Cormier ugušio Johnsona u drugoj rundi, Mousasi savladao Weidmana u čudnim okolnostima

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.04.2017 07:00h Autor:

Daniel Cormier

Daniel Cormier i dalje je UFC-ov prvak poluteške kategorije, nakon što je prekidom u drugoj rundi savladao Anthonya Johnsona, koji je nakon borbe najavio umirovljenje. Gegard Mousasi savladao je Chrisa Weidmana u čudnim okolnostima, a pobjede na glavnom programu još su upisali Cynthia Calvillo, Thiago Alves i Charles Oliveira.

Cormier je zapravo ovog puta lakše savladao Johnsona nego u njihovom prvom susretu, čime je potvrdio svoje najave, kako će mu biti bitno izdržati prvih sedam minuta borbe. Zapravo, Johnsona je u ovoj borbi zapravo bilo pet minuta, odnosno prvu rundu koju je uspio dobiti. Iznenadila je taktika Johnsona, koji je dosta forsirao hrvanje, između kojih je pogađao neke serije. Najbolje od njega vidjeli smo krajem prve runde. a bio je možda i blizu pobjede, nakon što je povezao dva udarca rukom te jedan high kick. Činilo se da je Cormier uzdrman, a teško je pretpostaviti da li bi ostao na nogama da je Johnson uspio pogoditi drugi high kick, koji je prošao par centimetara iznad glave prvaka.

Nakon toga je sve bilo na strani Cormiera. Brzo je u drugoj rundi došao do rušenja, nakon čega okreće Johnsona i dolazi mu na leđa. Iz te pozicije prvo plasira snažne udarce, a onda odlučuje uhvatiti vrat, što mu uspijeva te nakon nekog vremena prisiljava izazivača na tapkanje. Time je Cormier po drugi puta obranio titulu prvaka i sada čeka Jona Jonesa ili Jimija Manuwu. Obojica su bili kraj kaveze te im je obojici imao nešto za poručiti. Anthony Johnson sve je šokirao izjavom kako je ovo bila njegova posljednja borba, a pravi razlozi za tu odluku još uvijek nisu poznati.

Dugo će se još raspravljati o borbi Chrisa Weidmana i Gegarda Mousasija, odnosno o načinu na koji je Mousasi došao do pobjede tehničkim nokautom u drugoj rundi. A sama borba do spornog trenutka bila ja vrlo dobra. Weidman je otvorio bolje, dok se Mousasi činio prilično suzdržan. To je rezultiralo prvom rundom u kojoj je Weidman upisao čak tri rušenja i potpunu kontrolu. Ipak, drugu rundu napokon vidimo opuštenijeg Mousasija, a već u prvoj minuti Weidman je u problemima nakon serije udaraca. Mousasi onda ipak radi grešku i odlazi u klinč, što Weidman koristi za rušenje i oko 90-ak sekundi bolje pozicije na podu. Ipak, Mousasi se ustaje, nakon čega dolazi do novog klinča iz kojeg pogađa dva koljena u glavu. I tu kreće kontroverzan završetak ove borbe.

Naime, sudac Dan Miragliota prekida zbog sumnje u ilegalna koljena, a Weidman se istovremeno baca na leđa uz dojam da se nalazi u nokautu. Tako provodi neko vrijeme, a nije uspio odgovoriti niti doktorima na pitanje koji je dan. Ipak, ponovljena snimka pokazuje da su oba Mousasijeva koljena bila legalna, iako su u pitanju bile desetinke sekunde između Weidmanovog podizanja ruke s poda i udarca u glavu. Budući da je Weidman nakon koljena bio u nokautu, sudac ostaje bez drugog izbora, nego mora proglasiti tehnički nokaut. Ne znamo da li je Weidman glumio ili ne, odnosno da li je pokušavao izboriti kazneni bod ili čak diskvalifikaciju, no pravila pokazuju da je bio u nokautu te sucu nije preostalo ništa drugo nego prekinuti borbu.

Cynthia Calvillo i Pearl Gonzalez su neuobičajenim slijedom događaja završile u medijima prije borbe, a Calvillo će tamo još neko vrijeme ostati, budući da je odradila još jedan impresivan nastup. Kroz sve tri runde bila je bolja od Pearl Gonzalez, posebno kada bi se našle u parteru, no za završiti borbu joj je trebalo gotovo pune tri runde, odnosno svoju čvrstu  i borbenu protivnicu je prisilila na predaju tek oko minutu prije kraja borbe.

U susretu dva sjajna borca s negativnim nizovima, dva bivša izazivača, Thiago Alves savladao je Patricka Cotea sudačkom odlukom nakon tri runde. Brazilac je jednostavno bio bolji borac, posebno je dobro izgledao u stand upu, gdje je bio brži i precizniji te se vidjelo kako Cote nema što ponuditi u borbi. Na kraju je Kanađanin odlučio da nema više što ponuditi niti u svojoj karijeri, koju je odlučio završiti ovom borbom, ostavivši rukavice na podu kaveza.

Glavni program otvorili su Charles Oliveira, koji se vratio u laku kategoriju nakon problema s padanjima vage u peru i bivši Bellatorov prvak, Will Brooks, koji je u ovu borbu ušao kao favorit. To Brooks ipak nije opravdao, budući da je ugušen točno na polovici prve runde. Na samom je otvaranju dozvolio Oliveiri da ga sruši, a onda je bio nepažljiv pri pokušaju ustajanja, gdje svom protivniku pušta leđa i dozvoljava da se ovaj “objesi” na njega. Iz te pozicije radio je pritisak na vrat, koji je na kraju završio tapkanjem i Brooks se sada nalazi u jako teškoj situaciji, nakon što je iz Bellatora došao kao pretendent na titulu.

Uvodni program donio je povratak Mylesa Jurya, koji je vrlo brzo završio Mikea De La Torrea, Jan Blachowicz je poražen od Patricka Cumminsa, i to nakon što je odradio sjajnu prvu rundu, a impresivan nastavlja biti i Kamaru Usman, koji je savladao Seana Stricklanda. Shane Burgos savladao je Charlesa Rosu nokautom u trećoj rundi, dok je Magomed Bibulatov potpunom dominacijom nastavio svoj niz neporaženosti. Gregor Gilespie za samo 20 je sekundi savladao Andrewa Holbrooka, dok su dvije vrlo neizvjesne borbe završile podijeljenim odlukama u korist Desmonda Greena i Katlyn Chookagian.

UFC 210 – Rezultati

Daniel Cormier def. Anthony Johnson – SUB (R2, 3:37)
Gegard Mousasi def. Chris Weidman – TKO (R2, 3:13)
Cynthia Calvillo def. Pearl Gonzalez – SUB (R3 3:45)
Thiago Alves def. Patrick Côté  – jednoglasna sudačka odluka
Charles Oliveira def. Will Brooks – SUB (R1 2:30)

Myles Jury def. Mike De La Torre – TKO (R1 3:30)
Kamaru Usman def. Sean Strickland  – jednoglasna sudačka odluka
Shane Burgos def. Charles Rosa – TKO (R3 1:59)
Patrick Cummins def. Jan Błachowicz  – većinska sudačka odluka

Gregor Gillespie def. Andrew Holbrook – KO (R1 0:21)
Desmond Green def. Josh Emmett  – podijeljena sudačka odluka
Katlyn Chookagian def. Irene Aldana  – podijeljena sudačka odluka
Magomed Bibulatov def. Jenel Lausa – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI