Daniel Cormier najveći u povijesti? U slučaju pobjede dolazi do nečega što još nitko nije uspio

UFCIZDVOJENA VIJEST 03.11.2018 18:28h Autor:

Daniel Cormier

Unatoč jednom regularnom i jednom poništenom porazu od Jona Jonesa, Daniel Cormier će u slučaju pobjede nad Derrickom Lewisom u biografiji imati jedno postignuće koje mu može biti jako dobra referenca za status najvećeg MMA borca ikad.

Daniel Cormier u večerašnji će ogled s Derricom Lewis ući uz omjer od 21 pobjede i samo jednog poraza. Deset pobjeda ostvario je u UFC-u te osam u Strikeforceu, što bi značilo da je do samo tri pobjede došao izvan elitnog svjetskog MMA-a. Dva puta dolazio je do naslova UFC prvaka. Onaj u poluteškoj kategoriji je i tri puta uspio obraniti, dok je onaj teškaški osvojio u srpnju i danas mu slijedi prva obrana.

Ukoliko uspije doći do te obrane, ostvariti će nešto što još nitko nikada nije. Naime, Cormier je tek drugi istovremeni prvak dvije divizije u UFC povijesti, uz Conora McGregora te ukupno peti borac koji je držao naslov prvaka dvije različite divizije. No, niti jedan od preostale četvorici nije oba naslova uspio barem jednom obraniti.

Prvi je do drugog pojasa uspio doći Randy Couture, koji je po tri puta osvajao teškaški i dva puta poluteškaški naslov. No, dok je teškaški uspio i tri puta obraniti, onaj do 93 kilograma je oba puta izgubio u prvoj obrani. Drugi primjer je BJ Penn, koji je 2008. godine osvojio naslov u sebi prirodnoj lakoj kategoriji, a isti je dva puta obranio. No, onaj velteraški, koji je iznenađujuće osvojio 2004. godine, je napustio zbog odlaska u K-1. Kasnije ga je još dva puta pokušao osvojiti, ali bez uspjeha.

Preostala dva primjera malo su svježija. Prvi je onaj Conora McGregora, koji nije obranio niti jednu titulu koju je osvojio, odnosno oba su mu pojasa oduzeti svog neaktivnosti. Prošlog je mjeseca pokušao vratiti onaj u lakoj kategoriji, ali je teško poražen. Tu je naravno i Georges St-Pierre, koji drži rekord najviše obrana pojasa velter kategorije te je ukupno treći u povijesti UFC-a po uzastopnim obranama, iza Demetriousa Johnsona i Andersona Silve. No, GSP se pojasa srednje kategorije odrekao čim ga je protiv Michaela Bispinga osvojio te je tako i on u startu odustao od prilike da pokuša doći do ovog postignuća.

Dakle, ukoliko Daniel Cormier savlada Derricka Lewisa, postati će jedini borac u UFC povijesti koji je bio prvak dvije različite divizije, a da je svaki od tih pojaseva barem jednom uspio i obraniti. To je zapravo jako dobra referenca ukoliko nekome bude pokušavao dokazati zašto se njega treba smatrati najboljim i najvećim borcem u MMA povijesti.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI