Gleison Tibau se vraća nakon dvogodišnje suspenzije: Siguran sam da su svi uzimali to na što sam ja pao!

UFCIZDVOJENA VIJEST 25.10.2017 17:41h Autor:

Gleison Tibau

Idućeg mjeseca trebala bi istječi suspenzija jednoj od prvih USADA žrtvi, iskusnom UFC-ovom Brazilcu Gleisonu Tibau. On jedva čeka novi nastup, ali i upozorava kako smatra da je pao na supstancu koji su tada koristili gotovo svi borci.

Tibau (33-12, 16-10 UFC) se posljednji put borio u studenom 2015. godine u Sao Paolu. Tada je savladao Abela Trujilla prekidom u drugoj minuti borbe, no nakon pada na doping testu je ta borba preinačena u Trujillovu pobjedu diskvalifikacijom. Tibau je bio pozitivan na testu nakon borbe, a u pitanju je bila supstanca imena erythropoietin (EPO).

“U pitanju je supstanca zbog koje nitko neće uperiti prstom u mene jer su je svi koristili. Sto posto sam siguran da su je svi koristili, no ja sam bio prvi koji je uhvaćen pri novim USADA pravilima. Krivo sam bio informiran o njenoj legalnosti, a trebala mi je jer su moji testovi pokazali jako nisku razinu crvenih krvnih zrnaca”, rekao je Tibau.

U pitanju je uistinu lijek koji pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, no u sportu je zabranjen još od ranih devedesetih, budući da potpomaže oko količine kisika koju krv može prenijeti do mišića. Tibau je suspendiran na dvije godine i jedan je od prvih boraca suspendiranih od strane USADA-e.

“Bile su to duge dvije godine i sada samo čekam na moju iduću borbu. UFC mi je garantirao da ću se boriti u prosincu, pa sam sada na čekanju. Bile su to dvije najgore godine u mom životu, zamislite samo biti u dvorani svaki dan, a znati da ne možete nastupiti. Imao sam problema sa snom, novci su postali problem. Borci zarađuju samo kada nastupaju, a računi ne prestaju dolaziti. Puno toga je prolazilo kroz moju glavu, gotovo sam odustao i krenuo baviti se drugim stvarima.”

Kada si profesionalni borac koji od toga živi, dvije godine su nevjerojatno dugo razdoblje. No, Tibau je izdržao i spreman je krenuti u kamp za svoju iduću borbu. Do sada je sve osim svoje prve UFC borbe odradio u lakoj kategoriji, no i velter mu je od sada opcija.

“Nije samo novac bio problem, mučila me i misao koliko će mi ove dvije godine nedostajati, koliko će se promjeniti slika u UFC-u. Spreman sam boriti se u velteru ili lakoj. Ukoliko će mi dati puni kamp, mogu se boriti u lakoj, ukoliko me planiraju iskoristiti kao zamjenskog borca, samo velter dolazi u obzir.”

 Tibau je odradio 26 UFC borbi, što je samo jednu borbu manje od rekorda, a suspenzija ga je spriječila u tome da već ne bude uvjerljivo prvi na toj ljestvici. Gledajući koliko je bio aktivan te da mu je tek 34 godine, vjerojatno će tijekom iduće godine i doći do tog postignuća, ukoliko ne bude nekih iznenađujuće loših nastupa koji bi ga mogli eliminirati s UFC rostera.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI