Carla Esparza prva prvakinja u slamka kategoriji, Oliveira savladao Stephensa

UFCIZDVOJENA VIJEST 13.12.2014 10:16h Autor:

Carla Esparza

Dosadašnja Invicta prvakinja Carla Esparza, opravdala je mjesto prve nositeljice Ultimate Fightera te pobjedom nad Rose Namajunas postala prva UFC prvakinja do 51 kilogram težine. U sunaslovnoj borbi Charles Oliveira je izgledao impresivno te je savladao Jeremy Stephensa, a do još jedne sjajne pobjede gušenjem došao je Yanci Medeiros.

U potpunosti je Carla Esparza opravdala svoje mjesto glavno favoritkinje za osvajanje prvog pojasa UFC-ove prvakinje u slamka kategoriji. Iako je prije finalne borbe Rose Namajunas preuzela poziciju favorita, radi fantastičnih nastupa do finala, bivša Invicta prvakinja je ipak pokazala da Rose nema još dovoljno iskustva za parirati njenom hrvanju.

Sama borba bila je vrlo dinamična i atraktivna. Namajunas je ponovno prezentirala svoj neuobičajen, no i vrlo zanimljiv stil te je u otvaranju borbe par puta neugodno pogodila prvakinju. No, nakon toga je Esparza preuzela inicijativu i počela vrlo iskusno kontrolirati borbu. Nakon što se obranila od par pokušaja poluge tijekom druge runde, Esparza je u trećoj došla do pozicije iz koje hvata gušenje te prisiljava Namajunas na predaju.

A sjajna borba je viđena između Charlesa Oliveire i Jeremya Stephensa. Brazilac je opet potvrdio kako je upravo on najatraktivniji 'grappler' u svijetu slobodne borbe te da iz gotovo svake pozicije može početi raditi na nekoj poluzi ili zahvatu. Tijekom druge runde imao je i potpuno ispruženu polugu na ruci, no Stephens se izvukao, kao i još par puta, nakon pokušaja trokuta ili gušenja. Ipak, jednoglasna je bila odluka na stranu Brazilca, koji može biti zadovoljan, no sigurno će imati i pedagoški razgovor s Danom Whiteom, budući da dan ranije nije zadovoljio na vaganju.

Ono što je trebala biti najbolje borba večeri, ispalo je razočaranje. KJ Noons i Daron Cruickshank su počeli pružati ono što se od njih očekivalo, izašli su kvalitetno se potući, no početkom druge runde Noons nehotično pogađa Cruickshanka prstom u oko, a ovaj gubi vidno polje te nije u stanju nastaviti borbu. Na kraju je ona proglašena bez ishoda i gotovo je sigurno kako će uskoro biti dogovoren ponovni pokušaj ove borbe.

Glavni program su još obogatile pobjede Jessice Penne i Yancia Medeirosa. Polufinalistica showa je savladala Randu Markos, koja je također pronašle svoje mjesto među najbolje četiri djevojke i to podijeljenom odlukom, a njihova je borba na kraju odnijela naslov borbe večeri. Do još jednog efektnog gušenja došao je i Yanci Medeiros, autor vjerojatno najboljeg "submissiona" ove godine. On je ovog puta ugušio Joea Proctora.

Uvodni program ponudio je borbe djevojaka što su nastupile unutar showa, a vrijedi spomenuti pobjede Felice Herrig, Joanne Calderwood, Aisling Daly i Heather Clark, budući da su to djevojke koje će se naći na samom vrhu službene ljestvice slamka kategorije.

Ultimate Fighter 20 finale

Carla Esparza def. Rose Namajunas, SUB (rnc) – R3, 1:26
Charles Oliveira def. Jeremy Stephens, jednoglasna odluka sudaca
K.J. Noons vs. Daron Cruickshank, bez ishoda
Yancy Medeiros def. Joe Proctor, SUB (giljotina) – R1, 4:37
Jessica Penne def. Randa Markos, podijeljena odluka sudaca

Felice Herrig def. Lisa Ellis, SUB (armbar) – R2, 3:05
Heather Jo Clark def. Bec Rawlings, jednoglasna odluka sudaca
Joanne Calderwood def. Seo Hee Ham, jednoglasna odluka sudaca
Tecia Torres def. Angela Magana, jednoglasna odluka sudaca
Aisling Daly def. Alex Chambers, SUB (armbar) – R1, 4:53
Angela Hill def. Emily Kagan Decision, jednoglasna odluka sudaca

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI