Cejudo nokautirao Dillashawa u pola minute, Greg Hardy diskvalificiran!

UFCIZDVOJENA VIJEST 20.01.2019 09:26h Autor:

Henry Cejudo

Prvi ovogodišnji UFC event i veliki “superfight” donijeli su pojedu Henry Cejudo nad TJ Dillashawom i to nokautom nakon samo pola minute borbe. Debi nastup Grega Hardya završio je njegovom diskvalifikacijom. Gregor Gillespie nastavlja impresionirati prema vrhu lake kategorije, Joseph Benavidez još je jednom savladao Dustina Ortiza, a Paige VanZant završila je Rachael Ostovich u drugoj rundi. Glover Teixeira savladao je Karla Robersona, a dvoranu je vjerojatno najviše oduševio Donald Cerrone pobjedom nad Alexanderom Hernandezom.

Borba Henrya Cejuda i TJ Dillashawa donijela je nešto što nitko nije očekivao. Najavljivali su se razni ishodi, no rijetko tko je očekivao da će sve biti gotovo u samo pola minute. No, čini se kako je skidanje kilograma previše iscrpilo TJ Dillashawa, jer to nije borac koji tako lako pada nakon prvog udarca. Ofenzivno je krenuo Dillashaw i u jednom trenutku ulazi u Cejuda. Ovaj ga je uspješno odgurnuo te pogodio desnom nogom u glavu. Dillashaw nije reagirao, ali zato je reagirao na desni kroše koji je uslijedio nakon toga. Završio je prvak bantam kategorije na podu, a tu je onda uslijedio još jedan niz udaraca te brzi prekid. Cejuda je tako postao prvi vlasnik novog UFC pojasa prvaka, a odmah je najavio lov na idući. Poželio je revanš protiv Dillashawa, no ovog puta u njegovoj kategoriji, odnosno Cejuda želi i pojas bantam kategorije, što je zapravo bila njegova prva prozivna prema TJ-u. UFC će sigurno ozbiljno razmotriti tu opciju te možda i pokušati organizirati borbu.

Veliko je bilo i iščekivanje debi nastupa Grega Hardya, a UFC mu je za prvi nastup namijenio Allena Crowdera, borca sa samog dna teškaškog rostera i očekivalo se da bi mogao nastaviti svojim impresivnim brzim pobjeda. No, razlika u kvaliteti ipak postoji i Crowder pokazuje zašto je u UFC-u. Izdržao je nekoliko prvih bombi Hardya, da bi nakon toga dočekao da ovaj uspori i onda preuzima kontrolu, dolazi do rušenja i kontrole na podu. Ustali su se borci nakon toga, no Hardy je već vidno umoran budući da je sve dosadašnje borbe završavao u prvoj minuti. Nije previše akcije viđeno do kraja prve runde, a obojica su sporiji i u drugoj. Tek nakon otprilike dvije minute druge dionice, Crowder poziva na akciju, a Hardy odgovara. Dižu borci publiku na noge, no niti jedan pravi udarac nije sjeo. Hardy nakon toga sprawlom brani pokušaj rušenja, a onda pogađa Crowdera u glavu ilegalnim koljenom. Dan Miragliotta istog trenutka prekida borbu, budući da su oba Crowderova koljena bila na podu, a nakon toga i diskvalificira Hardya na oduševljenje publike koja je od prve sekunde bila na njegovoj strani. Ovo sigurno nije bio način na koji je UFC želio vidjeti debi svoje nove teškaške nade. No, fanovi istog od početka nisu dobro primili te je ovo na kraju i njihova velika pobjeda.

Hrvanje Gregora Gillespiea bilo je previše za povratnika u laku kategorije, Yancya Medeirosa. Neporaženi potencijal dominirao je od prve sekunde borbe, vrlo lako srušivši popularnog borca s Havaja. Sve nakon toga bilo je Gillespiev strpljivi rad i traženje pozicije za napraviti nešto više te preživljanje Medeirosa. No, nije Yancy niti u jednom trenutku došao blizu ikakve prilike. Zapravo, Gillespie mu to nije dozvolio, a sve je završio na samom kraju druge runde. Prvo je krenuo po gušenje, no vidio je da ga neće stići izvesti do kraja runde i prebacio se na udarce, kojima napokon ozbiljnije uzdrmava Medeirosa te sekundu prije kraja runde dolazi do prekida. Gillespie je došao do šeste UFC pobjede u jednako toliko nastupa, a njegov niz od pet pobjeda prekidom trenutno je najduži u UFC-u. Unatoč tome što je publika zviždala na račun njegovog stila borce, brojke ipak govore kako je on tip koji završava borbe.

Joseph Benavidez i Dustin Ortiz odradili su revanš, a ponovno je sve trajalo 15 minuta te otišlo do sudačke odluke. Čini se kako je Ortiz dobro prostudirao njihovu prvu borbu te je on bio taj koji radi pritisak. Benavidez sredinom runde uspjela odgovoriti rušenjem, ali nisu dugo bili na podu. To je zapravo bilo dobro za bivšeg dvostrukog izazivača, jer nakon povratka na noge pogađa snažni udarac lijevom koji baca Ortiza na koljena, a njemu sigurno donosi rundu. U drugoj rundi ponovno je Ortiz taj koji radi pritisak, a nakon nekoliko duljih klinčeva je došao i do rušenja. Bilo je to dvije minute prije kraja runde, no Benavidez na podu dolazi do tranzicije i gornje pozicije, da bi Ortiz nakon toga ponovno odgovorio i preuzeo kontrolu. Posljednja minuta runde krenula je na nogama, da bi krajem runde Ortiz krenuo na gušenje s leđa, ali nije bilo vremena za završiti. Treću rundu Benavidez otvara rušenjem te ju kontrolira do samog kraja, na račun bolje kondicije. Prema sva tri suca je Benavidez uzeo prvu i treću rundu te je i ovog puta savladao vrlo čvrstog Dustina Ortiza.

U izuzetnoj iščekivanoj borbi ženske muha kategorije, Paige VanZant još jednom je pokazala koliko je srčana borkinja, dok je Rachael Ostovich pokazala talent, ali i veliki nedostatak iskustva te dodatne borilačke potkovanosti. Ostovich je borkinja koja je izgledala sjajno. Na samom početku borbe došla je do rušenja i kroz cijelu rundu bila je blizu gušenja, ali Paige se nije predavala te je izdržala prije svega snagom volje. Posljednjih pola minuta uspjela se izvuči i napasti ruku, ali nije bilo vremena. Drugu rundu ponovno Ostovich otvara bolje, novim rušenjem. Onda je pokušala prijeći u bočnu kontrolu i tu je zapravo napravila grešku. Paige se uspjela pravovremeno okrenuti i dolazi na leđa, odakle plasira snažne udarce. Ostovich pokušava izaći te se u jednom trenutku podiže, ali tada vidimo fenomenalan potez Paige. Predosjetila je potez svoje protivnice, uhvatila joj lijevu ruku i spustila ju nazad na zemlju te odmah dolazi do tapkanja, a vjerojatno i ozljede ruke Ostovich. VanZant se tako vratila na način da je upisala svoju prvu pobjedu još od 2016. godine.

Veliki povratak pobjedama upisao je Glover Teixeira i to nikako na lagan način. Bivši izazivač borio se protiv Karla Robersona, a već krajem prve minute našao se u velikim problemima, nakon što ga Roberson ruši laktovima iz klinča. Mnogi su tu vidjeli kraj za Brazilca, no on je pokazao svoju srčanost. Izdržao je udarce, a nakon toga se uspio okrenuti i vratiti na noge. Vrlo brzo nakon toga su ponovno na podu, no sada je Glover taj koji je u gornjoj poziciji. Jedno vrijeme radi udarcima, a onda napada ruku. Nakon što je Roberson taj napad obranio, Teixeira se prebacuje na vrat i tu dolazi do jako čvrstog stiska jednom rukom, odnosno zatvorio mu je trokut rukom, nakon čega nije dugo preostalo do tapkanja.

Publiku u dvorani oduševio je Donald Cerrone. Kauboj je doživio nešto s čime se ranije u karijeri nije susretao. Mladi Alexander Hernandez iskazao mu je nepoštovanje više puta, uz veliku dozu uvreda koje prelaze granicu bilo kakvog ukusa. Cerrone je ostao hladan i mladom borcu onda sve to naplatio u kavezu. Hernandez je otvorio agresivno i pokazao je nešto kvalitete u prve dvije minute borbe, no nakon toga je sve bilo na strani Cerronea. Osjetio je distancu, osjetio je što mu može protivnik te je već u prvoj rundi bio blizu da završi borbu. Ono što nije uspio u prvoj, samo je nastavio u drugoj. Cerrone je kažnjavao Hernandeza čije je lice bilo sve krvavije, nekoliko ga je puta uzdrmao, ali nije mu se žurilo. Osjetio je da ima borbu i marljivo je radio sve dok nije osjetio priliku za desni high kick, kojim svog protivnika prvo izbacuje iz balansa, a onda na podu i završava. Cerrone je ovime samo popravio dva UFC rekorda koja drži. Ovo mu je 22. pobjeda i 16. pobjeda prekidom u Octagonu.

Puno se očekivalo od bivše KSW prvakinje Ariane Lipski, dan joj je status favorita, ali Joanne Calderwood ipak je bila previše za prvu UFC borbu, odnosno za takav skok u kvaliteti protivnica. Brazilka je nešto pokazala u prvoj i posljednjoj minuti borbe, sve ostalo bilo je u potpunosti JoJo, koja je odlično radila na podu, dok je na nogama osjetila distancu i konstantno je radila štetu raznovrsnim udarcima. Pobjeda jednoglasnom odlukom bila je čista i neupitna, a potvrdilo se kako je i muha kategorija ono gdje ćemo vidjeti najbolje od vrlo popularne borkinje iz Škotske. U sudaru dva borca s “Contender Seriesa”, Alonso Menifield je u prvoj rundi nokautirao Viniciusa Moreiru, dok je ESPN+ dio programa otvoren pobjedom Coreya Sandhagena nad Mariom Bautistom. U pitanju je još jedna završnica u prvoj rundi, ovog puta polugom na ruci.

Prvi dio programa donio je tri borbe, a u najzanimljivijoj od njih do pobjede je došao Dennis Bermudez. Nakon serije od četiri poraza, od kojih su tri bili dvojbenim podijeljenim odlukama, Bermudez se ovom borbom vratio u laku kategoriju te je dominirao protiv Te Edwardsa. Pobjedu je odnio jednoglasnom odlukom, a onda je sve šokirao odlukom o umirovljenju. Bermudez je imao vrlo značajnu karijeru, koji završava po mnogima prerano, ali nakon impresivnih 17 UFC nastupa. Geoff Neal odradio je impresivan nastup te je poslao poruku svim velteraša putem odlične pobjede nad Belalom Muhammadom, a sve je otvoreno pobjedom Chancea Rencountrea nad Kyleom Stewartom, gušenjem u prvoj rundi.

UFC Fight Night 143 – Rezultati

Henry Cejudo (c) def. T.J. Dillashaw – TKO (R1 0:32)
Allen Crowder def. Greg Hardy – DQ (R2 2:28)
Gregor Gillespie def. Yancy Medeiros – TKO (R2 4:59)
Joseph Benavidez def. Dustin Ortiz – jednoglasna sudačka odluka
Paige VanZant def. Rachael Ostovich – SUB (R2 1:50)
Glover Teixeira def. Karl Roberson – SUB (R1 3:21)

Donald Cerrone def. Alexander Hernandez TKO (R2 3:43)
Joanne Calderwood def. Ariane Lipski – jednoglasna sudačka odluka
Alonzo Menifield def. Vinicius Moreira TKO (R1 3:56)
Cory Sandhagen def. Mario Bautista – SUB (R1 3:31)

Dennis Bermudez def. Te Edwards – jednoglasna sudačka odluka
Geoff Neal def. Belal Muhammad – jednoglasna sudačka odluka
Chance Rencountre def. Kyle Stewart – SUB (R1 2:25)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI