Fabricio Werdum: Ovo što USADA radi je previše, testiraju nas više nego olimpijce

UFCIZDVOJENA VIJEST 05.09.2017 18:53h Autor:

Fabricio Werdum

Upitan o situaciji oko Juniora Dos Santosa, Fabricio Werdum odlučio je iznijeti svoj stav o USADA testiranjima boraca na doping.

Otkad je USADA preuzela brigu o borbi protiv dopinga u UFC-u, puno je više boraca počelo imati pozitivne testove na nedozvoljena sredstva. No, puno puta tu u pitanju budu neke supstance koje se nalaze unutar suplemenata ili supstance za koje borci prekasno saznaju da su one zabranjene. Neke borce se testira gotovo svakog mjeseca i kontrole su nenajavljene. Taj sistem rada USADA-e je prokomentirao bivši UFC-ov teškaški prvak, Fabricio Werdum.

“Mislim kako je testiranja jednostavno previše, ne trebaju nas baš toliko kontrolirati. Jedna je stvar doping, a druga je stvar uzeti nešto za brži oporavak, ne mislim tu na steroide. USADA jednostavno traži previše od nas, ne mora biti toliko. Testiranja je više i strože je nego za olimpijske igre, nikada to nisam vidio niti u jednom sportu. Postoje stvari koje ti ne utječu na tvoje performanse, ali ti pomognu u oporavku. Jednostavno, naši treninzi su strašno naporni”, prokomentirao je Werdum.

Upravo te supstance unutar suplemenata su čest slučaj, zbog čega ne kraju mnogi dobiju i manje kazne ili čak oprost (kao u slučaju Cris Cyborg Justino ili Yoela Romera). Zbog toga su bitna saslušanja boraca, kao i B uzorci, no i dalje kod većine njih ostaje mrlja.

“Svi smo u opasnosti, jer jednostavno nekada niti ne znaš da uzimaš nešto što ne bi smio. Može ti se nalaziti unutar tvog suplementa. Trebali bi ih zvati svaki puta kada nešto idemo jesti i provjeravati kod njih svaki suplement koji uzimamo. Jednostavno, u ovakvoj se situaciji može dogoditi bilo kome od nas. Kada govorimo o dopingu, ljudi odmah gledaju na neke ekstremne situacije. Nekada je vrlo jednostavno, kao što se dogodilo Lyotu Machidi, što smatra da nije bilo nimalo pošteno, a on je morao pauzirati gotovo dvije godine. To je bilo apsurdno”, dodao je Werdum.

Posebno je zanimljiva spomenuta situacija s Machidom. Bivši prvak poluteške kategorije je primijetio kako je uzeo zabranjenu supstancu i to je priznao taman prije borbe protiv Dana Hendersona. USADA mu to nije uzela kao olakotnu okolnost, vjerojatno iz razloga što je to bilo na samom početku njihovog djelovanja, pa su “trenirali strogoču”.

Borci koji do sada nisu pali na dopingu većinom hvale rad USADA-e, pa je Werdum rijedak primjer takvog borca koji je izrazio nezadovoljstvo.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI