Herb Dean ostaje pri svojoj odluci u meču Alvarez vs. Poirier, evo zašto

UFCIZDVOJENA VIJEST 16.05.2017 10:38h Autor:

Herb Dean

Iako ga mnogi smatraju najboljim MMA sucem na kugli zemaljskoj, Herb Dean je proteklog vikenda u Dallasu na UFC-u 211 donio dvije odluke koje su s mnogo kritika i suspektnosti komentirane u MMA svijetu.

Prva i manje kritizirana je ona u “main eventu” kada je Dean pustio prevelik broj udaraca Stipe Miočića u trenucima kada je Dos Santos već očigledno bio izvan meča. Čak je i američko-hrvatski borac pogledavao Deana sugeriravši mu neverbalno da je JDS gotov. Da je tomu bilo tako, moglo se čuti nakon meča kada je “Cigano” sam priznao da se ničega nakon udarca ne sjeća.

Druga, puno ozbiljnija situacija se dogodila u meču Dustina Poiriera i Eddieja Alvareza. Dean je nakon jedne suspektne situacije prekinuo meč i dosudio “No Contest”. O čemu se točno radilo?

Alvarez je, naime, Poiriera udario s tri koljena u glavu dok je ovaj bio na parteru (dva stopala i jedna noga prema starim pravilima). Nakon trećeg se nije mogao više oporaviti, a Dean je procijenio da je upravo to treće koljeno bilo ilegalno. Kod prva dva je procijenio kako je Poirier “igrao nepošteno” te da je zapravo fingirao poziciju na parteru.

“Pravilo borca koji je na podu kaže da je to onaj koji se težinom oslanja na ruke i noge. Ako mu je težina na nogama i ogradi, a onda ispruže ruke da bi dirali parter, tu je posrijedi igra na koju smo naviknuli. Ovo je stara priča… Osloniti težinu na ruke znači da u slučaju da vam ih netko izmakne, past ćete na lice”, objašnjava Dean koji ostaje pri svojim odlukama.

Slavni sudac smatra da je dobro procijenio…

“Naravno da ostajem. Definitivno sam kod odluke da je ovaj meč No Contest”, izjavio je Dean za “The MMA Hour” te je dodao:

“Glava je Alvarezu bila iznad Poiriera i ne mogu zamisliti način na koji je mogao vidjeti gdje su Dustinove ruke ili koljena. Vjerujem da se borio prema instinktu i da je smatrao kako Poirier nije na parteru. Ali naravno da ne mogu biti siguran. Pokušao sam ih upozoriti, ali bilo je preglasno i nisam siguran da me čuo. Ne vjerujem da se borio prljavo kada je bacao ta koljena, stvarno je vjerujem.”

Upravo je to uvjerenje omogućilo Deanu da dvoboj proglasi “No Contestom”. Naime, u slobodnom je sudačkom uvjerenju da procijeni je li prekinuti meč “Diskvalifikacija” ili “No Contest”. S obzirom da je procijenio kako je Alvarez igrao pošteno, meč je praktički poništen.

Poirier je angažirao odvjetnike koji će pokušati osporiti odluku…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI