Frankie Edgar: Uvođenje novih kategorija neće spriječiti rezanje kilograma, možda ga bude i više

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.10.2017 11:01h Autor:

Frankie Edgar

Frankie Edgar dugogodišnji je UFC borac koji je vrlo relevantan po pitanju komentiranja raznih MMA tema. Jedna od tih je i rezanje kilograma, jedan od najvećih problema profesionalnog borilačkog sporta te načini na koje se to može regulirati.

Edgar je jedan od rijetkih boraca koji se ne podvrgava ekstremnim skidanjima kilograma, a unatoč tome je došao do sjajnih rezultata u karijeri i s razlogom ga se naziva legendom. Bio je prvak lake kategorije za koju nije skidao gotovo ništa, dok trenutno nastupa u perolakoj kategoriji, gdje nikada nije imao problema sa zadovoljavanjem potrebne težine. U toj je kategoriji do sada imao dva neuspješna napada na titulu, protiv Josea Alda, dok će u prosincu tražiti treću sreću u UFC 218 borbi protiv Maxa Hollowaya.

Ipak, niti jedan profesionalni borac ne može da se ne susretne s ekstremnim metodama skidanja, bilo da je u pitanju on sam, bilo da su u pitanju timski kolege. Još od svojih studenskih hrvačkih dana je blizu toga i prati što se događa. Tako može prokomentirati novu ideju koja je u Kaliforniji već pri uvođenju, a to su nove kategorije. Umjesto velter kategorije (do 77kg), uvele bi se dvije, do 74 i do 81 kilogram. Ipak, Edgar u tome ne vidi nikakvu perspektivu, čak misli da bi moglo doći do kontra efekta.

“Mislim da se nešto mora napraviti po tom pitanju. Hrvanje je imalo taj problem prije 20-ak godine, kad je nekoliko studenata hrvača umrlo pri skidanju kilograma, pa su podigli kategorije. No, ova ideja s dodavanjem još nekoliko kategorija u MMA mi ne izgleda dobro, čak bi mogla dovesti do još više skidanja kilograma. Neki borci sada skidaju na 77, jer ne mogu na 70, no takvi bi vjerojatno pokušali na 74 i slično tome. Teško je misliti o tome i naći rješenje jer će borci uvijek tražiti sve moguće načine kako da dođu do prednosti, zbog toga je nevjerojatno teško spriječiti tako što. Na koledžu smo imali vaganja sat vremena prije nastupa, no to nažalost nije izvedivo u MMA”, glasno razmišlja jedan od najboljih boraca svijeta.

Posljednji pokušaj UFC-a bio je uranjeno vaganje, na kojem borci imaju priliku tijekom dva sata doći na vagu i odraditi potrebno. No, to nije donijelo rezultata, čak je očito kako se broj otkazivanja borbi zbog posljedica skidanja kilograma i povećao. Edgar smatra kako je skidanje kilograma potrebna rutina, naveo je i zašto, ali ne vidi sportski smisao u onima koji to onda iskorištavaju.

“Neki borci su skloni debljanju, pa dobiju na masi kada su izvan borbe. Takvi trebaju na dijetu prije borbe, jer jednostavno pripadaju tim kategorijama za koje skidaju. No, tu su neki borci koji skidaju previše, koji idu do samih granica. To nije mentalitet ovog sporta, mentalitet borca nije skidati ogromnu količinu kilograma da bi bio veći borac. Uvijek ću radije biti manji borac u borbi protiv većeg. Ovo je sport gdje je cilj biti jači i kvalitetniji, a ne onaj koji će si unaprijed osigurati više prednosti. Ja se nadmećem u ovom sportu da pokažem kako sam najjači i najbolji sam u borbi samoj po sebi, ovo ostalo nije moje područje.”

Edgar inače cijelu karijeru hoda na između 72 i 75 kilograma. Nikada nije imao problema sa zadovoljavanjem potrebnih kilograma, kako u kategoriji do 70, tako i sada u kategoriji do 66 kilograma. Naprotiv, 3. prosinca imati će priliku postati tek četvrti borac koji je osvajao titule u dvije različite kategorije. I to uz to da je svoje tijelo cijelo vrijeme držao zdravim i nije ga dovodio do granice izdržljivosti, kao što rade mnogi njegovi kolege.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI