Drugo testiranje pokazalo da je Jones čist!

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.01.2015 14:13h Autor:

Jon Jones

Jon Jones je 4. prosinca podvrgnut nenajavljenom testiranju od strane Atletske Komisije Nevade (AKN) i rezultati testa su pokazali da je prvak poluteške kategorije konzumirao kokain. AKN je istog dana obavijestila UFC o rezultatima testa, no UFC je tu informaciju prešutio Jonesu koji je saznao za rezultate tek dva dana nakon UFC-a 182 i meča s Danielom Cormierom.

Jones neće biti sankcioniran zbog konzumiranja kokaina jer po WADA propisima, kokain nije droga koja poboljšava izvedbu, ali ga se ne smije uzimati za vrijeme natjecanja- točnije u razdoblju od 12 sati prije natjecanja.

Jones je 4. prosinca dva puta testiran, prvi put je uzorak bio vodenast pa je zbog toga testiranje ponovljeno. U oba uzorka su pronađeni tragovi kokaina. 18. prosinca je obavljeno još jedno testiranje u kojem nisu pronađeni tragovi kokaina.

No, kad se malo bolje pogledaju rezultati testova, primjećuje se nepravilnost. Kod zdrave odrasle osobe omjer testosterona i epitestosterona (T/E) treba biti 1:1 jer tijelo proizvodi testosteron i epitestosteron u jednakoj količini.

Ako se uzima sintetički testosteronski nadomjestak onda se T/E omjer mijenja. Neki borci koji su uhvaćeni u nedozvoljenom korištenju ovog nadomjestka:

Alistair Overeem: 14:1
Chael Sonnen: 16,9:1
Robert Drysdale: 19,4:1

Iako, moguće je povećanje T/E omjera bez uzimanja umjetnog nadomjestka, pa AKN tolerira svaki omjer do 6:1 zbog određenih tjelesnih funkcija koje mogu dovesti do navedenog povećanja.

No, testiranje koja su provedena na Jonu Jonesu su pokazala suprotno od testiranja na Overeemu, Sonnenu i Drysdaleu. Jones je imao iznimno mali level testosterona naspram epitestosterona. Testovi koji su provedeni 4. prosinca u pokazali 0,29:1 i 0,35:1 T/E, a test koji je napravljen 14 dana kasnije je pokazao 0,19:1. Prosječni postotak kod odraslog muškarca je oko 60 ng/mL. Jones je u testiranjima imao: 1,8 ng/mL, 0,59 ng/mL i 4,9 ng/mL.

Postoji više mogućih razloga zbog čega Jones ima takav T/E omjer. Sportaši koji koriste testosteronski nadomjestak mogu upotrijebiti sredstvo za smanjenje testosterona i moguće je da to sredstvo obavilo bolji posao nego što je trebalo. Unos kokaina u tijelo također može smanjiti level testosterona. Unos sintetičkog testosterona može smanjiti prirodnu proizvodnju hormona.

Postoji li mogućnost da se Jones poslužio sredstvima za poboljšanje izvedbe koje je zabranila WADA?

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI