Georges St-Pierre: Borci koji su pali na doping trebaju automatski biti izuzeti iz priče o najvećem ikad

UFCIZDVOJENA VIJEST 02.10.2018 11:43h Autor:

Georges St-Pierre

Georges St-Pierre još jednom se prihvatio komentiranja dopinga i dokazanih korisnika istog te je dodao kako smatra da takvi ne bi trebali biti u ikakvom kontekstu spomena najboljih boraca ikad. Također se kratko dotakao trenutne situacije s Jonom Jonesom.

GSP je svakako jedan od najglasnijih boraca po pitanju štetnosti korištenja dopinga te je to zapravo uvijek spominjao kako razlog njegovog naglog odlaska iz sporta, koji se dogodio krajem 2013. godine. Kako je ponovno aktivan borac, koji bi mogao uskoro imati ugovoren novi nastup, ponovno se ističe izjavama po pitanju toga. Tako se dopinga uhvatio i u razgovoru s novinara MMA Fightinga, kojima je otkrio svoje razmišljanje o tome koliku nedozvoljena sredstva zapravo prave promjene kod osobe koja ih uzima.

“To je nešto što pravi veliku razliku, ljudi zapravo to ne shvaćaju, ali ja znam jer sam trenirao s mnogim ljudima koji su bili na sredstvima za unaprjeđenje kvalitete izvedbe. Trenirao sam s velikim brojem njih, to znam sa sigurnošću. Trenirao sam s njima i razlika je i više nego očita. Kada radiš grappling s njima, to nije isti čovjek, kao da radiš s potpuno drugom osobom, totalno luda situacija”, rekao je GSP, a ova izjava bi vjerojatno mogla zainteresirati USADA-u, koja dokazano jako voli imati kontakta s onima koji mogu ukazati na neke prijestupnike. No, do sada je karijera GSP-a i više nego čista te mu u ovom trenutku nemaju ništa čime bi takve informacije mogli izvuči.

Vrlo brzo je nastavio s temom te se sjetio i jedne borbe koju specificirao, ali svi jako dobro znamo kako je riječ o UFC 214 borbi između Jona Jonesa i Daniela Cormiera, u kojoj je Jones odnio pobjedu nakon nokauta high kickom, a koja mu je kasnije oduzeta nakon doping pada.

“Pogledajte samo razliku kod nekih boraca, ne mislim ih sada imenovati ili nekoga osobno napadati. Sjećam se jedne borbe kada je sudionik rekao da nije doping to što je bacilo kick, nego da je to bio on. Zapravo, to je jako daleko od istine. Upravo je doping bacio taj kick, jer do tog kicka sigurno ne bi došlo da ništa nije uzeo. Doping će čini kreativnijim i gladnijim, a i mijenja tvoju fizičku sliku. Osim fizičke građe, djeluje i na um osobe, potpuno je promijeni i napravi od njih bolje sportaše. Iz tog razloga mislim da se svakoga tko je pao na doping automatski treba izuzeti iz bilo kakvog spomena najboljih boraca u povijesti.”

Ostao je još kratko na Jonesu, odnosno na trenutno vrlo vrućoj temi u MMA krugovima. Onoj o USADA doušnicima, odnosno tome da je Jones vjerojatno postao jedan od njih te da je zbog toga kažnjen suspenzijom u trajanju 15 mjeseci, a kao ponovljenom prijestupniku prijetile su mu čak četiri godine.

“To je apsolutno ista stvar kao s američkim pravnim sustavom. Kada nekoga uhite za kriminalno djelo, taj uvijek dobije priliku smanjiti si kaznu ukoliko progovori i dovede do hvatanja nekoga drugog. USADA je američka organizacija, tako da automatski koriste isto to. Ja osobno vjerujem u drugu priliku i mislim da ju svaka osoba treba dobiti. Ali, to je sve zapravo siva zona. Ukoliko pomaže sustavu da postane bolji, razumijem takve stvari. Moje saznanje o slučaju Jona Jonesa nije dovoljno jako da bih mogao reći nešto više o tome, ali mislim da je to dobra stvar za popraviti stvari i uhvatiti veći broj prekršitelja.”

GSP se trenutno još uvijek pokušava riješiti zdravstvenih problema koji su se pojavili odmah nakon borbe protiv Michaela Bispinga, koju je odradio krajem prošle godine na UFC 217 eventu. Nakon toga bi trebao biti spreman boriti, a već je ranije izjavio kako će odabrati najatraktivnije ime koje može dobiti, odnosno da ga zanimaju samo velike borbe u kojima će vidjeti neki smisao te nešto čime može dodatno pojačati svoju već sada impresivnu ostavštinu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI