Cyborg vrlo lako savladala Kunitskayu, Ortega nokautom šokirao Frankiea Edgara

UFCIZDVOJENA VIJEST 04.03.2018 09:30h Autor:

Cris Cyborg i Ortega vs. Edgar

Cris Cyborg odradila je svoju najlakšu UFC borbu u kojoj je bez problema savladala Yanu Kunitskayu, borkinju koja je ostavila dojam kao da je zalutala u kavez. Brian Ortega postao je prvi borac koji je završio Frankiea Edgara, a to je napravio na spektakularan način, dok je Andrei Arlovski odradio taktički meč u kojem je savladao Stefana Struvea. Sean O’Malley je jednoglasnom odlukom bio bolji od Andrea Soukmathatha, dok je Ketlen Vieira došla do pobjede nad Cat Zingano izuzetno neizvjesnom odlukom.

Cristiane “Cyborg” Justino se po drugi put u nizu borila protiv borkinje kojoj u kutu sjede Greg Jackson i Mike Winkeljohn te je bilo za očekivati kako će protiv sebe imati taktički spremnu borkinju. No, to ne znači i borkinju spremnu i sposobnu primiti udarce, što je je Yana Kunitskaya pokazala već nakon desetak sekundi, kad nakon prve serije napada nogu Cyborg i pokušava doći do rušenja. Nakon minute truda, uspijeva doći na leđa, no Cyborg se izvukla. Vrlo brzo su u klinču, gdje Ruskinja traži novo rušenje, no Cyborg strpljivo kontrira i brani. Točno na sredini runde, Brazilka izlazi iz klinča i odmah pogađa koljeno u tijelo na koje veže kroše. Uskoro slijedi još jedan kroše i Kunitskaya je na koljenima, ali Cyborg ne završava borbu. Uskoro su ponovno na nogama, Cyborg strpljivo radi i napokon pronalazi mjesta za desni direkt, koji baca Yanu na leđa, prvakinja je brzo na njoj i nije dugo trebalo do prekida. Velika pobjeda Cyborg, no i nevjerojatno jebilo vidjeti jednu izazivačicu koja nije sposobna “progutati” niti jedan udarac, nego je od svakog ozbiljnijeg bila na lađima ili koljenima. Druga je ovo obrana naslova Cris Cyborg otkako je prošlo ljeto postala UFC prvakinja.

Sunaslovna borba ponudila je pravi spektakl i još jedno nevjerojatno postignuće Briana Ortege, borca kakav se vjerojatno još nikad nije pojavio u slobodnoj borbi. U pitanju je momak koji je do sada slavio prekidom u svih pet UFC borbi, s tim da je do tog trenutka sve svoje borbe uvjerljivo gubio. Ništa drugačije nije bilo niti protiv Frankiea Edgara. Answer je borbu startao u svom stilu, kvalitetno se kretao, kvalitetno ulazio u udarce te još bolje izlazio iz istih, bez da dozvoli Ortegi priliku da nešto učini. Ortega je unatoč tome izgledao opušteno i koncentrirano, no do zadnje minute runde nije napravio gotovo ništa. Sve je podsjećalo na još jednu borbu gdje Frankie sustavno rješava svog protivnika, no onda se dogodilo nešto neočekivano. Pola minute prije kraja Ortega pronalazi udarac točno u bradu, kojim je uzdrmao Edgara te je odlučio krenuti naprijed. Ulazi u klinč, no brzo iz njega izlazi i povlači aperkat točno u bradu, kojim je i završio ovu borbu. Osigurao si je mjesto izazivača perolake kategorije, došao je do šestog završetka u jednako toliko UFC borbi i postao je prvi čovjek koji je završio velikog Frankiea Edgara.

Puno uzbuđenja ponudila je borba Seana O’Malleya i Andrea Soukmathatha u bantam kategoriji. Mladi talent od kojeg UFC puno očekuje, O’Malley, otvorio ju je bolje i konkretnije od svog protivnika te je pravovremenim napadima uvjerljivo osigurao prvu rundu u svoju korist. Slično je krenuo i drugu dionicu, marljivo je skupljao bodove, sve do trenutka kad dolazi do rušenja. Soukhamtath pokušava doći u potpunu kontrolu, no O’Malley se dobro brani te nekoliko puta pokušava izvući zahvat kojim bi došao u prednost, ali Andre dobro brani te pokušaje dok istvoremeno automatski niti sam ne radi ništa konkretno. Ulaskom u treću rundu se dalo primijetiti da je O’Malley ozbiljno ozlijedio desnu nogu, na koju nije mogao stati, no Soukhamtath to ne koristi nego ponovno ide na rušenja. U tome je uspio i time si je osigurao rundu, no nije bio svjestan da su prve dvije pripale njegovom protivniku i da time neće ništa dobiti, dok bi vjerojatno upisao pobjedu da je pokušao raditi u stand upu te da je uputio samo još koji udarac u ozlijeđenu nogu. Ovako O’Malley ostaje neporažen i UFC može nastaviti graditi ga kao svoju buduću zvijezdu.

Vrlo pametna borba odrađena je od strane Andreia Arlovskog, koji se u borbi protiv Stefana Struvea vratio svojim sambo korijenima. Nije Bjelorus išao previše u razmjene s Nizozemcem, nego je tražio klinč i priliku za kontrolu, što mu je uspijevalo kroz gotovo sve tri runde. Nije ovo bila uzbudljiva borba, ali je bila borba koju je Arlovski proveo u svoju korist te je ponovno uspio spojiti dvije UFC pobjede i biti će zanimljivo vidjeti kakve će matchmakeri sada za njega imati ideje.

Glavni program otvorila je povratnička borba Cat Zingano, koja se borila protiv neporažene Brazilke, Ketlen Vieire. Od samog početka vidjelo se da bivšoj izazivačici nedostaje kontinuitet borbi, no kada se opustila je počela jako dobro raditi i Brazilka cijelu prvu rundi nije imala odgovora na njen stand up. Zbog toga Vieira u drugoj odmah kreće na rušenje, u čemu uspijeva te gotovo cijelu rundu drži Cat pod kontrolom. Zingano odlično otvara treću rundu s nekoliko snažnih udaraca, no pritom dolazi do ozljede noge, što Vieira vidi i koristi za novo rušenje. No, Zingano dobro radi iz donje pozicije, a dvije minute prije kraja se uspijeva ustati i odmah napasti. Pogađa dva aperkata kojima je ozbiljno uzdrmala Brazilku te nastavlja raditi uz ogradu i nanositi udarce. 45 sekundi prije kraja, sudac razdvaja borkinje i do kraja borbe vidimo Zingano koja napada te Vieiru koja se ne usuđuje upustiti u razmjene udaraca. Sve do klinča koji vidimo posljednjih deset sekundi. Nakon što je svakoj pripala jedna runda, teška je odluka bila na sucima oko treće. Na kraju su dvije kartice presudile u korist Vieire, što je uzrokovalu veliku salvu negodovanja s tribina, koje su smatrale kako je Zingano napravila dovoljno za pobjedu. I autor ovog teksta se slaže s njima, iako je Zingano svojim izrazima lica dala do znanja kako nikako nije zadovoljna svojim nastupom.

Uvodni program predvodila je debitantska borba MacKenzie Dern, koja je savladala Ashley Yoder podijeljenom sudačkom odlukom, u borbi koja nije bila laka kao što se očekivalo. Teško se složiti sa sutkinjom Adelaide Byrd, koja je pobjedu htjela dati Yoder, jer Dern je svakako napravila dovoljno u prvoj i trećoj rundi, ali vidjelo se tu puno problema, posebno u pokušajima rušenja, gdje je uspjela tek minutu i pol prije kraja borbe. No, i to je bilo dovoljno za pobjedu u UFC debi nastupu. Veliko iznenađenje priredio je zamjenski borac i debitant, Alex Hernandez, koji je nokautirao Beneila Dariusha u prvoj minuti, dok je još jedna podijeljena odluka otišla na stranu Johna Dodsona protiv Pedra Munzoha.

Puno repova ostati će iza borbe C.B. Dollowaya i Hectora Lombarda. Naime, do prekida je došlo na kraju prve runde, kad Dolloway nije bio sposoban nastaviti nakon što je primio udarac. Istina, udarac je došao par trenutaka nakon oznake za kraj runde, no činjenica je kako je Lombard bio već u kombinaciji kad se to dogodilo. Ne zna se je li C.B. uistinu bio toliko uzdrman ili je odglumio da ne zna što se dogodilo, no svakako je na kraju upisao pobjedu diskvalifikacijom Lombarda, no fanovima to nije najbolje sjelo, budući da su bombardirali njegove profile na društvenim mrežama optužbama kako je varalica i glumac.

Zak Ottow nije dozvolio Mikeu Pyleu lijep odlazak u mirovinu, nego ga je nokautirao u prvoj rundi, dok je  početak program donio još dvije podijeljene odluke, čime je njihov broj na ovom eventu čak pet. Cody Stamman savladao je još jednog povratnika, Bryana Carawaya, dok je Jordan Johnson bio bolji od Adama Milsteada.

UFC 222 – Rezultati

Cris Cyborg def. Yana Kunitskaya – TKO (R1 3:25)
Brian Ortega def. Frankie Edgar – KO (R1 4:44)
Sean O’Malley def. Andre Soukhamthath – jednoglasna sudačka odluka
Andrei Arlovski def. Stefan Struve – jednoglasna sudačka odluka
Ketlen Vieira def. Cat Zingano – podijeljena sudačka odluka

Mackenzie Dern def. Ashley Yoder – podijeljena sudačka odluka
Alexander Hernandez def. Beneil Dariush – KO (R1 0:42)
John Dodson def. Pedro Munhoz – podijeljena sudačka odluka
C. B. Dollaway def. Hector Lombard – DQ (R1 5:00)
Zak Ottow def. Mike Pyle – TKO (R1 2:34)
Cody Stamann def. Bryan Caraway – podijeljena sudačka odluka
Jordan Johnson def. Adam Milstead – podijeljena sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI