oči" su posljednjih godina postali jedan od najvećih problema elitne borilačke promocije koji će se u budućnosti najvjerojatnije pokušati riješiti strožim pravilima, a možda i modifikacijom opreme. Problema s više ili manje nesmotrenim ubodima u oči svojih protivnika ima i vladar poluteške kategorije, kojeg mnogi smatraju prljavim borcem. Tvrde da nije potpuno upoznat s pojmom "fair play", a je li tomu tako, procijenite sami…

Daron Cruickshank, s početka priče je zbog zadobivenih uboda prstom u lijevo oko morao biti podvrgnut operaciji. Na svu sreću, vid mu se neće pogoršati, ali je stradao suzni kanal kojem više nema spasa.

Lyoto Machida, Alexander Gustafsson, Glover Teixeira i Quinton Jackson su srećom prošli puno bolje u okršajima s Jonon Jonesom. Upiknuti su u oči, no mogli su nastaviti meč. Upravo je Jonesovu poznatu "tehniku" direktno kritizirala i MMA legenda Bas Rutten nazvavši njegove metode prljavima te ometajućima za protivnike. Aktualni prvak je to očekivano demantirao…

"Nikad nisam rekao da ne mislim da je to prljavo. No, to je nešto što napravim instinktivno. To je nešto na čemu bih trebao poraditi, jer se jednostavno samo dogodi. Potpuno sam svjestan što radim i potpuno sam svjestan kritika koje za to dobivam, no uistinu, u tome nema nikakve namjere", rekao je Jones i pokušao odbaciti optužbe.

No, neki drugi mu ne vjeruju i tvrde da sve to radi namjerno. On se s tim ne slaže…

"Ako gledate moje borbe, situacije u kojima pogodim protivnike prstom u oko, to su gotovo uvijek one gdje ispružim ruku kao reakciju na napad protivnika. Inače ciljam dlanom protivnikovo čelo, no jednostavno se dogodi da ga pogodim prstom u oko. Moram poraditi na tome i pokušati ne ponavljati te pogreške", priznaje aktualni prvak.

Ipak, snimke ga ipak djelomično opovrgavaju. Jasno se može vidjeti da prvak nije toliko nesvjestan svojih poteza te da u svakoj borbi minimalno dva puta ubode protivnika u oči. Uz eye poking, Jones koristi i frontalni udarac stopalom u koljeno. Iako je taj potez dozvoljen u MMA-u, mnogim borcima je korištenje tog poteza "ispod časti". I to mu zamjeraju…

Za nekoliko dana nas očekuje prava MMA poslastica u obliku UFC-a 182 na kojem Jon Jones brani pojas protiv neporaženog Daniela Cormiera. Mnogi fanovi se slažu da će ovo "Bonesu" biti najteži ispit u karijeri. Biti će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li Jones upotrijebiti eye poking protiv neporaženog Cormiera kao što je to učinio protiv nekih "na papiru" slabijih izazivača od DC-a.

U prethodnim mjesecima nije manjkalo uvreda, podcjenjivanja i fizičkog obračuna. Jones je, zbog tučnjave s Cormierom na sučeljavanju, izgubio unosni ugovor s Nikeom.

Do trenutka kad "Bones" i "DC" ukrste rukavice u najpoznatijem oktogonu svijeta, pogledajte YouTube kompilaciju Jonesovih "nenamjernih" uboda u oči.

Izravni prijenos UFC-a 182 možete pratiti 4. siječnja na Fight Channel PPV-u s početkom u 4 sata iza ponoći.

                                                                                                                                      Pripremio: Vice Stanišić
                                                                                                                                      [email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI