Gaethje spektakularno nokautirao Vicka na eventu prepunom prekida!

UFCIZDVOJENA VIJEST 26.08.2018 09:44h Autor:

Gaethje vs. Vick

Nakon trotjedne pauze, UFC se vratio s Fight Night 135 eventom, održanom u Lincolnu, a u njegovoj glavnoj borbi slavio je Justin Gaethje, koji je ekspresno i brutalno nokautirao Jamesa Vicka. Na sjajnom programu, gdje smo vidjeli devet prekida, svakako vrijedi spomenuti povratničke pobjede Michaela Johnsona, Eryka Andersa, Mickeya Galla i Joanne Calderwood, kao i novo remek djelo Rania Yahye.

Justin Gaethje najavio je kako protiv Jamesa Vicka nema potrebe mijenjati svoj ludi ofenzivni stil, nego da je to borac kojeg će savladati upravo na svoj poznati način. Ipak, uzevši u obzir činjenicu da njegov protivnik ima veliku prednost u dužini ekstremiteta, Justin je bio oprezniji. Bio je borac koji napada, koji se konstantno kreće prema naprijed, no nije bilo tzv. “divljih” napada na kakve smo od njega navikli. U ovoj borbi pripremio je taktiku koje se pridržavao, odnosno vidjelo se da ovog puta postoji selekcija udaraca. Ono što je tražio pronašao je već nakon minutu i pol. Izdržao je Gaethje nekoliko dobrih udaraca nogom u tijelom, a onda je ponovno svojim kretanjem prisilio Vicka na kretanje unazad. Tada je došla i 1-2 kombinacija koju je tražio. Jako je lijepo ušao lijevim krošeom, kojim je pogodio svog protivnika, no onaj desni završio je stvar. Brutalni eksplozivni udarac točno u bradu poslao je Vicka na pod i u stanje gdje više nije znao gdje je. Koliko je bio ozbiljno uzdrman će dovoljno reći činjenica da je Gaethjea, oko minutu kasnije, kad mu je ovaj došao čestitati, pokušao rušiti. Za Gaethjea je ovo druga UFC pobjeda i pobjeda kojom je prekinuo niz od dva poraza.

Sunaslovna borba ponudila je vrlo neizvjestan i sadržajan okršaj Michaela Johnsona i Andrea Filia. Bila je to borba gdje je prva runda odrađena na nogama, a Johnson je bolje otvorio. Osjetio je ritam i jako je dobro ulazio u udarce te je veliki broj njih čisto pogađao. Fili je pokušao tražiti svoju šansu, no trebalo mu je malo vremena, odnosno prva runda zahvaljujući dobrom boksu sigurno je otišla u korist Johnsona. Ipak, onako kako je Johnson uzeo prvu, tako je Fili uzeo drugu rundu. Otvorio je Johnson ponovno dobrim stand upom, no malo nakon toga Fili upisuje rušenje te kontrolira situaciju na podu, tražeći priliku za prekid. Do njega nije došao, no runda je svakako bila njegova i krenulo se u odlučujuću. Treću rundu uistinu nije bilo lako presuditi, što zapravo dokazuje i podijeljena sudačka odluka kojom je Johnson na kraju uzeo pobjedu. Ponovno je on bio bolji u razmjenama udaraca, no Fili je i u ovoj rundi imao jedno rušenje i oko minutu kontrole, gdje je tražio svoju priliku za prekid. Do njega nije došao, a na kraju se to pokazalo kao presudno. Johnson je došao do svoje prve pobjede u perolakoj kategoriji, a Fili do poraza nakon što je slavio u posljednja dva nastupa. Može se reći da je ovaj put došao do poraza na jednak način kao do pobjede protiv Dennisa Bermudeza.

Jednako neizvjesna, ali i još sadržajnija, bila je borba u kojoj je Courtney Casey savladala Angelu Hill. U duelu prepunom akcije, nešto partera vidjeli smo tek u prvoj rundi, gdje je svaka borkinja upisala po jedno rušenje, ali nisu se dugo zadržavale dolje. Ono što je bio problem za suce je činjenica da je ovo bila uistinu rijetko neizvjesna i izjednačena borba, gdje je svaka borkinja pokazala što zna i može. Na kraju je ostalo na sucima da presude hoće li više vrijednovati udarce Hill, koji su se činili čišći i kvalitetnije izvedeni, ili udarce Casey, koji su izgleda snažniji, no ne toliko “fini i izglancani” kao oni njene protivnice. Dva suca odabrala su Casey, koja se tako vraća nakon što je u prethodnoj dvije borbe poražena od Michelle Waterson i Felice Herrig.

Bryan Barberena postao je vjerojatno prvi MMA borac koji je umirovio dva brata. Nakon što je 2014. godine savladao njegovog brata Joea, koji se nakon toga više nije borio, “Bam Bam” je sada pobijedio i Jakea Ellenbergera. Bila je to borba koja je potvrdila da brada “Juggernautha”, zahvaljujući kojoj je stvorio jedan od najuzbudljivijih stilova borbe u UFC povijesti, više nije niti blizu onome što je bila i Ellenberger je pao već nakon prvog ozbiljnijeg udarca. Kako mu je to šesti poraz u posljednjih sedam borbi te četvrti poraz za redom nokautom, Ellenberger je nakon borbe ostavio rukavice na podu kaveza, što bi značilo da je završio svoju karijeru.

Deiveson Figueredo nastavlja svoju karijeru bez poraza, a do skora 15-0 došao je protiv Johna Morage, svog do sada najtežeg protivnika. Kombinacijom odličnog kretanja i sjajne vještine, Figueredo je prvu rundu uspio kontrolirati, kako na nogama, tako i na podu, dok je Moraga tražio šansu u otvorenim razmjenama udaraca. Nije u tome uspio te runda čisto odlazi njegovom protivniku, da bi u drugoj vidjeli malo drugačiju sliku. Moraga je napokon uhvatio ritam i odveo je borbu tamo gdje on želi, odnosno u otvoreni okršaj. Ipak, neporaženi Brazilac pokazuje kako i tamo ima što ponuditi. Otvorio se pravi borbeni front na sredini kaveza, gdje obojica traže udarac, a prvi ga pronalazi Figueredo. Uzdrmani Moraga ostaje u borbi te jako dobro vraća i time uspijeva Figuereda kratko skloniti od sebe. Ipak, povlačenje je Brazilcu bilo pametan potez, budući da je Moraga još uvijek bio uzdrman. Uzeo je zraka i krenuo u novi napad, a ovog puta za bivšeg izazivača više nije bilo spasa. Udarac ga šalje na pod, a tamo je sve vrlo brzo bilo gotovo. Deiveson Figueredo svakako je novo zanimljivo ime muha kategorije.

Vrlo težak posao čekao je suce borbe Eryka Andersa i Tima Williamsa, no srećom ih je Anders spasio toga. Bila je to borba u koju je autsajder Williams ušao sjajno te čisto dolazi do prve runde. Anders je u prvoj rundi pogodio tek pet udaraca, no druga runda donosi drugu sliku i on preuzima kontrolu te odličnim stand upom izjednačuje skor. Ulaskom u posljednju minutu potpuno izjednačene posljednje runde, već se razmišljalo kako ovo presuditi, kada ipak dolazi do prekida. Udarcem iz klinča, Anders je Williamsa poslao na pod, a onda strpljio pričekao da se ovaj krene ustati. Točno u trenutku kada je druga Williamsova ruka podignuta s poda, Anders pogađa svog protivnika nogom u glavu i tu je sve bilo gotovo. Važna je to pobjeda za Eryka Andersa nakon poraza od Lyota Machide i gotovo je sigurno osigurao novog Top 15 ili čak Top 10 protivnika.

U glavnom duelu uvodnog programa, Jamesa Krause došao je do pete pobjede u nizu i to kao jedan od većih autsajdera na programu. To mu nije smetalo da prezentirao svoju sjajnu tehniku te je sredinom druge runde Warlleya Alvesa pogodio kirurški preciznim koljenom u bradu te je brzo nakon toga posao i dovršio. Cory Sandhagen se u samom uvodu borbe protiv Iuria Alcantare izvukao iz nevjerojatno dubokog “armbara”, da bi onda preuzeo kontrolu i teškim batinama doveo borbu do prekida. Andrew Sanchez jednoglasnom je odlukom savladao Markusa Pereza, čime je prekinuo svoj niz od dva poraza, a Mickey Gall se vratio pobjedom u svom stilu, odnosno svojom tehnikom. Gušenjem s leđa savladao je Georgea Sullivana.

Povratničku pobjedu upisala je i Joanne Calderwood, i to prvu u karijeri prisiljavanjem na predaju. Na samom početku borbe protiv Kalindre Farie, završila je na leđima i primala je podosta štete, no cijelo vrijeme tražila je svoju priliku da podigne noge i zatvori trokut. U tome je uspjela krajem prve runde i samo tri sekunde prije kraja prisilila je svoju protivnicu na predaju. Vrlo čistu pobjedu odlukom ostvario je Drew Dober protiv Jona Tucka, a sve je otvorila nova pobjeda genijalnog Rania Yahye, koji je polugom na nozi savladao Luke Sandersa nakon samo minutu i pol.

UFC Fight Night 135 – Rezultati

Justin Gaethje def. James Vick – KO (R1 1:27)
Michael Johnson def. Andre Fili – podijeljena sudačka odluka
Cortney Casey def. Angela Hill – podijeljena sudačka odluka
Bryan Barberena def. Jake Ellenberger – TKO (R1 2:26)
Deiveson Figueiredo def. John Moraga – TKO (R2 3:08)
Eryk Anders def. Tim Williams – KO (R3 4:42)

James Krause def. Warlley Alves – TKO (R2 2:28)
Cory Sandhagen def. Iuri Alcântara – TKO (R2 1:01)
Andrew Sanchez def. Markus Perez – jednoglasna sudačka odluka
Mickey Gall def. George Sullivan – SUB (R1 1:09)

Joanne Calderwood def. Kalindra Faria – SUB (R1 4:57)
Drew Dober def. Jon Tuck – jednoglasna sudačka odluka
Rani Yahya def. Luke Sanders – SUB (R1 1:31)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI