Fedor: Pride je htio da Nogueira ili Mirko postane prvak

UFCIZDVOJENA VIJEST 21.09.2014 12:24h Autor:

Fedor Emelianenko

Fedor Emelianenko dao je veliki interview u kojem se prisjetio vremena i svog statusa u Prideu te je prokomentirao poraz od Fabricia Werduma i pregovore s Danom Whiteom.

Fedor Emelianenko nikad nije odavao dojam velike sportske zvijezde i MMA prvaka. Čak i sam priznaju kako ga u početku niti Pride nije vidio takvim te da su imali problema s promocijom njega i njegovih borbi.

"Nitko nije očekivao da ću postati prvak, pa nisu znali niti kako me promovirati. Ja osobno nisam obraćao pažnju na to, to je vodio Pride, a ja sam izlazio i radio svoj posao. Čak i kad mi nešto nije bilo po volji, to sam radio, jer je tako bilo po ugovoru", rekao je, a onda dodao još nešto o svojim bivšim poslodavcima:

"Dojma sam da je Pride htio da Big Nog ili Mirko postane prvak, jer su s njima imali više opcija, a također su imali ogromnu bazu fanova. No, nisam smio misliti o tome, loše djeluje na psihu. Ne smiješ misliti o takvim stvari, trebaš izaći, odraditi svoj posao i pobijediti."

Ključni trenutak njegove karijere te pad, kako rezultatski, tako vjerojatno i mentalni, dogodio se u lipnju 2010. godine, kad je doživio prvi "pravi" poraz u karijeri, odnosno kad je poražen trokutom od Fabricio Werduma, nakon samo nešto više od minute borbe. Nakon toga je krenuo pad, ruski borac je povezao još dva poraza i taj niz je razlog brojnih prepirki MMA fanova oko teme da li je Fedor uistinu najbolji teškaš u povijesti.

"Kad analiziramo tu borbu, vidljivo je da sam previše srljao, neprestano išao naprijed. Htio sam u potpunosti prebiti Werduma i nisam pazio, kao da nisam bio svjestan tehnike koju Werdum posjeduje. Da mi se to dogodilo ranije u karijeri sigurno bih bio pažljiviji, no htio sam završiti borbu što prije mogu. Kad je pao, osjetio sam krv i vidio sam pobjedu i htio sam tad završiti borbu", priznao je svoje pogreške.

Osim što nije bilo jednostavno Fedora promovirati, rijetko kad je to radio i on sam. Nikad nije bio u prvom planu, nikad nije govorio nešto o svojim protivnicima i pravog sebe je pokazivao tek u ringu ili kavezu. On kaže kako je imao razlog za takvo ponašanje:

"Uvijek sam mislio na to kako osim sebe, ja predstavljam i moju domovinu. Gledajući mene, ljudi odmah vizualiziraju Rusiju i zbog toga nikad nisam pokazivao neke akte agresije niti nepoštovanje prema protivniku. Pravi borac i pravi sportaš mora uvijek biti miran i staložen, jer svaki prikaz agresije je zapravo prikaz slabosti. Mentalno jaka osoba neće se ponašati agresivno, nego će ostati miran i pun samopouzdanja i pokazati što zna."

UFC i potencijalna superborba protiv Brocka Lesnara zauvijek će ostati tema i neprežaljena situacija, barem kod MMA fanova. Fedor je i preko toga lako prešao, a o Whiteu i borbi s Lesnarom samo je kratko rekao:

"Kad smo White i ja razgovarali bilo je sve u redu. Ništa nije bilo provokativno, ali onda je kasnije u intervjuima pokazao nepoštovanje prema meni. Ne razmišljam o tome što je moglo biti, kao i o borbi s Lesnarom. Borbe koje se nisu održale mi nisu tema za razgovor."

Na kraju je rekao nešto što neće razveseliti one koji još barem jednom žele vidjeti Fedora u ringu: "Zahvalan sam Bogu na svemu, na cijeloj karijeri i postignućima, ali što je bilo-bilo je. Ja sam završio s borbama i više ne namjeravam nastupiti."

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI