Jedrzejczyk preokrenula dvije runde minusa i obranila naslov, Brooks slavio unatoč neuvjerljivom nastupu

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.07.2016 07:48h Autor:

Joanna Jedrzejczyk i Claudia Gadelha

Joanna Jedrzejczyk i dalje je UFC prvakinja u slamka kategoriji, iako se nakon dvije runde činilo da je Claudia Gadelha pronašla recept za pobjedu, no pad u kondiciji je odlučio ovu borbu. Dobili smo nove Ultimate Fighter pobjednike, a Will Brooks je pobjedom debitirao u UFC-u, no uz izuzetno neuvjerljiv nastup.

Fantastičnu i uzbudljivu borbu kakva se i očekivala pružile su Joanna Jedrzejczyk i Claudia Gadelha, a nakon iste pojas UFC prvakinje ostaje u Poljskoj, iako se gledajući na uvod borbe tako možda i nije činilo. Claudia Gadelha je najavila napad od prve sekunde, a to obećanje je u potpunosti ispunila.

Tako smo dvije runde vidjeli Claudiu Gadelhu koja je vrlo lako dolazila do rušenja, a čak i u standu upu je bila bolja, što uostalom govori i službena statistika. Iako se pred kraj druge runde vidio mali kondicijski pad, ostavila je dojam da se jako dobro pripremila za ovu borbu te da joj pobjeda i pojas ovog puta neće izmaći.

No, prvakinja se pripremila bolje. Iako je u prvoj minutu treće runde još dva puta srušena, to ju nije dalo omesti te je preuzela kontrolu u stand upu, dok je Gadelha pokazala kako se gotovo u potpunosti potrošila kroz prvih deset minuta. Iako je do kraja runde Brazilka ipak upisala još jedno rušenje, daleko je to bilo od dovoljno da povede 3:0 u rundama. Posebno impresivna je Poljakinja bila u četvrtoj dionici, kad je pronašla distancu te je konstantno radila štetu nad vrlo izdržljivom i srčanom protivnicom, ali protivnicom koja više u sebi nije imala kondicije, a posebno eksplozivnosti da bi napravila nešto u svoju korist.

Zapravo, posljednji pokušaj Gadelhe viđen u prvoj polovici pete runde, kad je krenula u rušenja, nakon kojeg je gotovo minutu radila uz rub ograde, ali prvakinja je tu pokazala zašto ona nosi pojas. Nakon što je pred kraj runde čak ona upisala rušenje te kratku gornju kontrolu, bilo je jasno kako pojas prvakinje slamka kategorije ove večeri neće promijeniti vlasnicu. To su dokazale i sudačke kartice, a posebno je zanimljivo vidjeti da su svi suci četvrtu rundu smatrali kao 10-8 za prvakinju, pa čak i peta runda Gadelhi ne bi donijela naslov, nego u najboljem slučaju neodlučenu borbu.

Joanna Jedrzejczyk na kraju je čestitala Gadelhi na borbi, a Brazilka je izjavila kako je pojas važan, no da je važniji odnos u kojem je potrebno biti pošten, srdačan i skroman, čime je vjerojatno htjela aludirati na sve izjave i geste Joanne prije ove borbe, posebno tijekom snimanja Ultimate Fightera. Na Gadelhi ostaje rad na tome što je u ovoj borbi bilo krivo, a to je vrlo očito, dok će Poljska ovog vikenda slaviti najveću pobjedu njihove sportske heroine.

Impresivan i uvjerljiv nastup donio je Andrewu Sanchezu naslov pobjednika Ultimate Fightera u poluteškoj kategoriji. Iako prirodno član srednje kategorije, to mu nije smetalo da apsolutno izdominira Khalila Rountreea kroz tri runde borbe. Hrvačka dominacija, u kojoj Rountreeu nije pružena nikakva šansa da pogodi neki snažan udarac po kakvima se iskazao tijekom sezone, izgledala je impresivno te ovaj borac ima što ponuditi, posebno unutar srednje kategorije i moramo se veseliti njegovim budućim nastupima.

Tatiana Suarez došla je do naslova Ultimate Fighter pobjednice možda i najimpresivnije u povijesti showa, usporedivo možda jedino sa slavljem Tonya Fergusona u sezoni 13. Nakon što se doslovno prošetala kroz borbe s tri djevojke unutar showa, ništa drugačije nije prošla niti Amanda Cooper. Samo nekoliko sekundi je Suarez trebalo da sruši protivnicu te krene s ground n’ poundom. Cooper je imala par pokušaja s leđa, jedan je armbar izgledao jako dobro, no zapravo nije mogla apsolutno ništa. Nevjerojatna energija i snaga rezultirali su time da Suarez slomi Amandu Cooper te nakon nešto manje od četiri minute dođe do pobjede D’Arce gušenjem. Ova žena je stroj i subjektivno mišljenje autora ovog teksta je kako bi do kraja 2017. godine mogla doći do UFC pojasa.

Do UFC pojasa neće tako brzo Will Brooks, unatoč pobjedi nad Rossom Pearsonom, jer bivši Bellatorov prvak nikako nije impresionirao u svojoj prvoj UFC borbi. Bio je to jedan okršaj visokog tempa, gdje su oba borca vrlo aktivno tražila kombinacije i prave udarce. Tako su prve dvije runde protekle u blagoj prednosti Brooksa, koji je pogodio par ozbiljnih udaraca više, da bi u trećoj rundi Pearson dominirao te čak jednom došao i do situacije gdje se činilo da je Brooks u velikim problemima. Završiti ga Britanac nije uspio, a sva tri suca su se složila s objektivnim stanjem da je Brooks ipak napravio dovoljno u prve dvije runde. No, daleko je to od dovoljnog za neke ozbiljnije stvari u ovoj promocije.

Zato je još jednom impresivan bio Doo Ho Choi. Korejski borac je u svom trećom UFC nastupu po treći put slavio nokautom u prvoj rundi, ovog puta protiv iskusnog Thiaga Tavaresa. Sredinom prve runde pogodio je direkt u bradu do tada podosta bezopasnog Brazilca, koji je samo pao na pod te više nije bilo potrebe za dodatnim udarcima. Choi sad dolazi do profesionalnog skora 15-1, uz 13 pobjeda nokautom i čini se kako Južna Koreja ima borca koji će pomrsiti račune mnogima u UFC-u.

Main event otvorila je borba dva neporažena potencijala, Joaquima Silve koji je u borbu ušao sa skorom 8-0 te Andrewa Holbrooka, koji je do sada imao 11-0. No, nije dugo trajalo, Silva je nakon samo 34 sekunde nokautirao Holbrooka tako što mu je uhvatio nogu pri pokušaju high kicka, a onda pogodio snažni kroše koji je ujedno i završio borbu. Impresivan nastup za brazilskog borca, produkta četvrte sezone Ultimate Fighter Brazila.

Uvodni program je donio debi u perolakoj kategoriji Graya Maynarda, koji je pobjedom nad Fernandom Brunom ujedno i osigurao ostanak u UFC-u. Nije to bila atraktivna borba, bio je to zapravo klasičan Gray Maynard iz dana kad je napredovao prema vrhu lake kategorije. Kombinacijom boksa i hrvanja napravio je dovoljno da bi došao do sudačke odluke. Dovoljno je napravio i mladi Matheus Nicolau, koji je svoj potencijal potvrdio savladavši bivšeg izazivača muha kategorije Johna Moragu, a u susretu dva sudionika 23. Ultimate Fighter sezone, Josh Stansbury je slavio nad Coryem Hendricksom.

Izgleda da svoj potencijal napokon počinje potvrđivati Cesar ‘Mutante’ Ferreira, koji je slavio nad Anthonyem Smithom unatoč statusu autsajdera, a ogroman je potencijal i 23-godišnjeg Kevina Leea, koji je nokautom savladao 21-godišnjeg Australca Jakea Matthewsa. Lee se tako u potpunosti oporavio od poraza protiv Leonarda Santosa, koji je malo usporio njegov put prema vrhu. Program je otvorila borba Lia Jinglianga i Antona Zafira, a nokaut pobjeda Jianglianga je dokazala kako Kina napokon ima spomena vrijednog MMA borca.

Ultimate Fighter 23 Finale – Rezultati

Joanna Jedrzejczyk def. Claudia Gadelha – jednoglasna sudačka odluka
Andrew Sanchez def. Khalil Rountree – jednoglasna sudačka odluka
Tatiana Suarez def. Amanda Cooper – SUB (R1, 3:43)
Will Brooks def. Ross Pearson – jednoglasna sudačka odluka
Doo Ho Choi def. Thiago Tavares – KO (R1 2:42)
Joaquim Silva def. Andrew Holbrook – KO (R1 0:34)

Gray Maynard def. Fernando Bruno – jednoglasna sudačka odluka
Matheus Nicolau def. John Moraga – podijeljena sudačka odluka
Josh Stansbury def. Cory Hendricks – većinska sudačka odluka
Cezar Ferreira def. Anthony Smith – jednoglasna sudačka odluka

Kevin Lee def. Jake Matthews – TKO (R1 4:06)
Li Jingliang def. Anton Zafir – KO (R1 2:46)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI