Je li Shogun oštećen: Što kažu službene sudačke tablice?

UFCIZDVOJENA VIJEST 21.11.2011 09:23h Autor:

Sudačke tablice

Osim po povijesno kvalitetnom izdanju Mauricija Shoguna Rue i Dana Hendersona, glavni dvoboj UFC-a 139 ostat će zapamćen i po, mnogi će reći, kontroverznoj presudi sudaca u korist Strikeforceovog prvaka.

Mnogi su odmah nakon dvoboja izrazili svoje mišljenje prema kojem bi dvoboj trebao biti bodovan kao remi, a s tim se razmišljanjem složio i predsjednik UFC-a Dana White.

Svoju teoriju temelje na izuzetno dominantnoj petoj rundi koju je, prema njima, Shogun trebao dobiti s 10:8. Ako prve tri dionice date Hendersonu sa 10:9, u četvrtoj prednost Rui s istim rezultatom, sa 10:8 u petoj rundi konačna odluka bi zaista bila “izjednačena” (47:47).

Novinari su se dokopali službenih tablica za bodovanje i čini se, kako su suci upravo tako i bodovali meč, osim u kontroverznoj petoj rundi gdje je Brazilac dobio samo 10:9 i tako na koncu izgubio.

Dikrektor Atletske Komisije Nevade, Keith Kizer je u razgovoru za MMAWeekly potvrdio kako se na suce ne pokušava utjecati niti na koju način kada je u pitanju bodovanje rundi sa 10:8 ili 10:10. Dojam je kako je upravo to jedna od najvećih mana i rupa u suđenju MMA mečeva jer su pravila zaista jasna.

– 10:10, ako su borci bili izjednačeni

– 10:9, ako je jedan borac bio bolji

– 10:8, ako je jedan borac dominirao u borbi

– 10:7, ako je jedan borac bio izuzetno dominantan

Ova pravila stoje na službenim stranicama Atletske Komisije, no kako onda objasniti činjenicu da Shogun za rundu u kojoj je pet puta dolazio u full mont svog protivnika, nije zaradio prednost od 10:8. Tada riječi predsjednika UFC-a Dane Whitea zaista imaju smisla. On je, naime, nakon meča rekao: “Ako ta peta runda nije bila 10:8, onda ne znam koja jest.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI