Detaljni testovi su pokazali da je Jon Jones potpuno čist!

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.01.2015 16:29h Autor:

Jon Jones

Jon Jones je 4. prosinca podvrgnut nenajavljenom testiranju od strane Atletske Komisije Nevade (AKN) i rezultati testa su pokazali da je prvak poluteške kategorije konzumirao kokain. AKN je istog dana obavijestila UFC o rezultatima testa, no UFC je tu informaciju prešutio Jonesu koji je saznao za rezultate tek dva dana nakon UFC-a 182 i meča s Danielom Cormierom.

Jones neće biti sankcioniran zbog konzumiranja kokaina jer, po WADA propisima, kokain nije droga koja poboljšava izvedbu, ali ga se ne smije uzimati za vrijeme natjecanja- točnije 12 sati prije natjecanja.

Jones je 4. prosinca dva puta testiran, prvi put je uzorak bio vodenast pa je zbog toga testiranje ponovljeno. U oba uzorka su pronađeni tragovi kokaina. 18. prosinca je obavljeno još jedno testiranje u kojem nisu pronađeni tragovi kokaina.

No, kad se malo bolje pogledaju rezultati testova, primjećuje se nepravilnost. Kod zdrave odrasle osobe omjer testosterona i epitestosterona (T/E) treba biti 1:1 jer tijelo proizvodi testosteron i epitestosteron u jednakoj količini.

Ako se uzima testosteronski nadomjestak onda se T/E omjer mijenja. Neki borci koji su uhvaćeni u nedozvoljenom korištenju ovog nadomjestka:

Alistair Overeem: 14:1
Chael Sonnen: 16,9:1
Robert Drysdale: 19,4:1

Iako, moguće je povećanje T/E omjera bez uzimanja umjetnog nadomjestka, pa AKN tolerira svaki omjer do 6:1 zbog određenih tjelesnih funkcija koje mogu dovesti do navedenog povećanja.

No, testiranje koja su provedena na Jonu Jonesu su pokazala suprotno od testiranja na Overeemu, Sonnenu i Drysdalu. Jones je imao iznimno mali level testosterona naspram epitestosterona.

Testovi koji su provedeni 4. prosinca u pokazali 0,29:1 i 0,35:1 T/E, a test koji je napravljen 14 dana kasnije je pokazao 0,19:1.

Prosječni postotak kod odraslog muškarca je oko 60 ng/mL. Jones je u testiranjima imao: 1,8 ng/mL, 0,59 ng/mL i 4,9 ng/mL.

Postoji više mogućih razloga zbog čega Jones ima takav T/E omjer. Sportaši koji koriste testosteronski nadomjestak mogu upotrijebiti sredstvo za smanjenje testosterona i moguće je da to sredstvo obavilo bolji posao nego što je trebalo. Unos kokaina u tijelo također može smanjiti level testosterona. Unos sintetičkog testosterona može smanjiti prirodnu proizvodnju hormona.

U petak je izvršni direktor AKN, Bob Bennett, izjavio da je su obavljena pomna testiranja na uzorcima Jonesove mokraće i da nisu pronađeni tragovi sintetičkog testosterona.

"Njegovi uzorci urina su testirani i naš je liječnik uvjeren da  Jones nije koristio sintetički testosteron", rekao je Bennett.

Rezultati testiranja koji su provedeni na Danielu Cormieru također pokazuju smanjen level testosterona. 2. prosinca je imao 0.4:1 T/E i 17. prosinca 0,48:1 T/E. Cormierov level testosterona je bio 50 ng/mL i 70 ng/ mL, manji od prosjeka, ali viši od Jonesovih.

Dr. Christiane Ayotte je, za Yahoo Sports, izjavila da ne vidi nikakve nepravilnosti u rezultatima Jonesovih testiranja te da ovo nije slučaj uzimanja epitestosterona da bi se manipuliralo T/E omjerom.

"Čitala sam analize 'stručnjaka' u MMA svijetu i žao mi je, ali takvi T/E omjeri nisu abnormalni", rekla je doktorica Ayotte. "Neprirodno balansiranje epitestosteronom se vrlo lako otkrije. To ne daje mali pomak u levelu epitestosterona koji izgleda kao normalan nego u testovima se vidi kao ogromni šiljak i vrlo je teško s umjetnim epitestosteronom postići prirodni level. Samo jednom sam vidjela takav način maskiranja epitestosteronom i odmah je primijećen. Epitestosteron dugo ostaje u tijelu i lako ga se primijeti. Uzorak Jona Jonesa koji sam dobila na analizu nema nikakvih nepravilnosti."

Jon Jones ima problem s kokainom. Ali zasigurno ne koristi sintetičke nadomjestke. Oni koji su govorili da koristi supstance koje su zabranjene od strane WADA su u krivu i ovi testovi su dokaz.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI